kartySpoločnosť UNITED ASSISTANCE, s.r.o. zabezpečuje cestnú asistenciu, právnu asistenciu a domácu asistenciu. Súbor služieb poskytuje pre našich klientov nadštandardný komfort porovnateľný iba s uzavretím separátnych zmlúv u niekoľkých špecializovaných spoločností.

Viac ...

Ako je to s platnosťou vodičákov a dokladov o zdravotnej spôsobilosti

Nové pravidlá o vodičákoch platia už rok. Napriek tomu, najčastejšie sa nás pýtate, do kedy vám vodičák platí a kedy treba ísť na zdravotnú prehliadku.

 

 Už rok na Slovensku platia nové pravidlá v súvislosti s vodičskými preukazmi. Najdôležitejšou zmenou, ktorú priniesol 19. január 2013, bolo obmedzenie platnosti vodičských preukazov.
 
Vodičský preukaz vydaný

pred rokom 1993 -   je neplatný už niekoľko rokov

od 1. januára 1993 do 30. apríla 2004 - je platný do 31. decembra 2023

od 1. mája 2004 do 18. januára 2013 -  je platný do 31. decembra 2032

od 19. januára 2013 -  je platný najviac 15 rokov od vydania

 

  • Platnosť vodičského preukazu pre skupiny AM, A1, A2, A, B1, B, BE a T je 15 rokov; najviac však do dovŕšenia veku 65 rokov s výnimkou situácie opísanej o dve odrážky nižšie.
  • Platnosť vodičského preukazu pre skupiny C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D a DE je 5 rokov; najviac však do dovŕšenia veku 65 rokov s výnimkou situácie opísanej o odrážku nižšie.
  • Platnosť vodičského preukazu osoby staršej ako 63 rokov je päť rokov, ak predloží platný doklad o zdravotnej spôsobilosti.
  • Najviac starostí robia novinky z minulého roku vodičom starším ako 65 rokov. Ani nie pre dĺžku platnosti vodičského preukazu, ale pre platnosť dokladu o zdravotnej prehliadke.

Dostávame množstvo otázok v podobnom znení: "Mám nad 65 rokov a doklad o zdravotnej prehliadke mi bol vydaný pred 19.1.2013. Mám ísť na ďalšiu zdravotnú prehliadku po dvoch rokoch alebo po piatich? A musím tento doklad nosiť pri sebe?"

Do kedy je platná zdravotná prehliadka?

Zo zákona o cestnej premávke jednoznačne vyplýva, že doklad o zdravotnej prehliadke vydaný po 19. januári 2013 má platnosť 5 rokov. Ostatné skutočnosti nie sú také jasné.

Polícia nás už v minulosti informovala, že doklad o zdravotnej spôsobilosti vydaný pred 19. januárom 2013 považuje za platný, ak nemá viac ako dva roky.

Nový vodičák vydajú staršiemu vodičovi, len ak sa preukáže platným dokladom o zdravotnej spôsobilosti. Nie je dôležité, kedy mu lekár doklad vydal a ani ako dlho doklad platí. Podstatné je, aby bol platný.

Dušan sa tak aj na "dvojročný" doklad o zdravotnej spôsobilosti mohol dostať a aj sa dostal k novému vodičskému preukazu, ktorý platí dva roky.

Pri zmene pravidiel predstavilo ministerstvo vnútra vlastnenie nových vodičských preukazov ako výhodu pre starších vodičov, lebo s nimi už nebudú musieť nosiť doklad od lekára. Vodičský preukaz sa chápe ako takýto doklad.

Pre vodičáky vydané pred 19.1.2013:
§ 143b:
(5) Vodiči, ktorí sú držiteľmi vodičských preukazov vydaných pred 19. januárom 2013, sú povinní podrobiť sa pravidelnej lekárskej prehliadke najskôr dva mesiace pred dosiahnutím veku 65 rokov a najneskôr do dvoch mesiacov po dosiahnutí veku 65 rokov a následne každých päť rokov. Títo vodiči sú povinní mať pri vedení motorového vozidla pri sebe doklad o zdravotnej spôsobilosti podľa § 89 ods. 2 nie starší ako päť rokov; na výzvu policajta sú povinní takým dokladom sa preukázať.


Pre doklady vydané po 19.1.2013:
§ 94:
(5) Platnosť vodičského preukazu osoby staršej ako 63 rokov je päť rokov, ak predloží platný doklad o zdravotnej spôsobilosti.

§ 87:
(4) Ostatní vodiči, ktorí dovŕšili vek 65 rokov, sú povinní podrobiť sa pravidelným lekárskym prehliadkam každých päť rokov.


Zákon doklad nechce, polícia chce

Na Dušanove otázky sme z polície dostali takúto odpoveď:

"Doklad o zdravotnej spôsobilosti, ktorý bol vydaný pred účinnosťou novely zákona o cestnej premávke, teda pred 19. januárom 2013, sa riadi predošlým ustanovením a doba platnosti je dva roky od jeho vystavenia. Títo vodiči sú povinní mať pri vedení motorového vozidla pri sebe doklad o zdravotnej spôsobilosti a na výzvu policajta sú povinní takým dokladom sa preukázať."

Polícia týmto tvrdí, že aj vodiči s novým vodičákom, ktorí majú doklad od lekára vydaný pred 19.1.2013, musia mať tento doklad pri sebe.

Zákon o cestnej premávke ale vyžaduje od vodičov starších ako 65 rokov mať pri sebe doklad o zdravotnej spôsobilosti len v prípade, ak sú držiteľmi vodičákov vydaných pred 19. januárom 2013.

Kým zákon od Dušana nežiada so sebou nosiť doklad o zdravotnej spôsobilosti, polícia napísala, že by ho zo sebou ako vodič mal nosiť.

Zároveň by mal Dušan navštíviť lekára už po dvoch rokoch od vydania dokladu o zdravotnej spôsobilosti, teda v tomto roku. Aby ako vodič nemal problém, keď bude polícia počas cestnej kontroly zisťovať, či má platnú zdravotnú prehliadku.

Ak sa necítite v poriadku, radšej si za volant nesadajte

Napriek tomu, že zákon od niektorých vodičov vyžaduje pravidelné zdravotné prehliadky, neignorujte ani váš skutočný zdravotný stav.

Ak viete, že by vaše zdravie mohlo negatívne ovplyvniť vaše šoférske schopnosti, nemali by ste si sadať za volant. Je to dôležité pre vašu bezpečnosť a aj pre bezpečnosť iných.

Zdroj: auto.sme.sk