kartySpoločnosť UNITED ASSISTANCE, s.r.o. zabezpečuje cestnú asistenciu, právnu asistenciu a domácu asistenciu. Súbor služieb poskytuje pre našich klientov nadštandardný komfort porovnateľný iba s uzavretím separátnych zmlúv u niekoľkých špecializovaných spoločností.

Viac ...

Čierna skrinka bude povinná pre všetky nové autá už budúci rok! Nebudeme ju môcť ani vypnúť

Najprv prehlásili, že ide len internetový mýtus. Potom sa rozhodli kritizovanú čiernu skrinku potajomky prijať


Pôvodne označila Európska únia správu o povinných čiernych skrinkách za euromýtus. Po niekoľkých rokoch však túto myšlienku prijala a od júla 2022 bude podobný systém povinnou súčasťou nových áut. Namiesto čiernej skrinky však Európska únia používa k označeniu tohto systému skratku EDR (Event Data Recorder), čo môžeme voľne preložiť ako „zariadenie na záznam údajov o udalostiach“.

Čo bude zaznamenávať?

Predovšetkým pôjde o údaje, ktoré sú schopné systémy zaznamenávať a uchovať v období krátko pred zrážkou, počas nej a bezprostredne po nej. Systém si zapamätá rýchlosť vozidla, brzdenie, polohu a sklon vozidla na ceste, stav a rýchlosť aktivácie všetkých jeho bezpečnostných systémov, palubného systému eCall využívajúceho službu tiesňovej linky 112, aktiváciu bŕzd a relevantné vstupné parametre z palubných systémov aktívnej bezpečnosti a predchádzania nehodám, pričom tieto údaje musia mať vysokú úroveň presnosti a musí byť zabezpečené ich zachovanie po nehode.

Priamo v nariadení Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č.2019/2144 sa uvádza, že zariadenia na záznam údajov o udalostiach nebude možné deaktivovať a EDR musí byť funkčné počas celej životnosti vozidla. Nazbierané dáta potom možno sprístupniť vnútroštátnym orgánom na základe práva Únie alebo vnútroštátneho práva len na účely výskumu a analýzy nehôd vrátane účelov typového schvaľovania systémov a komponentov a v súlade s nariadením (EÚ) 2016/679, a to cez štandardizované rozhranie.


Anonymita

Jednou z požiadaviek Európskej únie tiež je, aby spôsob zaznamenávania fungoval v uzavretom systéme a dokázal identifikovať tiež presný typ, variant či verziu vozidla. Zariadenie na záznam údajov o nehodách však nesmie byť schopné sprístupniť posledné štyri číslice poradového čísla vozidla v rámci identifikačného čísla VIN ani žiadne iné informácie, ktoré by umožnili identifikáciu samotného majiteľa alebo držiteľa.

Systém EDR, spoločne s ďalšími bezpečnostnými systémami, vstúpi do účinnosti už 6. júla 2022.

Autor: Peter Orosz
Zdroj: autoviny.sk