kartySpoločnosť UNITED ASSISTANCE, s.r.o. zabezpečuje cestnú asistenciu, právnu asistenciu a domácu asistenciu. Súbor služieb poskytuje pre našich klientov nadštandardný komfort porovnateľný iba s uzavretím separátnych zmlúv u niekoľkých špecializovaných spoločností.

Viac ...

Na Slovensku stúpla cena jazdeného auta v priemere o takmer 800 eur! Oplatí sa dovážať autá zo zahraničia?

Minulý rok zahýbal automobilovým trhom veľmi výrazne. Rapídny pokles sa najviac týkal predaja nových áut, ale zasiahol aj sekundárny trh s ojazdenými vozidlami.

Pre koronavírus a s ním spojené obmedzenia na Slovensku medziročne klesla ponuka inzerovaných jazdených áut celkovo o 60 tisíc, v Českej republike o 90 tisíc, v Poľsku o 185 tisíc a o 150 tisíc v Maďarsku. Situácia na trhu priniesla aj vyššie ceny, pričom stredná hodnota ceny ojazdených áut najviac rástla na Slovensku, kde stúpla o 765 eur, teda dvojnásobne v porovnaní s Českou republikou. Vlani v ponuke na Slovensku výrazne pribudlo plne elektrických vozidiel (medziročný nárast takmer o dve tretiny), ako aj hybridov (nárast o tretinu).

Pri nových vozidlách bol príčinou poklesu najmä jarný lockdown, výpadky vo výrobe a následne výpadky v dodávateľských reťazcoch a opätovné uzatvorenie autosalónov. Na sekundárnom trhu chýbali zánovné autá, značne klesol dovoz ojazdených áut zo zahraničia a predaj vozidiel brzdili taktiež uzavreté autobazáre, ktoré museli prejsť na on-line predaj.

„Trh s ojazdenými autami v strednej Európe sledujeme kontinuálne už niekoľko rokov. Takto silný pokles ponuky sme naposledy zažili po kríze v roku 2008. Za minulý rok chýbalo v strednej Európe takmer pol milióna ojazdených áut v porovnaní s rokom 2019, " uviedol Petr Vaněček, prevádzkový riaditeľ spoločnosti AURES Holdings. V Slovenskej republike klesla ponuka o 60 tisíc áut, v Poľsku o 185 tisíc, v Českej republike o 90 tisíc a v Maďarsku ich chýbalo 150 tisíc. Previs dopytu nad nedostatočnou ponukou so sebou priniesol aj vyššie ceny. „Stredná hodnota ceny ojazdených áut najviac rástla na Slovensku, kde poskočila v prepočte o 765 eur, v Česku medziročne stúpla o 380 eur, v Maďarsku a Poľsku narástla len o niekoľko desiatok eur," dopĺňa Vaněček.

Aj napriek tomu, že v celkovom súčte trh oslabol, niekoľko kategórií jazdených vozidiel zažilo v minulom roku výrazný nárast. Vyšší podiel na trhu ojazdených áut zaznamenali hybridy a elektromobily. Na Slovensku bolo v ponuke 2 468 hybridov (+ 34 %) a 1 090 plne elektrických vozidiel (+ 65 %). Najviac ojazdených áut bolo vlani inzerovaných v Bratislavskom a Nitrianskom kraji, naopak najmenej v Trnavskom a Prešovskom kraji. Čo sa týka roku výroby, najviac ojazdených áut bolo ponúkaných s rokom výroby 2016.

Situácia na trhu ojazdených áut v decembri 2020

V decembri 2020 bolo na slovenskom trhu inzerovaných 42 828 ojazdených áut. Stredná hodnota ceny medzimesačne vzrástla o 420 eur na 6 590 eur. Stredná hodnota veku bola 9,4 roka a tachometer najčastejšie ukazoval 166 tisíc kilometrov. Najčastejšie bola v ponuke Škoda Octavia (3 463 ks), VW Passat (1 635 ks) a Škoda Fabia (1 605 ks).


Autor: Aures Holding
Zdroj: Aures Holding , autoviny.sk