kartySpoločnosť UNITED ASSISTANCE, s.r.o. zabezpečuje cestnú asistenciu, právnu asistenciu a domácu asistenciu. Súbor služieb poskytuje pre našich klientov nadštandardný komfort porovnateľný iba s uzavretím separátnych zmlúv u niekoľkých špecializovaných spoločností.

Viac ...

Úrazov po páde z kolobežiek pribúda: zopakujme si pravidlá jazdy na elektrických i bežných kolobežkách

Od akého veku môžu deti riadiť elektrickú kolobežku? A musia jazdiť po chodníku či po ceste? A ako je to s alkoholom u dospelých používateľov kolobežiek?

 

  • Musím pri jazde na kolobežke používať prilbu, helmu?
  • Je zákonom daný minimálny vek na používanie elektrickej kolobežky?
  • Môže elektrická kolobežka jazdiť po chodníku a po ceste?
  • Môže používateľ elektrickej kolobežky pred jazdou piť alkohol?
  • Môžu kolobežky parkovať na chodníkoch?
  • Odpovedáme na časté otázky o obyčajných aj elektrických kolobežkách.


TASR včera informovala, že oddelenie urgentného príjmu Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) eviduje v poslednom období nárast počtu detí vyšetrených pre zranenie získané počas jazdy na kolobežke. „Len za mesiac jún 2021 sme takto ošetrili 43 detí, z ktorých desať si vyžadovalo hospitalizáciu s následnou chirurgickou intervenciou,“ uviedla pre TASR hovorkyňa NÚDCH Dana Kamenická.

Ďalej informuje o odporúčaní lekárov kliniky detskej chirurgie, aby deti používali pri jazde na kolobežke ochranné pomôcky, ako chrániče a helmu. Toto odporúčanie má svoj význam, pretože až polovica z ošetrovaných detí v júni malo zlomeniny horných končatín a v štvrtine prípadov išlo o otvorené rany vyžadujúce šitie.

Vekový limit pre kolobežky? Ako ktoré a kde


Na používanie klasickej kolobežky bez elektrického pohonu nie je stanovená veková hranica. Ak má vaše dieťa dva a pol roka a dokáže jazdiť na kolobežke, môže tak robiť. Je dôležité ale dbať na ochranu dieťaťa, teda na nosenie helmy a ochrany kolien a lakťov.

Elektrické kolobežky vekový limit mať môžu. V Zákone o cestnej premávke č. 8/2009, konkrétne v § 55a, je explicitne uvedené, že samovyvažovacie vozidlo a elektrickú kolobežku na ceste môže riadiť osoba staršia ako 15 rokov. Vekový limit minimálne 15 rokov neplatí na cestičke pre cyklistov, na ceste v obytnej zóne a na lesnej ceste.

Uvedený bod zákona môžeme interpretovať aj tak, že na ceste môže na elektrickej kolobežke jazdiť iba osoba s vekom aspoň 15 rokov, ale že pre chodník toto vekové obmedzenie neplatí. Zákon totiž uvádza práve „cesty“ a nie chodníky, ktoré sú v zákone definované samostatne. Požiadali sme o vyjadrenie políciu, po dodaní odpovede budeme tento text aktualizovať.

Dodajme, že na riadenie elektrickej kolobežky, resp. kolobežky s pomocným motorčekom, nie je potrebné vodičské oprávnenie, teda ani vodičský preukaz.

Po ceste alebo po chodníku?

  • Môžu kolobežky jazdiť po chodníku? Môžu elektrické kolobežky jazdiť po chodníku? Alebo len po ceste? S podobnými otázkami sa stretávame pomerne často, ľudia sa nás pýtajú na našej Facebook stránke a tiež nám píšu e-mailom. Odpoveď pritom opäť ponúka Zákon o cestnej premávke č. 8/2009:
  • Kolobežky bez pomocného motorčeka spravidla jazdia po chodníku vpravo, pretože používateľ kolobežky je považovaný za chodca.
  • Elektrické kolobežky môžu tiež jazdiť po chodníku vpravo, ale iba rýchlosťou chôdze a nesmie ohrozovať chodcov. Takisto elektrická kolobežka môže jazdiť po vyhradenom pruhu pre cyklistov, po cestičke pre cyklistov a po priechode pre chodcov.
  • Ak má používateľ elektrickej kolobežky aspoň 15 rokov, môže jazdiť aj po ceste.

Elektrická kolobežka v bratislavskej štvrti Twin City, autorom fotografie je Martin Katler
Zdroj: Martin Katler @Unsplash.com

Parkovanie elektrických kolobežiek na chodníkoch

Kolobežku bez ohľadu na to, či má pomocný pohon alebo nie, **môžete parkovať na chodníku**, pre chodcov však musí ostať voľný priestor na chodníku aspoň jeden a pol metra. To isté platí aj pre bicykle a motocykle.


Tolerancia alkoholu na obyčajnej a elektrickej kolobežke

Slovenská legislatíva rozlišuje medzi obyčajnou kolobežkou a elektrickou kolobežkou aj z hľadiska jazdy pod vplyvom alkoholu.

  • Používateľ obyčajnej kolobežky môže pred jazdou piť alkohol, pretože je považovaný za chodca.
  • Pre používateľa elektrickej kolobežky platia rovnaké pravidlá ako pre cyklistu. Od januára 2017 po nadobudnutí platnosti novely Zákona o cestnej premávke č. 8/2009, môžu cyklisti aj vodiči elektrických kolobežiek nafúkať do 0,5 promile (0,24 mg/l ). Platí to však iba iba v zastavanom území obce a na cestičke pre cyklistov - mimo týchto zón sa alkohol u cyklistov, e-kolobežkárov a vodičov samovyvažovacieho vozidla netoleruje.

Pokuta za alkohol „za volantom“ elektrickej kolobežky

Podľa aktuálneho sadzobníka pokút (platný od 1.4.2020) je pokuta za alkohol nameraný v dychu na nemotorovom vozidle menej ako 0,48 mg etanolu na liter vydýchnutého vzduchu rovných 20 eur. Samozrejme, že ak vám policajt nameria 0,48 mg/l a viac, tak už e-kolobežku alebo bicykel riadiť ďalej nesmiete. Môžete ich však vedľa seba tlačiť.

Ak policajt pri kontrole zistí vodičovi 0,48 mg/l a viac, teda jedno promile a viac, sadzobník pokút uvádza iba povinnosť policajta „predložiť správu o výsledku objasňovania priestupku príslušnému správnemu orgánu“. V praxi to znamená, že okrem pokuty budete ďalej posudzovaný ako vodič, ktorý riadil vozidlo pod vplyvom alkoholu.


Prilba a chrániče lakťov a kolien?


Zákon neurčuje povinnosť mať pri jazde na kolobežke ochranné prvky, napríklad chrániče kolien a lakťov či prilbu, a to ani deťom. Takáto povinnosť platí iba pre deti na bicykloch do veku 15 rokov. Dôrazne však odporúčame všetkým, aby nosili predovšetkým ochranu hlavy.

 

Autor: Erik Stríž

Zdroj: autoviny.sk