kartySpoločnosť UNITED ASSISTANCE, s.r.o. zabezpečuje cestnú asistenciu, právnu asistenciu a domácu asistenciu. Súbor služieb poskytuje pre našich klientov nadštandardný komfort porovnateľný iba s uzavretím separátnych zmlúv u niekoľkých špecializovaných spoločností.

Viac ...

Prečo je rýchla jazda vzrušujúcejšia ako ženy?

Poznáme tajomstvo adrenalínu a rýchlej jazdy.


Dlhé roky sa výrobcovia automobilov vo väčšine reklám snažili predať silu rýchlosti. Často používali najvyššiu rýchlosť vozidla ako jeden z hlavných trhákov - a fungovalo to! Dnes sa síce najvyššie konštrukčné rýchlosti stále objavujú v marketingových prospektoch o nových športových vozidlách, ale automobilky sú pod drobnohľadom autorít zodpovedných za vysielanie a reklamu. A tá už neakceptuje poukazovanie na spôsoby použitia áut, ktoré sú rizikové. V minulosti sme sa stretli s viacerými priam absurdnými prípadmi, keď automobilky museli stiahnuť svoje reklamy z obehu len preto, lebo údajne povzbudzovali k nebezpečnej jazde - ako tieto zakázané reklamy na esúvečka BMW X a Volkswagen Polo.
Silu rýchlosti však nemožno bagatelizovať. Motoristi radi jazdia rýchlo, najmä na dobrých autách. Vynárajú sa teda otázky, prečo sa tak tešíme z rýchlosti a či je táto potreba rýchlosti zabudovaná do našich génov, alebo je to pokrok vynálezov, ktorý posúva naše vnímanie rýchlosti.

Vývoj našej náklonnosti k rýchlosti

Boli aj v dávnych dobách podobné nadšenie a túžba po rýchlosti prítomné u našich predkov? Odpoveď na to nie je úplne jednoznačná, keďže nevieme cestovať v čase, nedá sa vyhodnotiť vzrušenie, ktoré zažívali naši predkovia, ale pri pohľade na objektívne údaje, ktoré máme, vieme urobiť kvalifikovaný odhad.

Odpoveď je viac - menej jednoznačná - vzrušenie z rýchlej jazdy je u nás spôsobené moderným vývojom. Pred vynájdením automobilov bola rýchlosť, ktorou sa ľudia mohli premiestňovať, spravidla obmedzená nanajvýš na rýchlosť koňa. Ľudia mali alternatívne možnosti ako zažiť vzrušenie z rýchlosti, napríklad v 17. storočí vyvinuli Rusi šmykľavky na ľade - obrovské rampy, v ktorých ľudia svišťali na saniach veľkou rýchlosťou.

Najmä od medzivojnového obdobia sa automobily začali stávať čoraz bežnejšiou súčasťou života. Z viacerých výskumov vyplýva, že automobily v nás vyvolávajú odpor k pomalým rýchlostiam, práve vďaka ére po druhej svetovej vojne, pretože cestovanie vysokou rýchlosťou sa stalo novým normálom.

Pritom ešte koncom 19. a začiatkom 20. storočia sa v novinách objavovali tendenčné názory, že ľudský organizmus nie je schopný zvládnuť pretrvávajúcu rýchlosť vyššiu ako približne 50 km/h, potom 100 km/h, čo bola v tých časoch ťažko dosiahnuteľná hodnota aj pre vtedajšie automobily. Už v roku 1885, keď Daimler Benz vyhotovil svoje prvé motorizované vozidlo, prvý automobil na svete, sa tak stretával s odporom niektorej skupiny ľudí. Avšak, ako história dokazuje, verejný záujem a pokrok prekonal spiatočníctvo.

A čo vedecké hľadisko a rýchlosť?

Z biologického hľadiska je rýchla jazda sprevádzaná nárastom adrenalínu, ktorý spôsobuje skok v krvnom tlaku a srdcovej frekvencii.

Vo vašom telom dochádza k náhlemu výbuchu adrenalínu, ktorý má mnoho účinkov: váš krvný tlak sa okamžite zvýši, srdcový tep sa zvýši, telesná teplota sa zvýši a v končatinách pocítite mierne brnenie. Tieto účinky sú pozorované u mužov aj u žien, ale sú rozhodne výraznejšie u mužov. To je dôvod, prečo je posadnutosť rýchlosťou spojená s testosterónom a u mužov je náchylnosť k rýchlosti vyššia.

V štúdii z roku 2009 vedci porovnávali hladiny testosterónu v skupine mužov, ktorí jazdili na vysokorýchlostnom športovom aute, s inou skupinou mužov, ktorí jazdili na normálnom sedane. Tieto dve skupiny boli nútené jazdiť po dvoch typoch ulíc: jedna plná žien a druhá bez žien. Výsledky ukázali, že muži riadiaci športový automobil mali vyššie hladiny testosterónu.

Zaujímavejším zistením bolo, že prítomnosť žien neovplyvnila ich hladinu testosterónu, ale práve typ, respektíve rýchlosť auta, áno.


Autor: Natália Jaščušková

Zdroj: autoviny.sk