kartySpoločnosť UNITED ASSISTANCE, s.r.o. zabezpečuje cestnú asistenciu, právnu asistenciu a domácu asistenciu. Súbor služieb poskytuje pre našich klientov nadštandardný komfort porovnateľný iba s uzavretím separátnych zmlúv u niekoľkých špecializovaných spoločností.

Viac ...

Prekvapivé výsledky štúdie: Pomôcť zastaviť koronavírus môžu aj vodiči, vieme čo majú spraviť

Šírenie koronavírusu treba brziť najviac, ako sa len dá. Výskum talianskych univerzít teraz ukázal, že ruku k dielu môžu priložiť aj majitelia automobilov.

Automobily by dnes mali byť relatívne bezpečným prostriedkom na prepravu osôb. Uprednostniť ich pred MHD vo svojom vyjadrení pre Auto Bild odporúčajú aj renomovaní odborníci. Napriek tomu však cestná doprava, vrátane automobilov, ale aj autobusov hromadnej dopravy, môže prispievať k šíreniu koronavírusu. Hovorí o tom spoločná štúdia univerzít v Bologni a Bari.
Výskumníci z renomovaných talianskych vedeckých centieri sa pozreli na mieru, akou ku šíreniu ochorenia Covid-19 prispieva mestský smog. Zistili, že ak by sme úplne obmedzili priemyselnú výrobu či dopravu, koronavírus by sa vzduchom šíril v menšej forme. Jednotlivé virióny totiž majú schopnosť prichytiť sa o častice znečisťujúce vzduch a na nich sa potom prenášajú aj na väčšiu vzdialenosť, než predstavuje iba jedno kýchnutie či zakašľanie.

Ľudský vlas má približne 70 mikrometrov, znečisťujúce častice, ktoré bežne dýchame, majú priemer približne od 10 do 2,5 mikrometra. Sú teda 7- až 30-krát menšie než ľudský vlas. Jednotlivé virióny koronavírusu môžu mať aj priemer menší než 0,3 mikrometra a veľmi ľahko sa môžu prichytiť na častice smogu letiace vzduchom. Podľa dvoch štúdií z USA (jednej vo fáze preprintu) môžu v takomto prostredí jednotlivé častice koronavírusu prežiť aj 3 hodiny. Aj preto sa oplatí pri pohybe vonku nosiť ochranné rúško.


Záver talianskych výskumníkov znie jednoznačne. Spomínaná schopnosť koronavírusu je jedným z faktorov, pre ktorý sa prenáša s takou ľahkosťou. V priemyselných a urbánnych oblastiach má podmienky, ktoré mu perfektne vyhovujú. Smog môže byť faktorom, ktorý podporuje rozšírenie nebezpečného vírusu. V súčasnej situácii, kedy autami jazdíme menej a priemysel celkovo upadá do letargie, teda nákaze nekladieme odpor len tým, že obmedzujeme sociálne kontakty, ale jednoducho i tým, že produkujeme menej emisií a drobných čiastočiek znečisťujúcich ovzdušie. Vodiči môžu nákazu spomaliť jednoducho - stačí jazdiť čo najmenej.

 Autor: Filip Kadlečík

Zdroj: autobild.pluska.sk