kartySpoločnosť UNITED ASSISTANCE, s.r.o. zabezpečuje cestnú asistenciu, právnu asistenciu a domácu asistenciu. Súbor služieb poskytuje pre našich klientov nadštandardný komfort porovnateľný iba s uzavretím separátnych zmlúv u niekoľkých špecializovaných spoločností.

Viac ...

Toto sú najobľúbenejšie dovolenkové dopravné prostriedky Slovákov

Ísť na dovolenku? Aj to je dnes pokladané za zázrak. A ísť autom, lietadlom, či vlakom? To je skutočná otázka.

Keď dnes začínate rozhovor so známym, či nebodaj neznámym, obvykle medzi prvé frázy patria tie o nestarnutí, chudnutí a samozrejme o počasí. Keď sa k tomu pridá leto a prekonaný azda najťažší rok v našej novodobej histórii, otázka ako žiješ je obvykle viac ako na mieste. No nielen to. Ak ste si ešte nevšimli, prišlo leto. A leto zo sebou priváža do náhodných stretnutí a vynútených konverzácií ešte jeden dôležitý bod – dovolenku. Lenže ako sa na dovolenku dostanete? Obvykle to v mojej sociálnej bubline aj jej priľahlom okolí znamenalo dve základné voľby: vlastné auto, alebo nepohodlná sedačka v nízkonákladovom lietadle. V dávnej minulosti to bolo skôr o verejnej doprave. S výberom dopravného prostriedku v smere na dovolenku a obvykle aj späť súvisí samotná cieľová destinácia. Hovorí sa, že aj cesta by mala byť cieľ. Vystúpiť v cieli z vozidla dolámaný, upotený a unavený, to už sa dnes až tak nenosí. Druhá vec je, že práve ten ťažký korona rok nám tieto voľby znova pripomenul. Lebo radšej dolámaný, unavený, upotený, ale pri mori, ako bledý, ohučaný a nervózny v práci...

A tak som sa pýtal. Nie na počasie, ale na dopravné prostriedky, ktoré umožňujú dovolenkárom prísť do cieľa cesty a vrátiť sa z neho. Oslovil som prekvapivo pestrú paletu občanov tejto krajiny a dostal som tak aj prekvapivo pestrú paletu odpovedí. Pokojne to môžete brať ako prieskum verejnej mienky. Koniec koncov, nič nie je nepresnejšie ako štatistika...

1. Vlastné auto – stále najčastejšia voľba. My Slováci sme národ ufrflaných expertov na všetko motorizovaný. Azda za to môže doba minulá, no celkom pravdepodobne doba súčasná. Tá stále príliš nepraje spoľahlivosti a pohodlnosti hromadnej dopravy, najmä s ohľadom na potrebu nosenia tvárových prikrývok. Aj preto Slováci naďalej preferujú pohodlie a intimitu vlastného motorového prostriedku. S tým však súvisí potreba serióznej údržby. Najmä, ak sa na dovolenku vyberáte do cudziny. Stáť v kolóne na znovu-zavedených hraničných priechodoch bez funkčnej klimatizácie, to je čistá smrť. Podobne ako niekde v Alpách zastať v tuneli pre roztrhnutý remeň. Keď už to vlastné auto máte, musíte rátať s tým, že pred samotnou dovolenkou potrebuje aspoň základnú starostlivosť.

 

2. Vlak – áno vlak, vážení. Ťažko povedať, či je to pre Grétkin prejav, alebo je to vďaka 100% zľavám na cestovné, ale preferencia vlaku pri dovolenkových potulkách je väčšia než v minulosti. Staršie ročníky, no tiež najmladšie dospelé ročníky s radosťou využívajú vlakovú dopravu. Tí platiaci zas vlaky objavujú pre tvorbu zážitkov pre svoje deti, či vlastné ekologické cítenie. Bezpochyby je vlak najekologickejším spôsobom osobnej dopravy. V prípade, že máte v posádke neplatiacich vie byť cenovo porovnateľný s jazdou s vlastným autom. Nedávno navyše ŽSSK opäť spustili autovlak v smere do chorvátskeho Splitu. Síce toto nie je medzi najpopulárnejšími spôsobmi cestovania na dovolenku, rozhodne patrí k najzaujímavejším. Namiesto dlhej jazdy autom je tu kupé a auto takpovediac v kufri. Len treba rátať s výrazným zvýšením ceny dopravy práve vďaka prevozu vlastného automobilu. Ten zážitok ale môže byť skutočne zaujímavý.

