kartySpoločnosť UNITED ASSISTANCE, s.r.o. zabezpečuje cestnú asistenciu, právnu asistenciu a domácu asistenciu. Súbor služieb poskytuje pre našich klientov nadštandardný komfort porovnateľný iba s uzavretím separátnych zmlúv u niekoľkých špecializovaných spoločností.

Viac ...

Len za ignorovanie značky vám auto nesmú odtiahnuť

Vodiča mali obviniť, že stál na mieste, kde je zóna zákazu státia. Pre porušenie značky odťahovať nesmú.

 

Jaroslav: "V decembri mi odtiahli auto na pokyn mestského policajta súkromnou odťahovkou. Vyjadrenie policajta bolo, že som stál na mieste, kde je zóna zákazu státia.

Podotýkam, že som parkoval na ceste pred križovatkou v tvare T viac ako 5 m pred hranicou križovatky a k tomu som parkoval pri budove vľavo. Vôbec sa tam nenachádzala značka zákazu státia alebo zastavenia.

Auto netvorilo prekážku v cestnej premávke, nakoľko tam bol voľný pruh min 3,5 m.

Po odtiahnutí som išiel na miesto kde auto odtiahli a tam som musel zaplatiť 83€ za odťah vozidla. Postupovali mestskí policajti správne?"


Mohol porušiť dve pravidlá

Jaroslav mohol porušiť tri dopravné pravidlá, za ktoré mu odtiahli vozidlo.

Parkoval pri ľavom okraji vozovky. Ak stál tak, ako čierne vozidlo na fotografii Google Street View, porušil pravidlo, podľa ktorého smie vodič zastaviť alebo stáť len pri pravom okraji vozovky. Vľavo na ceste smie vodič parkovať len v jednosmerke.

Okrem toho, pri parkovaní na obojsmernej ceste musí vodič nechať pre oba smery premávky najmenej 6 metrov širokú voľnú časť vozovky.

Policajt mal Jaroslava obviniť, že stál v mieste, kde platila zóna so zákazom státia. Takéto zóny sa nachádzajú napríklad v mestách, kde chce správca obmedziť parkovanie len na vyznačené lokality.

Ak by aj Jaroslav zaparkoval v zóne, kde sa nesmie stáť, mohol by dodržať všetky ostatné pravidlá parkovania, spáchal by priestupok.

Kedy smú auto odtiahnuť

Auto smú odtiahnuť len vtedy, ak

    tvorí prekážku cestnej premávky,
    je na vyhradenom parkovisku, no také parkovisko nie je preň určené,
    je bez pripevnenej tabuľky s evidenčným číslom, alebo
    vodič porušil zákaz zastavenia alebo státia vyplývajúci zo zákona o cestnej premávke (§ 25).

Odtiahnuť auto smie len správca cesty alebo Policajný zbor na náklady prevádzkovateľa vozidla.

Za priestupok, z ktorého ho mestský policajt mal obviniť, mu smeli dať na auto papuču a pokutovať ho. No nie odtiahnuť.

Z fotky, ktorú nám Jaroslav poslal, ale vyplýva, že správca cesty alebo Policajný zbor mu auto smel odtiahnuť za to, že jeho vozidlo tvorilo prekážku cestnej premávky.

Jeho vozidlo stálo na obojsmernej ceste. Nenechalo pre premávku predpísanú voľnú šírku vozovky (pre každý smer jazdy aspoň 3 metre).

Pokuta na parkovisku

Tobiáš: "Dostal som pokutu za pozdĺžne parkovanie na parkovisku. Mal som vraj auto zaparkovať kolmo, pretože o 5 metrov ďalej je značka zákazu státia. Ešte podotýkam, že auto som zastavil na chvíľu so zapnutými smerovkami. Je táto pokuta v poriadku?"

Z Tobiášovho opisu situácie nie je zrejmé, aký predpis porušil. V prípade, že sú na parkovisku vyznačené parkovacie miesta kolmo na smer jazdy na ceste, nesmiete na nich parkovať pozdĺžne.

Na parkovisku smiete parkovať len na vyznačených parkovacích miestach. Nie cez viac miest.

Zapnutie smeroviek vám nedáva imunitu proti nesprávnemu parkovaniu. Neochránia vás pred pokutou, ak porušíte dopravné pravidlá.

Zdroj: auto.sme.sk