kartySpoločnosť UNITED ASSISTANCE, s.r.o. zabezpečuje cestnú asistenciu, právnu asistenciu a domácu asistenciu. Súbor služieb poskytuje pre našich klientov nadštandardný komfort porovnateľný iba s uzavretím separátnych zmlúv u niekoľkých špecializovaných spoločností.

Viac ...

Čakáte na dotáciu pri kúpe elektromobilu? Toto je aktuálny stav.

Program podpory predaja elektromobilov u nás je ako žena detektíva Columba. Mnohí o ňom počuli, no nikto ho nevidel. Dočkáme sa zmeny ešte tento rok?

Pred časom sme písali o tom, že naša vláda zoberie podporu elektromobility predsa len na milosť. Teda v oblasti rozvoja budovania nabíjacích staníc. Na tento účel má byť v rámci „Plánu obnovy“ vyčlenená pomerne slušná kôpka peňazí. Ak ale niekto povie A, mal by povedať aj B. Teda, či vláda plánuje pripraviť aj schému podpory a stimulov, ktoré by predaj elektromobilov u nás výraznejšie naštartovali.

A v tejto oblasti u nás nastáva tradičné mlátenie prázdnej slamy. Rozprávanie, sľubovanie, plánovanie...
Aktuálny vývoj naznačuje, že poučiť sa zo skúseností okolitých krajín je pre nás asi niečo absolútne neprijateľné a radšej budeme hľadať vlastnú cestu. Výsledkom je, že tento rok sa záujemcovia o kúpu elektromobilov podpory od štátu takmer určite nedočkajú.

Občas mám pocit, že nám naštartovanie schémy podpory bude trvať tak dlho, že ju už vlastne ani nebude treba. Aktuálne informácie z automobilového sveta totiž naznačujú, že v príbehu najbližších rokov by mali firmy na trh uviesť novú generáciu batérií, ktorých cena bude zásadne nižšia. A zníženie ceny batérií sa samozrejme prejaví aj na cenách elektromobilov. A čo dovtedy? Budeme plánovať a vymýšľať vlastnú cestu.

Je problémom „pokrivenie“ trhu zvýhodnením jednej skupiny zákazníkov na úkor inej?
Hoci nie sme ekonómovia, jedno je v zásade celkom jasné. Ak by štát iba odpustil DPH pri kúpe elektromobilu a plug-in hybridu, bola by táto podpora pre budúcich majiteľov určite veľmi zaujímavá. A čo je na tom čarovné, štátny rozpočet by to nestálo ani cent. Je totiž veľmi pravdepodobné, že bez tejto podpory by si elektromobil či plug-in hybrid u nás takmer nikto nekúpil.

Autor: Peter Lacena

Zdroj: autovinysk