kartySpoločnosť UNITED ASSISTANCE, s.r.o. zabezpečuje cestnú asistenciu, právnu asistenciu a domácu asistenciu. Súbor služieb poskytuje pre našich klientov nadštandardný komfort porovnateľný iba s uzavretím separátnych zmlúv u niekoľkých špecializovaných spoločností.

Viac ...

Zahoďte škrabku na ľad! Takto jednoducho si vyrobíte domáci rozmrazovač čelného skla z dvoch prísad

Tohtoročná snehová nádielka a mínusové teploty vyčarovali mnohým fanúšikom bielej zimy úsmev na tvári.

Túto radosť však môže veľmi rýchlo prekaziť myšlienka ranného odhŕňania snehu z auta, pričom k najmenej zábavným disciplínam nepochybne patrí škrabanie zamrznutého čelného skla. Ide o nevďačnú a zdĺhavú úlohu, pri ktorej vám odmrznú všetky prsty. Nehovoriac o tom, že mnohým sa pri odstraňovaní hrubej vrstvy podarilo škrabku zlomiť alebo museli na sklo vytiahnuť z peňaženky nejakú z vernostných kartičiek.

Podobné príbehy nešťastných motoristov sa do našej redakcie dostávajú pravidelne, a preto sme sa rozhodli spísať niekoľko užitočných tipov, vďaka ktorým si môžete ranné odmrazovanie auta uľahčiť.

Domáci rozmrazovač

Špeciálny roztok môžete dnes kúpiť takmer v každom obchode s autopríslušenstvom, problémom je však vyššia cena. Ušetriť môžete tak, že si rozmrazovač urobíte doma a potrebovať k tomu budete len dve prísady, ktoré nájdete v každej domácnosti. Receptov je hneď niekoľko, my sme vybrali dva najjednoduchšie.

  • Roztok octu: do rozprašovača nalejte 2/3 octu a 1/3 čistej vody.
  • Alkoholový roztok: do rozprašovača nalejte 2/3 čistého liehu a 1/3 vody.

Po zmiešaní ich uchovávajte doma. Ponechanie roztoku v chladnom aute znižuje ich účinnosť!

Tieto roztoky majú nižšiu teplotu mrznutia než voda a preto zamŕzajú iba pri oveľa nižších teplotách. Odporúčame vám naniesť vrstvu na čelné sklo už večer, aby sa na ňom cez noc nevytvoril ľad. Oba roztoky však fungujú aj v prípade zamrznutého čelného skla. Po nastriekaní na čelné sklo sa začne námraza pomaly rozpúšťať. V prípade hrubej vrstvy námraza zmäkne a jej odstránenie bude o niečo jednoduchšie.

Video

Okenná clona

Clonu nasaďte na suché čelné sklo pred odchodom domov, tá by mala byť vyrobená z nepremokavého materiálu. Neodporúčame vám používať novinový papier ani kartón, pretože papier nasáva vlhkosť a môže primrznúť k oknu. Nasadzovanie clony každý večer vám síce zoberie zo života približne dve minúty, ale ráno budete rýchlejšie pripravený vyraziť na cestu.

Slnko

S odmrazovaním čelného skla vám môže pomôcť aj slnko. Zaparkujete auto čelným sklom nasmerovaným na východ a v prípade dobrého počasia vám ranné slnko môže auto odmraziť, prípadne zmäkčiť vrstvu ľadu.

Autor: Peter Orosz

Zdroj: autoviny.sk