kartySpoločnosť UNITED ASSISTANCE, s.r.o. zabezpečuje cestnú asistenciu, právnu asistenciu a domácu asistenciu. Súbor služieb poskytuje pre našich klientov nadštandardný komfort porovnateľný iba s uzavretím separátnych zmlúv u niekoľkých špecializovaných spoločností.

Viac ...

Zvažujete celoročné pneumatiky? Môžete nimi ušetriť, majú však aj svoje menej známe nevýhody

Jazdiť celý rok na tých istých pneumatikách láka mnohých šoférov, najmä kvôli nižším nákladom. Čoraz populárnejšie riešenie však má aj svoje nevýhody.

Výber správnych pneumatík by ste nemali v žiadnom prípade podceňovať, no pokiaľ uvažujete nad celoročnými, dávajte si na cestách pozor. Pre niekoho sú celoročné pneumatiky ideálnou voľbou, pretože na nich môže jazdiť po celý rok bez toho, aby ich pred letnou a zimnou sezónou musel prezúvať za iné. Treba si však uvedomiť, že "celoročky" sú kompromisným riešením.

Zimné pneu ako "celoročné"?


Ak vodiči nemajú obuté celoročné, občas často riskujú tak, že celý rok jazdia na zimných pneumatikách. Z hľadiska nákladov sa aj toto riešenie môže zdať na prvý pohľad výhodné, aj keď to tak nie je. Zimná pneumatika totiž nie je určená na letné podmienky a pri vysokých teplotách sa z nej stáva doslova „blato“, pretože sa vplyvom vysokých teplôt jej mäkká guma deformuje a stráca svoje vlastnosti. To je príčinou zhoršených jazdných vlastností automobilu na týchto pneumatikách:, najmä predĺženia brzdnej dráhy, ale aj vyššej spotreby paliva.

Pokiaľ nebudeme pozerať na bezpečnosť, ale len na znižovanie nákladov, zistíme, že sa jazdenie po celý rok so zimnou pneumatikou aj tak neoplatí. Dôvodom je totiž veľmi rýchle opotrebovanie tejto pneumatiky počas horúcich letných dní, ale aj vyššia spotreba paliva. Tento trend je teda nie len nebezpečný, ale z hľadiska financií aj neefektívny.

Celoročné pneumatiky sú kompromis

S týmito pneumatikami môžete jazdiť po celý rok aj keď ich výkonnosť nie je v extrémnych podmienkach rovnaká ako výkonnosť tých zimných či letných. V porovnaní so zimnými pneumatikami nedosahujú tie celoročné rovnakú priľnavosť (počas zimy) a v porovnaní s letnými (v lete) zaostávajú hlavne v predĺženej brzdnej dráhe. Sezónne pneumatiky sú jednoducho navrhnuté tak, aby mali ideálne vlastnosti v určitých sezónnych podmienkach. Celoročné pneumatiky sú však akýsi priemer, ktorý nemá ideálne vlastnosti ani v zimných, ani v letných podmienkach.

Pokiaľ vedľa seba postavíte rovnako kvalitnú letnú a zimnú pneumatiku, rozdiely budú zjavné. Ďalší rozdiel pocítite aj v materiáli použitej zmesi. Neexistuje pneumatika, ktorá dokáže zachovať výborné jazdné vlastnosti, smerovú stabilitu a čo najkratšiu brzdnú dráhu pri teplotách v rozmedzí -20 ˚C až 40 ˚C. S momentálne dostupnými materiálmi a technológiami je to jednoducho nemožné alebo príliš drahé.

Konečné rozhodnutie o kúpe takej, či onakej pneumatiky však ostáva na majiteľovi auta. Buď si kúpi sadu letných a sadu zimných pneumatík, pričom ich bude musieť každý rok prezúvať, alebo si kúpi jednu sadu celoročných a bude riskovať s nižšou bezpečnosťou v špecifických situáciach počas tuhej zimy či horúceho leta.

Autor: autobild.pluska.sk

Zdroj: autobild.pluska.sk