kartySpoločnosť UNITED ASSISTANCE, s.r.o. zabezpečuje cestnú asistenciu, právnu asistenciu a domácu asistenciu. Súbor služieb poskytuje pre našich klientov nadštandardný komfort porovnateľný iba s uzavretím separátnych zmlúv u niekoľkých špecializovaných spoločností.

Viac ...

Na Slovensku máme akútny nedostatok jazdených áut! Ich ceny raketovo stúpajú cez 10 000 eur


Oproti minulému roku klesol počet ponúkaných zánovných ojazdených áut zo 140 325 na 108 993


Napriek tomu, že sa trh s ojazdenými vozidlami v marci tohto roku začal stabilizovať a dokonca prekonal minuloročné počty ponúkaných ojazdených áut, v segmente zánovných vozidiel je stále viditeľný nedostatok. Na Slovensku a v Poľsku chýba cez desať tisíc, v Českej republike osem tisíc a najmenší pokles ponuky je v Maďarsku, kde oproti vlaňajšiemu prvému štvrťroku chýba len málo cez 2000 zánovných áut. Vyplýva to z pravidelnej štvrťročnej analýzy trhu zánovných ojazdených áut spoločnosti AURES Holdings.

„Pandémia a s ňou spojené reštrikcie a obmedzenia výroby značným spôsobom ovplyvnili chuť firemných zákazníkov investovať do obmeny svojich vozových parkov. Rovnako tak privátny zákazníci s výmenou vozidla za novšie v neistej dobe vyčkávali. Obmedzenie výroby väčšiny svetových automobiliek zase predĺžilo dodacie lehoty nových vozidiel, ktoré sa pochopiteľne s odstupom času začali prejavovať aj na sekundárnom automobilovom trhu, ktorý trpí čoraz väčším nedostatkom mladších ojazdených áut, " hovorí Petr Vaněček. „S ustupujúcou pandémiou a postupným koncom reštrikcií predpokladáme, že by sa trh mal v druhej polovici tohto roka stabilizovať, aj čo sa týka segmentu zánovných vozidiel," doplňuje.

Ceny stúpajú

V prvom štvrťroku 2021 bolo na slovenskom trhu inzerovaných 10 493 zánovných ojazdených áut, čo je o 10 515 menej, než v prvom kvartáli 2020. Stredná hodnota ceny medziročne klesla o 7 045€ na 21 375€. Stredná hodnota veku bola 1,3 roka a tachometer najčastejšie ukazoval 15 000 km. Najčastejšie bola v ponuke Škoda Fabia (412 ks), Škoda Octavia (314 ks) a Kia Ceed (226 ks).

Najväčší záujem je o priestranné rodinné autá, ktoré vyhľadáva až 60 % Slovákov, a to prevažne kvôli blížiacim sa letným dovolenkám. Tento rok v máji dopyt po vozidlách kombi, SUV a MPV vzrástol o 46 % v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška.

„Máj patrí už tradične medzi najsilnejšie mesiace, čo sa týka predaja automobilov. Tento rok v máji sme v porovnaní s vlaňajškom zaregistrovali takmer o polovicu vyšší záujem o väčšie rodinné autá. Tohtoročné prázdniny budú ešte stále ovplyvnené existujúcou pandemickou situáciou, preto mnohí Slováci preferujú cestu na dovolenku vlastným autom, kde im nehrozí vírusové ochorenie ako v prípade ciest vlakom, autobusom či lietadlom," uviedla Karolína Topolová, generálna riaditeľka a predsedníčka predstavenstva AURES Holdings.

Nárast dopytu o 46 % ovplyvňuje aj priemernú cenu, za ktorú si ľudia svojich plechových miláčikov zaobstarávajú. „V máji sa priemerná cena predaného ojazdeného auta vyšplhala na 10 170 eur, čo je o 1 200 eur viac ako vlani. Zákazníci sa viac pozerajú po komfortných prvkoch výbavy, chcú mladšie a menej jazdené autá a vysnívaný automobil častejšie aj financujú na splátky," doplnila Karolína Topolová.

Autor: redakcia autoviny

Zdroj: Aures Holdings, autoviny.sk