kartySpoločnosť UNITED ASSISTANCE, s.r.o. zabezpečuje cestnú asistenciu, právnu asistenciu a domácu asistenciu. Súbor služieb poskytuje pre našich klientov nadštandardný komfort porovnateľný iba s uzavretím separátnych zmlúv u niekoľkých špecializovaných spoločností.

Viac ...

Štát bude vyberať pokuty výrazne rýchlejšie, nový zákon je už v platnosti

Novela zákona platná od 21. júla 2020 skrátila lehotu na uloženie pokuty za nepoužitie diaľničnej známky na 60 dní.

Často sa stáva, že vodič zabudne na kúpu diaľničnej známky a prejde po spoplatnenom úseku diaľnice. Pokuta za tento priestupok mu mohla prísť poštou aj dva alebo tri roky po spáchaní priestupku, čo mnohých vodičov nahnevalo a boli právom rozhorčení.

V prípade jazdy po spoplatnenom úseku diaľnice bez platnej diaľničnej známky hrozí vodičovi pokuta 150 až 500 eur. Od 21. júla tohto roka musí byť takáto pokuta vydaná do 60 dní odo dňa porušenia povinnosti.

Čo robiť v prípade nesprávne uvedeného EČV?


Pokutu však môže dostať aj vodič, ktorý pri kúpe známky urobil chybu v EČV a nesprávne uviedol niektorý zo znakov. Ak si vodič kupuje elektronickú známku napríklad na čerpacej stanici a po zaplatení zistí, že urobil chybu v EČV, môže do 15 minút požiadať obsluhu, aby chybu v systéme napravila.

V prípade, že ubehlo 15 minút, je možné požiadať v deň kúpy o opravu písomne alebo elektronicky na webstránke eznamka.sk.

Ak si vodič všimne preklep až po doručení pokuty do jeho schránky, bude musieť dokázať, že sa na fotografii s pokutou nachádza jeho vozidlo a že ide o jeho EČV aj keď s chybou. Ak prejde týmto byrokratickým procesom úspešne, pokutu nebude musieť uhradiť.

V prvom polroku sa predali takmer 2 milióny diaľničných známok


Podľa hovorkyňe Národnej diaľničnej spoločnosti Evy Žgravčákovej sa v prvom polroku 2020 predalo celkovo 1,9 milióna diaľničných známok. Príjmy z nich dosiahli 52,5 milióna eur bez DPH.

V ponuke je diaľničná známka na 10 dní, mesačná, 365-dňová a ročná. Uhradiť sa dajú na portáli eznamka.sk, prostredníctvom mobilnej aplikácie eznamka, cez samoobslužné zariadenie alebo na čerpacích staniciach.

V prvom polroku sa najlepšie predávala 10-dňová známka za 10 eur, z ktorej sa predalo viac ako 677-tisíc kusov. Iba o pár kusov menej, 675,5-tisíc sa predalo ročných známok. Novinkou od 1. januára 2020 je 365-dňová známka, ktorej sa predalo takmer 410-tisíc a na poslednom mieste je 30-dňová známka so 139-tisíc predanými kusmi.

Predaj sa zlepšil najmä u vodičov zo Slovenska


Ako sa dalo v tejto situácii očakávať, predaj sa zvýšil najmä u vodičov so slovenskými značkami, a to o 2,57 %, pričom príjmy z predaja vzrástli o 38,45 %.

Naše diaľnice boli okrem Slovákov najviac využívané vodičmi z Česka, Poľska, Nemecka, Rakúska, Maďarska a Ukrajiny. Najčastejšie si motoristi kupujú diaľničné známky na predajných miestach - na čerpacích staniciach.

Autor: redakcia Autoviny

Zdroj: autoviny.sk