kartySpoločnosť UNITED ASSISTANCE, s.r.o. zabezpečuje cestnú asistenciu, právnu asistenciu a domácu asistenciu. Súbor služieb poskytuje pre našich klientov nadštandardný komfort porovnateľný iba s uzavretím separátnych zmlúv u niekoľkých špecializovaných spoločností.

Viac ...

Čaká nás zdražovanie benzínu. Jar bude v znamení rekordov

V najbližšom období sa musíme pripraviť na rekordné zvyšovanie cien pohonných hmôt. Kedy sa zastaví, je zatiaľ otázne.

V najbližších týždňoch by sme sa mali pripraviť na rýchle zvyšovanie cien benzínu.

Aktuálna situácia vo svete prispela k zvýšeniu cien ropy. Analytici predpovedajú, že už o pár týždňov budeme benzín a naftu tankovať v priemere za najvyššie ceny za niekoľko mesiacov. Bohužiaľ sa tak nezopakuje situácia, ktorá bola pred rokom, kedy sa cena benzínu a nafty prepadla o niekoľko desiatok centov.

Aktuálna situácia vo svete zdvihla ceny referenčného typu ropy Brent na ročné maximum. V čase písania tohto článku bola jej hodnota na úrovni presne 58 americkách dolárov za barel. Naposledy mala podobnú hodnotu vo februári roku 2020, a to po následnom nástupe celosvetovej pandémie padla na minimálnu hodnotu len 28,80 dolára za barel v apríli 2020. Odvtedy sa jej cena držala stabilne na hodnote okolo 30 - 40 dolárov za barel.

Zdroj: Google Finance


Za všetko môže postupné rozbiehanie ekonomiky
Rozbeh celosvetovej ekonomiky však spôsobil jej rekordný rast. Len za posledný mesiac, do dňa písania tohto článku, sa jej cena zdvihla o 16,95%. Bohužiaľ, tento trend sme už mohli zaznamenať aj na našich čerpacích staniciach.

Akokoľvek sa to môže zdať čudné, pokles cien ropy nemá taký okamžitý vplyv na cenu pohonných hmôt, ako nárast jej ceny. Podľa servera STATdat sa priemerná cena za benzín Natural 95 v 8. týždni tohto roka pohybovala na úrovni 1,312 €/liter.

Pre porovnanie, v prvom týždni roka 2021 to bolo len 1,199 €/liter. Podobný obraz vidíme aj v prípade nafty. Jej priemerná cena vo ôsmom týždni roka bola 1,153 €/liter, pričom na začiatku roka sme ju mohli kúpiť za 1,066 €/liter.

Cena na niekoľkoročnom maxime môže byť realitou
Nepoteší ani informácia, že nastolený trend rastu by sa nemal spomaliť ani v najbližších týždňoch.

Cena ropy by mohla stúpnuť aj na troj- či štvorročné maximum. Inými slovami by to znamenalo, že už v čase veľkonočných sviatkov by cena pohonných hmôt mohla atakovať čiastku viac ako 1,40 € za liter Natural 95 či 1,30 € za liter nafty.

Pre porovnanie, maximálna priemerná cena pohonných hmôt za minulý rok bola v 1. týždni roka v prípade Natural 95, kedy sa liter predával za 1,341 €. Priemerná cena nafty v roku 2020 bola najvyššia v 1. a 2. kedy zhodne dosahovala sumu 1,252 € za liter.

Rast cien by sa teda v najbližších týždňoch nemal určite zastaviť. Dokonca by sa mohlo stať, že by sme za istých okolnostiach prekonali aj maximálne ceny z roku 2018. Vtedy sme mohli kúpiť liter benzínu za priemernú cenu až 1,443 € (údaj z 36. týždňa 2018) alebo liter nafty za 1,330 € (údaj zo 44. týždňa 2018).

Urobme si teraz rýchlu kalkuláciu. Tabuľka nižšie ukazuje ceny za plnú 50 litrovú nádrž v poslednom týždni 2020, 8. týždni 2021 a nami predpokladanú cenu počas tohtoročných veľkonočných sviatkov.

Autor: David Hecl

Zdroj: autoviny.sk