kartySpoločnosť UNITED ASSISTANCE, s.r.o. zabezpečuje cestnú asistenciu, právnu asistenciu a domácu asistenciu. Súbor služieb poskytuje pre našich klientov nadštandardný komfort porovnateľný iba s uzavretím separátnych zmlúv u niekoľkých špecializovaných spoločností.

Viac ...

AdBlue alias tajná zbraň proti emisiám. Prečo a ako často ju treba dopĺňať?

Čo je to AdBlue, ako dlho vydrží, ako sa s ním manipuluje a aké má výhody pre pohonný systém?


AdBlue je kľúčovou súčasťou moderných naftových motorov, ktorá pomáha znižovať škodlivé emisie oxidov dusíka. V tomto článku si vysvetlíme, čo je AdBlue, ako funguje, aká je jeho spotreba a čo sa stane, ako ho omylom natankujete do vedľajšej nádrže.

Čo je to vlastne AdBlue?

AdBlue je číra, netoxická kvapalina zložená z čistého močovinového roztoku a demineralizovanej vody, ktorá sa používa v naftových motoroch na zníženie emisií oxidov dusíka (NOx). Tento systém funguje na princípe selektívnej katalytickej redukcie (SCR), kde AdBlue reaguje s NOx vo výfukových plynoch a premieňa ich na neškodný dusík a vodu. AdBlue sa nachádza vo vozidlách vybavených SCR systémom, najmä v moderných dieselových automobiloch, nákladných vozidlách aj autobusoch. Výrobcovia automobilov pridali SCR technológiu do svojich vozidiel najmä preto, aby splnili prísne emisné normy stanovené európskou legislatívou. Táto technológia pomáha výrazne znížiť škodlivé emisie a prispieva k ochrane životného prostredia.

Ako dlho vydrží?

Aktuálne majú nádrže vozidiel objem 8 až 33 litrov. Spotreba závisí na viacerých faktoroch, ako je typ vozidla, štýl jazdy a jazdné podmienky. Vo všeobecnosti sa odhaduje, že priemerný automobil spotrebuje približne 1 liter AdBlue na 1 000 kilometrov jazdy. AdBlue je potrebné doplniť približne každých 5 000 až 15 000 kilometrov, v závislosti od spomenutých faktorov. Väčšina nákladných vozidiel môže mať väčšie nádrže na AdBlue, ktoré umožňujú dlhšie intervaly medzi tankovaním. Moderné vozidlá sú ale vybavené indikátormi, ktoré upozorňujú vodiča, takže by vám táto informácia určite nemala ujsť.

Ak hladina začne klesať, na palubnej doske sa zobrazí varovné upozornenie. Toto upozornenie sa zvyčajne objaví v predstihu, často pri zostávajúcej hladine na niekoľko tisíc kilometrov jazdy, aby mal vodič dostatok času na doplnenie AdBlue. Okrem textových upozornení môžu niektoré vozidlá využívať špeciálnu kontrolku na prístrojovej doske, ktorá sa rozsvieti, keď je hladina AdBlue nízka. Táto kontrolka má často modrú alebo zelenú farbu a symbol kvapky alebo nádrže. Ak tieto varovania budete ignorovať a hladina klesne na kritickú úroveň, automaticky sa vám zníži výkon motora. Tento krok je zameraný na zabezpečenie toho, aby vozidlo neprekročilo emisné normy a aby vodič čo najskôr kvapalinu doplnil.

Kde ho zoženiete?

AdBlue je k dispozícii takmer všade – v železiarstve, v predajniach príslušenstva pre vozidlá, na čerpacích staniciach a servisoch, ale teraz je k dispozícii aj ako skladová položka v rôznych obchodoch. Existujú rôzne veľkosti nádob až do objemu desať litrov. Z ekologických dôvodov (jednorazové fľaše) by sa však na ne malo nazerať kriticky. Niektoré čerpacie stanice alebo servisy ponúkajú dopĺňanie AdBlue pomocou špeciálneho tankovacieho zariadenia, takže nevzniká takmer žiadny plastový odpad. Cena je však drahšia, ako keď si vodič sám natankuje z kanistra. Niektorí výrobcovia automobilov dokonca umožňujú tankovanie aj na čerpacích staniciach pre nákladné autá. Vzhľadom na výrazne vyšší prietok na čerpadlách AdBlue pre nákladné automobily by ste tu mali tankovať ale veľmi opatrne.



Dnes už nájdete AdBlue stojany aj na čerpacích staniciach.


Má AdBlue nejaké výhody?

Určite áno, aj keď mnoho vodičov si spája dopĺňanie tejto tekutiny s ďalším otravným úkonom. Hlavnou výhodou je výrazné zníženie emisií NOx, ktoré sú škodlivé pre ľudské zdravie a prispievajú k znečisteniu ovzdušia. Okrem toho, SCR technológia pomáha motorom dosiahnuť vyššiu účinnosť a zlepšiť spotrebu paliva. To môže viesť k nižším prevádzkovým nákladom pre majiteľa auta. Vďaka AdBlue môžu výrobcovia automobilov splniť prísne emisné normy bez nutnosti znižovať výkon motora. Celkovo, používanie AdBlue prispieva hlavne k udržateľnejšej a ekologickejšej prevádzke naftových vozidiel. V dobe, keď sa všade pretláča elektromobilita je skvelé mať alternatívu v podobe naftového pohonu.

Môže sa stať, že natankujete do nádrže nesprávne palivo?

Táto možnosť je veľmi nepravdepodobná, pretože močovinová nádrž má malé plniace hrdlo, do ktorého sa pohonná pištoľ nezmestí. Ak sa však stane opak, a vy natankujete AdBlue do naftovej nádrže, následné škody môžu byť rovnako nákladné ako napríklad v prípade nesprávneho naplnenia nádrže benzínom. ak sa vám to „podarí“, a ešte ste nestihli naštartovať, malo by postačiť intenzívne prečistenie nádrže.

Ak už ale raz naštartujete, močovina sa môže dostať do citlivého vstrekovacieho systému. Korozívne AdBlue môže spôsobiť drahé škody. Okrem čistenia nádrže je v tomto prípade potrebné vymeniť palivové čerpadlá, potrubia a filtre. A určite odporúčame vymeniť aj vstrekovacie trysky alebo vstrekovače. V závislosti od výrobcu a modelu sa však odporúčania po nesprávnom natankovaní mierne líšia. Prečítajte si preto návod na obsluhu vášho vozidla alebo sa v prípade núdze obráťte na servis.


Autor: redakcia Autoviny.sk
Zdroje: autoviny.sk