kartySpoločnosť UNITED ASSISTANCE, s.r.o. zabezpečuje cestnú asistenciu, právnu asistenciu a domácu asistenciu. Súbor služieb poskytuje pre našich klientov nadštandardný komfort porovnateľný iba s uzavretím separátnych zmlúv u niekoľkých špecializovaných spoločností.

Viac ...

Pozor, kúpa jazdenky sa teraz vraj vôbec neoplatí: V bazároch stoja staršie autá za viac peňazí

Aktuálna ekonomická situácia paradoxne príliš nenahráva kúpe vozidla z druhej ruky.

Pandémia spôsobená koronavírusom tvrdo zasiahla nielen zdravie obyvateľstva, ale aj ekonomiku. Nachádzame sa v recesii a tak by sa, prinajmenšom na trhu s autami, dalo očakávať, že sa ich ceny mierne znížia - dopyt by mal klesať či stagnovať a to by ich malo tlačiť dole. Trh ojazdených áut sa však na Slovensku výrazne mení a spomínaná logika neplatí.

Z analýzy ponuky jazdených vozidiel na slovenskom trhu, ktorú realizovala sieť autocentier AAA AUTO, vyplynulo, že u nás aktuálne chýbajú mladšie autá, ponuka nerastie, z dovozu prichádzajú prakticky už len staré jazdenky a ceny na slovenskom trhu stúpajú. V júli si kupujúci mohli vyberať z celkovej ponuky 52 647 ojazdených áut, najčastejšie vo veku 9,4 roka, s nájazdom 165 000 km a cenou 6 200 eur. Niektoré kraje navyše medziročne zaznamenali výrazný pokles v ponuke, Nitriansky až o viac ako šestnásť percent, len o niečo nižší bol prepad v Banskobystrickom regióne. Stabilná ponuka sa drží už len v Trenčianskom kraji.)

Júlová ponuka inzerovaných vozidiel na slovenskom trhu sa oproti predchádzajúcemu mesiacu výrazne početne nerozšírila, jazdenky sú ale omnoho drahšie. V júli si zákazníci mohli vyberať z celkovej ponuky 52 647 ojazdených áut, teda ich bolo o osem percent menej ako v júli vlani. V júli 2020 sa jazdenky predávali najčastejšie vo veku 9,4 roka, s nájazdom 165 000 km. Cena ojazdených áut sa pohybovala najčastejšie na úrovni 6 200 eur a v porovnaní s predošlým mesiacom tak stúpla o 200 eur, medziročne dokonca o 600 eur.

Aby toho nebolo málo, ekonómovia predikujú s nástupom jesennej sezóny ďalšie zdražovanie. Zdá sa teda, že aktuálne nie je vhodný čas na to, aby ste si kupovali automobil z druhej ruky. "Pandémia obrátila celý automobilový trh hore nohami. Nevyrábali sa autá a predĺžili sa už aj tak dlhé čakacie doby na nové vozidlo. Preto v ponuke chýbajú hlavne zánovné automobily, o ktoré je ešte väčší záujem. Za vyšší vek ponúkaných vozidiel môžu aj dovozy zo zahraničia, keď sa takto na slovenský trh privážajú ešte staršie a menej spoľahlivé autá ako pred pandémiou." okomentovala situáciu na trhu Karolína Topolová, generálna riaditeľka a predsedníčka predstavenstva skupiny AURES Holdings, prevádzkovateľa siete autocentier AAA AUTO.

"Zmenili sa aj zákaznícke preferencie, pretože mnoho z nás uprednostňuje auto pred rizikovým cestovaním v hromadnej doprave. Vďaka tomuto všetkému potom ponuka nemôže stačiť dopytu," doplnila Topolová. Na trhu začínajú dochádzať niektoré modely áut, ale aj typy karosérií. Zákazníci začali výraznejšie skupovať hlavne verzie kombi.


K výrazným zmenám v ponuke dochádza aj v jednotlivých krajoch. Napríklad v Nitrianskom kraji sa ponuka ojazdených áut znížila oproti vlaňajšiemu júlu o 16,53 %, v Banskobystrickom kraji o 13,64 % a v Žilinskom o 11,07 %. K poklesu došlo vo všetkých krajoch okrem Trenčianskeho, kde bolo v júli ponúkaných takmer 6 311 áut, čo je naopak viac ako v júni alebo aj v minuloročnom júli.

TOP 10 najčastejšie inzerovaných automobilov
Okrem iného spoločnosť AAA Auto zverejnila i pomyselný rebríček ojazdených vozidiel zostavený na základe početnosti v slovenských bazároch. Najčastejšie inzerovaná je tradične Škoda Octavia nasledovaná Škodou Fabia a Volkswagenom Passat. Oproti vlaňajšiemu júlu si tak polepšil VW Passat, ktorý predbehol svojho súrodenca VW Golf a rovnako tak Škoda Superb zatienila BMW 3.

Rebríček najčastejšie inzerovaných automobilov na Slovensku za júl 2020

1.Škoda Octavia - 11 612 kusov
2.Škoda Fabia - 8 223 kusov
3.Volkswagen Passat - 3 920 kusov
4.Volkswagen Golf - 3 231 kusov
5.Škoda Superb - 3 165 kusov
6.BMW 3 - 2 249 kusov
7.Audi A4 - 2 114 kusov
8.Audi A6 - 1 712 kusov
9.BMW 5 - 1 455 kusov
10.Ford Focus - 1 454 kusov

 

Autor: redakcia Auto bild

Zdroj: autobild.pluska.sk