kartySpoločnosť UNITED ASSISTANCE, s.r.o. zabezpečuje cestnú asistenciu, právnu asistenciu a domácu asistenciu. Súbor služieb poskytuje pre našich klientov nadštandardný komfort porovnateľný iba s uzavretím separátnych zmlúv u niekoľkých špecializovaných spoločností.

Viac ...

Vybrať si jazdenku je čoraz ťažšie. Ponuka áut sa naďalej prepadáva

a poklesom je aj výrazný úbytok dovezených vozidiel zo západnej Európy.


Ponuka ojazdených vozidiel v strednej Európe sa za mesiac prepadla až o 72 162 áut. Vyplýva to z analýzy spoločnosti AURES Holdings, prevádzkovateľa siete autocentier AAA AUTO. Výrazný pokles bol spôsobený hlavne zhoršujúcou sa epidemiologickou situáciou, ktorá so sebou priniesla reštriktívne opatrenia v jednotlivých krajinách. Do celkovej situácie na trhu sa premietol aj úbytok dovezených ojazdených vozidiel zo západnej Európy, ktorý klesá prakticky celý rok a ani v decembri sa nedá čakať rast. Čo je zaujímavé, na Slovensku však mierne narástol počet inzerovaných vozidiel s alternatívnym pohonom.

„Ešte v októbri bola situácia na sekundárnych trhoch s jazdenými vozidlami relatívne stabilná. Potom sa však ponuka začala prepadávať. Kým počas októbra bolo v ponuke na celom Slovensku takmer
52 400 áut, v novembri to bolo už len niečo cez 48 000 inzerovaných ojazdených áut,“ komentuje situáciu na trhu prevádzkový riaditeľ autocentier AAA AUTO Petr Vaněček. Podobná situácia bola aj v susedných krajinách. Česká ponuka sa prepadla až o 18 600 jazdených vozidiel, poľský trh prišiel o 30 000 áut z pôvodných takmer 260 000. „Do celkovej situácie na trhu sa premietol aj úbytok dovezených ojazdených vozidiel zo západnej Európy, ktorý klesá prakticky celý rok a ani v decembri sa nedá čakať nárast. Je to jeden zo zásadných faktorov, ktorý prospieva k rastu cien ojazdených áut a tiež k zhoršujúcej sa kvalite vozidiel ponúkaných na výkupe, s čím sa stretávame už niekoľko mesiacov,“ doplňuje Vaněček.

Trh ojazdených áut v SR

Stredná hodnota ceny jazdených vozidiel bola v novembri 6 300 eur. Stredná hodnota stavu tachometru medzimesačne vzrástla zo 162 na 166 tisíc kilometrov a stredná hodnota veku sa zvýšila z 9,1 na 9,7 roku. Narástol však počet ponúkaných vozidiel s alternatívnym pohonom, ktorý sa zvýšil z 319 na 423. Pätica najviac ponúkaných modelov ostáva stabilná. Najviac je v ponuke Octavií, Fabií a Passatov.

AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: PR AAA Auto, podkapotou.sk