 

3. Požičané auto – Už som to spomínal a spomeniem zas. Aby bola cesta cieľom. Nepíšem teda o dovolenkovaní s akýmkoľvek autom, ale so zaujímavým autom. Aj u nás sa služby zdieľania áut, či požičiavania osobných áut rozmáhajú čoraz viac a vôbec to nie je zlý nápad. Nemusíte ísť na tradičnú diaľničnú cestu do Chorvátska. Keď je cesta cieľom, skôr ide o zákruty, o radosť z jazdy, aj o vietor vo vlasoch. Takáto dovolenka môže priniesť množstvo zážitkov na relatívne krátkom časovom úseku. Či už si vyberiete Alpy, alebo Jadranskú magistrálu, stojí to za to. Ale stačí aj Slovensko. Aj tu máme množstvo lákavých ciest a miest, ktoré stoja za návštevu. Najmä ak tam pricválate s hukotom motora V8

.

4. Požičaná loď - Tu už ani tak nejde o cestu za dovolenkou, ako o dovolenku samotnú. Slováci dovolenkovanie na lodiach milujú. A čoraz viac. Zdá sa to ako "snobarina" no v skutočnosti je cena prijateľná. Najmä, ak si loď vypožičia väčšie množstvo ľudí naraz. Pri skorej objednávke sa cena pohybuje niekde na úrovni 60 eur osoba/deň, čo naozaj neznie zle, no vraj ani last minute nie je výrazne odlišné. V popularizácii lodí v suchozemskom štáte zvanom Slovensko má prsty aj pôvodom slovenská stránka boataround.com. Špecializuje sa na prenajímanie lodí a z ich štatistík vyplýva, že Slováci najradšej siahnu po plachetniciach, či motorových lodiach menších a stredných veľkostí, no populárne sú aj väčšie katamarany.

 

5. Lietadlo - Nejde ani tak o vlastnícky vzťah k lietadlu, i keď aj takí sú, čo si súkromné lietadlá na dovolenku požičajú. Aktuálne sú súkromné lietadlá vo veľkom kurze a majetnejší ich využívajú vo veľkom. Ale o to tu nejde. Lietadlo je pre Slovákov naďalej extrémne populárnym dopravným prostriedkom. Dnes je to najmä a predovšetkým o očkovaných, no mnohí z nás si bez leteckej dopravy nevedia dovolenku predstaviť. Viditeľne je to ale spôsob dopravy, ktorý výrazne utrpel a narozdiel od väčšiny výpočtu, tento spôsob cestovania upadá. Či sa pozviecha a dostane na pred-koronové úrovne, to je nateraz otázne. Keď ale chce Slovák rýchlo za vzdialenejším morom, siahne po letenke.

6. Obytné auto - Či požičané, či vlastné. Platí, že aspoň párkrát za život si treba odskúšať dovolenku v štýle slimáka - s domčekom za chrbtom. Zvoliť môžete veľké karavany s vybavením menšieho bytu, alebo autá, kde chýba toaleta, no nechýba kuchynka a ľahšie parkovanie i manévrovanie. Takéto bývanie na cestách bude vždy o kompromise. Buď máte veľké neohrabané autisko, avšak so všetkým, čo potrebujete. Alebo sa uskromníte a doprajete si menej priestoru, zato však všade dorazíte rýchlejšie a zaparkujete ľahšie. S domčekom za chrbtom sa dá ísť ako do diaľav, tak aj po Slovensku a kempovanie sa aj vďaka korone teší väčšej obľube.

7. Vlastná motorka - Tak ako je pre niekoho znakom leta kabriolet, pre mnoho Slovákov je to možnosť vyraziť na dlhšiu cestu na motorke. V porovnaní s autom sú motorky obvykle lacnejšie a platí, že zážitkom je už samotná cesta. Dovolenkovú destináciu obvykle ani netreba. Jazda na motorke je o radosti z jazdy a o spoznávaní. Kto už vyskúšal Jadranskú magistrálu mimo hlavnej sezóny, je jednak skutočne skúsení, no najmä vie o čom píšem.

 

8. Bicykel – Saganománia pokračuje a cyklistických dovoleniek tiež pribúda. Prekvapilo ma koľkí dnes trávia dovolenky na bicykloch. A nepíšem len o bicykli ako predmete pripevnenom na streche auta a ani o ceste do potravín po čipsy. Ale o celodenných, ba viacdenných bicyklových túrach s plnými kapsami príslušenstva. Len pozor. Pozor na ostatných účastníkov cestnej premávky a najmä pozor, vy ostatní účastníci cestnej premávky. Vrátiť sa s dovolenky s traumou nie je žiadna výhra. Bez ohľadu na to, či ste v pozícii obete, alebo vinníka. Ísť na bicykli ale má svoje čaro. Nemusíte tráviť hodiny na cestách a byť sa o svoje miesto s kamiónmi. Príchod elektrobicyklov umožní zdolávať dlhšie úseky po cyklotrasách v kopcoch aj tým bez prvotriednej kondičky. Opäť to môže byť veľký zážitok.

 

AUTOR: © Zoznam/jh

Zdroj: podkapotou.sk