kartySpoločnosť UNITED ASSISTANCE, s.r.o. zabezpečuje cestnú asistenciu, právnu asistenciu a domácu asistenciu. Súbor služieb poskytuje pre našich klientov nadštandardný komfort porovnateľný iba s uzavretím separátnych zmlúv u niekoľkých špecializovaných spoločností.

Viac ...

Ako vymôcť škodu, keď sa autá zrazili na šmykľavej ceste

V zimnom období je bežné, že sa cesty šmýkajú. Predpisy počítajú s tým, že treba jazdiť opatrnejšie.

 

Vlado: "Ako sa mám postaviť k nasledujúcemu problému? Vinník nehody, ktorý do vozidla narazil zozadu, neubrzil na ľadovom povrchu. Svojim vozidlom jemne poškodil zadnú časť pred ním idúceho vozidla (škoda cca 200 eur). Ťažné zariadenie, ktoré bolo na vozidle vpredu, pritom spôsobilo asi dvojtisícovú škodu na vozidle vinníka. Rozbilo chladič, naftové čerpadlo. Ako vymáhať škodu?"

Havária sa stala na ľade, vinníkom môže byť jeden z vodičov alebo správca cesty. Najčastejšie je ním vodič druhého vozidla s odôvodnením, že nedodržal bezpečnú vzdialenosť medzi vozidlami.

Správca cesty by bol zodpovedný za škodu iba v prípade, ak by vedel o zľadovatenej ceste a zároveň by bolo v jeho silách na šmykľavú cestu upozorniť vodičov, napríklad dopravnou značkou.


Treba dodržiavať bezpečnú vzdialenosť

V zimnom období je bežné, že sa cesty šmýkajú. Predpisy vtedy od vodičov očakávajú, že budú jazdiť opatrnejšie ako inokedy.

"Vodič je povinný za vozidlom idúcim pred ním dodržiavať takú vzdialenosť, aby mohol včas znížiť rýchlosť jazdy, prípadne zastaviť vozidlo, ak vodič vozidla jazdiaceho pred ním zníži rýchlosť jazdy alebo zastaví," uvádza zákon o cestnej premávke.

Ak by ale prvé vozidlo zabrzdilo prudko a najmä bez dôvodu a druhé vozidlo by doň narazilo, za haváriu by bol zodpovedný prvý vodič. "Vodič nesmie znížiť náhle rýchlosť jazdy alebo náhle zastaviť, ak to nevyžaduje bezpečnosť cestnej premávky," vysvetľuje zákon.

Na zľadovatených cestách nemá veľký zmysel hovoriť o prudkom alebo náhlom brzdení. Na takom povrchu vozidlá buď brzdia opatrne, alebo sa šmýkajú, čo tiež neznamená, že auto prudko spomalí alebo zastaví.

Brzdné dráhy vozidiel sú výrazne dlhšie, preto odborníci odporúčajú jazdiť pomalšie a dodržiavať medzi vozidlami väčšie medzery ako za sucha.


Vymáhať tu môže vodič s menšou škodou

V čitateľovom prípade by náhradu škody mohol vymáhať len vodič, ktorému sa stala menšia škoda. Zozadu doňho narazilo iné vozidlo, ktorého vodič nedodržal bezpečnú vzdialenosť.

Vodičovi prvého vozidla by mala škodu preplatiť poisťovňa druhého auta, každé motorové vozidlo totiž musí byť poistené povinným zmluvným poistením (PZP).

Vyplňte správu o nehode, v ktorej nezabudnite uviesť, kto bol vinníkom, následne kontaktujte poisťovňu vinníka s vašim nárokom. Ak sa neviete s druhým vodičom dohodnúť na vine, zavolajte políciu, pretože zo škodovej udalosti sa stáva dopravná nehoda. Polícia tiež môže vyšetriť, kto je vinníkom.

Aj v prípade, že je vinník nepoistený PZP, okamžite volajte na miesto havárie políciu. V opačnom prípade by ste sa k náhrade škody nedostali ani prostredníctvom garančného fondu Slovenskej kancelárie poisťovateľov.

Ak by ste políciu nezavolali, len súd by vám mohol pomôcť získať náhradu škody.

Vinník, teda druhé vozidlo, si môže náhradu škody uplatniť buď z havarijnej poistky, alebo ju zaplatiť z vlastného vrecka.

Zdroj: auto.sme.sk