kartySpoločnosť UNITED ASSISTANCE, s.r.o. zabezpečuje cestnú asistenciu, právnu asistenciu a domácu asistenciu. Súbor služieb poskytuje pre našich klientov nadštandardný komfort porovnateľný iba s uzavretím separátnych zmlúv u niekoľkých špecializovaných spoločností.

Viac ...

Čo robiť, ak ste náhodou vyšli na diaľnicu alebo nestihli včas odbočiť?

Hlavne nepanikárte a pokračujte v jazde. Zastavujte až na odpočívadle alebo čerpacej stanici, aby ste si premysleli ďalší postup.

Na slovenskom internete sa virálne šíri video, ktoré zverejnila polícia na svojej Facebook stránke. Kamerový záznam odhaľuje 67-ročného vodiča staršieho kombi, ktorý sa na rýchlostnej ceste R1 pri Nitre rozhodol otočiť svoje vozidlo do protismeru a vrátiť sa na križovatku, na ktorej sa nestihol včas zaradiť do odbočovacieho pruhu.

Vodič navyše jazdil na ľavej krajnici (z jeho strany po pravej), teda sa jednalo o mimoriadne nebezpečný manéver, ktorý iba veľkou náhodou nevyvrcholil do nehody.

Vodič takto prešiel až dva kilometre, než ho zastavila hliadka diaľničného oddelenia. „Jeho nezodpovedné konanie ho však vyjde draho a pravdepodobne ho to bude stáť vodičák,“ uvádza polícia vo svojom komentári k celej udalosti.
Konanie tohto vodiča bolo maximálne nebezpečné a iba ťažko pochopiteľné. Sám údajne tvrdil, že nestihol odbočiť, keď sa snažil dostaviť na termín v nemocnici na očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Bez ohľadu na dôvod svojho konania ale dokázal, že buď je už na vedenie vozidla pristarý, alebo má iný problém nesúvisiaci s vekom, ale ovplyvňujúci úsudok.

Čo robiť, ak náhodou výjdete na diaľnicu alebo nestihnete včas odbočiť?

Ak sa nedopatrením autom dostanete na diaľnicu alebo rýchlostnú cestu, nesmiete len tak zastaviť na krajnici a vycúvať späť či dokonca otočiť sa do protismeru.

Ak ste teda vyšli na diaľnicu náhodou alebo ste nestihli včas odbočiť, pokračujte ďalej v jazde rýchlosťou minimálne 80 km/h, respektíve minimálne 65 km/h, ak sa jedná o diaľnicu v meste. Opustiť diaľnicu môžete na najbližšom výjazde.

Ak zo svojho omylu pociťujete stres, zastavte na najbližšom odpočívadle, čerpacej stanici alebo na inom mieste, ktoré je určené na zastavenie vozidla v prípade poruchy. Tam si vydýchnite, upokojte sa a zamyslite sa, kde asi môže byť najbližší výjazd. Stres z takejto situácie môžu cítiť najmä mladí alebo neskúsení vodiči, ktorí sú vystavení novej udalosti, na ktorú neboli pripravovaní. V skutočnosti sa ale nejedná o žiadnu tragédiu, ale o obyčajný omyl, ktorý sa vodičom stáva doslova každý deň.

Kúpite si diaľničnú známku cez mobil či na pumpe

Ak nemáte zaplatenú diaľničnú známku, nerobte si starosti. Zastavte svoje auto na najbližšej čerpacej stanici alebo odpočívadle, pripojte sa s mobilom na internet a choďte na webstránku www.eZnamka.sk. Tam si môžete pre svoje vozidlo zakúpiť elektronickú diaľničnú známku s okamžitou platnosťou už od 10 eur za 10-dňový variant. Ak toto spravíte, nepríde vám domov pokuta za neoprávnené používanie spoplatnených úsekov ciest.

Nezabudnite, že ak máte za autom príves či prívesný vozík, musíte si kúpiť známku aj na neho.

Elektronickú diaľničnú známku si môžete zakúpiť aj bez mobilu priamo na čerpacej stanici.

Ak neviete, či vaše vozidlo už zaplatenú známku má, na rovnakej webstránke si môžete skontrolovať platnosť diaľničnej známky zadaním evidenčného čísla.

Diaľnice a rýchlostné cesty sú jednosmerné, protismer je od vášho smeru oddelený zvyčajne betónovými zábranami, prípade aj vysokým plotom, aby sa zabránilo prechádzaniu chodcov cez vozovku. Na diaľnici a rýchlostnej ceste totiž nemajú čo robiť ani chodci, ani cyklisti a tiež motocykle s konštrukčnou rýchlosťou pod 60 km/h. Uvádza to Zákon o cestnej premávke č. 8/2009 v paragrafoch 35, 36 a 37.

Autor: Erik Stríž

Zdroj: autoviny.sk