kartySpoločnosť UNITED ASSISTANCE, s.r.o. zabezpečuje cestnú asistenciu, právnu asistenciu a domácu asistenciu. Súbor služieb poskytuje pre našich klientov nadštandardný komfort porovnateľný iba s uzavretím separátnych zmlúv u niekoľkých špecializovaných spoločností.

Viac ...

Umývanie auta v zime? Má to svoje pre, ale taktiež aj proti

Umývať či neumývať auto v zime? V nasledujúcom článku sa vám to pokúsime objasniť


Jedna z najdiskutovanejších otázok na internetových fórach je umývanie auta v zime. Dalo by sa povedať, že spoločnosť je v tejto otázke dosť polarizovaná. Jedna skupina hovorí, že auto by sa v zime umývať nemalo. Môže to poškodiť lak a navyše posypová soľ pôsobí ako konzervant a chráni auto pred hrdzou. Iná skupina je zase opačného názoru. Ako to teda v skutočnosti je?

Zimné mesiace so sebou prinášajú, ak sa podarí a cestárov neprekvapí v zime ľad, aj soľ na našich cestách. Tá sa potom logicky dostane na povrch auta a môže spôsobovať problémy. Samotná soľ, ako taká nie je výrazným negatívom. Čo ním však je, je jej kombinácia so špinou a vlhkým počasím. Takáto zmes prísad totiž môže veľmi negatívne pôsobiť na povrch karosérie, ale taktiež aj na súčasti podvozku, ktoré môžu podliehať nadmernej korózii.

Tak ako to teda je?

Na otázku teda či umývať auto v zime odpovedáme ÁNO, ale s len podmienkou. Rozoberme si to pekne po poriadku. Soľ z vozovky, ktorá je na aute môže spôsobiť problémy najmä v častiach, ktoré nie sú chránené, respektíve majú nejakým spôsobom poškodenú povrchovú úpravu. Ak sa do poškodeného miesta dostane soľ a vlhkosť, môže sa urýchliť proces korózie, ktorý dokáže pekne „rozožrať“ aj nové auto. Keď so svojim auto jazdíte pravidelne, odporúča sa jeho umývanie raz za 10 až 14 dní v závislosti od hrúbky nanesenej slanej vrstvy. Takúto soľ je potreba dôkladne spláchnuť nielen z karosérie, ale najmä z podvozku, ktorý je jej vystavený najviac.

Najhoršou možnou kombináciou, ktorá dokonale prispieva vzniku hrdze je vlhké počasie a posyp na ceste. To sme koniec-koncov mohli zažiť pred niekoľkými týždňami. Je dobré teda z času na čas spláchnuť všetku soľ dole. Avšak tu si musíte dávať pozor. Neodporúča sa auto umývať pri mínusových teplotách. Chladné počasie môže v kombinácii s vodou z umyvárne spôsobiť viac škody ako úžitku. Aj keď sa umyvárne snažia pri mínusových teplotách dodávať do strojov teplú vodu, tá môže auto poškodiť hneď dvoma spôsobmi.

Treba to zvážiť

Prvým z nich je, že na podchladený lak, ktorý má nejaké povrchové poškodenie streknete teplú vodu. Môže dôjsť k jeho popraskaniu a v extrémnych prípadoch dokonca k odlupovaniu. Druhým prípadom je, že pokiaľ lak nemáte nijako viditeľne poškodený, ihneď, ako opustíte z umývací box dôjde k zamrznutiu vody na ňom. Ľad, ktorý týmto vznikne môže poškodiť rôzne gumové tesnenia, plasty či dokonca aj plechy na aute. Ideálne je, ak ihneď po opustení umývacieho boxu pretriete a vysušíte všetky gumové tesnenia v oblasti dverí, okien a kľučiek. Tie totiž podliehajú najväčšej záťaži, nakoľko keď k sebe primrznú, môžete ich nechtiac odtrhnúť.

Ak sa teda rozhodnete v zime splachovať soľ zo svojho auta musíte dbať na to aby nebola prílišná zima a aby ste dokázali niektoré časti ihneď vysušiť. Najideálnejšie je, ak auto z umyvárne zatvoríte do teplej garáže a necháte ho uschnúť. V opačnom prípade môžete zobrať jemnú handričku a ňou pretrieť okolie dverí, okien a s oboma zatvorenými očami aj lak.

Autor: David Hecl

Zdroj: autoviny.cz