kartySpoločnosť UNITED ASSISTANCE, s.r.o. zabezpečuje cestnú asistenciu, právnu asistenciu a domácu asistenciu. Súbor služieb poskytuje pre našich klientov nadštandardný komfort porovnateľný iba s uzavretím separátnych zmlúv u niekoľkých špecializovaných spoločností.

Viac ...

Divočina na ceste: ako postupovať, ak v noci zrazíte zviera?

Aj ten najlepší vodič sa právom obáva zrážky so zverou. Strach je namieste, veď stať sa to môže kedykoľvek.


Na Slovensku je ciest v blízkosti lesov neúrekom, takže toto riziko hrozí v princípe všade. Rozoberme si teda, ako sa dá riziko zrážky minimalizovať a čo robiť, ak k zrážke so zverou príde.

Na začiatok si ozrejmime základný fakt – všetka ľudská činnosť a všetky cesty zasahujú do prirodzených ciest zveri. Na ceste teda nevstupuje ona do cesty vám, ale vy jej. Práve na toto treba myslieť pri jazde v oblasti polí, hôr, lesov a porastov. My sme narušiteľ, my si preto musíme dávať pozor. Väčšina ciest zasahuje do pôvodných ciest zveri v jej prístupe k potrave alebo vode.

Zrážka so zverou vždy končí škodou na vozidle, od malých preliačení až po totálnu škodu, veď taký diviak váži aj niekoľko sto kíl. Fyzika nepustí. Ak sa chcete zrážke vyhnúť, platia univerzálne pravdy. Sledovať značky, na rizikových úsekoch znížiť rýchlosť. V noci platí, že vašou najväčšou ochranou sú diaľkové svetlá. Platí síce, že môžu zver na ceste paralyzovať, ale podstatnejšie je, že silne reflexné oči srny zbadáte už z diaľky, čo vám dáva reakčný čas. Myslite na to práve v noci a sledujte okolie vozovky.

Čo ak zrážke nezabránite? Ak šlo o škrabanec alebo malú škodu, stačí postupovať štandardným nahlásením škody zo svojho PZP, ktoré máte v Kooperative a poskytuje vám krytie do výšky 250 eur. Ak ste však zažili naozajstnú divočinu a zrazili ste akékoľvek zviera, na mieste nehody volajte políciu. Tá by mala zabezpečiť poľovníkov, ktorí jediní môžu manipulovať s mŕtvou alebo zranenou zverou. Pozor, ak zver naložíte do auta, môže ísť o pytliactvo. Pre istotu sa však radšej zvieraťa nedotýkajte vôbec, predídete zraneniu. Spolu s políciou volajte aj Kooperativu a využite jej asistenčné služby pre prípad odťahu. Väčšie škody vám potom kryje havarijné poistenie.

Nebudeme si klamať - zrazenie živého tvora je pre cítiacu bytosť vždy silný emocionálny a často až traumatický zážitok. Ostaňte pokojní, uvedomte si, že také veci sa stávajú a že ste urobili všetko, čo bolo vo vašich silách.

A na ostatné stačí už len dobré povinné poistenie, ktoré škodu uhradí do výšky 250 € alebo havarijné poistenie, ktoré škodu mimo spoluúčasti pokryje celú.

#autoškolaživota

AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: PR Kooperativa, podkapotou.sk