kartySpoločnosť UNITED ASSISTANCE, s.r.o. zabezpečuje cestnú asistenciu, právnu asistenciu a domácu asistenciu. Súbor služieb poskytuje pre našich klientov nadštandardný komfort porovnateľný iba s uzavretím separátnych zmlúv u niekoľkých špecializovaných spoločností.

Viac ...

Možnosti ochrany pasažierov motorových vozidiel v rámci PZP a havarijného poistenia

Základné povinné zmluvné poistenie nechráni pasažierov auta, ktorého vodič spôsobil nehodu.

Aké sú teda možnosti ich poistného krytia?

Prečo PZP stačí len ako povinné minimum

Povinné zmluvné poistenie musí mať zo zákona uzavretý každý vodič, ktorý vedie motorové vozidlo. Vďaka nemu poisťovňa kryje škody, ktoré vodič počas jazdy spôsobí buď na vozidle ďalších účastníkov nehody alebo na zdraví, či nebodaj až živote vodiča alebo posádky druhého vozidla. Nevzťahuje sa teda na vodiča, ktorý nehodu zavinil, ale ani na nikoho z jeho pasažierov.

Možnosti finančnej ochrany vinníka nehody a jeho posádky

V prípade, ak chcete byť poistne krytý aj pred nešťastnou dopravnou udalosťou, pri ktorej spôsobíte ujmu na zdraví sebe alebo niekomu zo svojej posádky, existujú pre vás samozrejme doplnkové poistné produkty. Jedným z nich je havarijné poistenie, v rámci ktorého si môžete zabezpečiť konkrétny produkt, ktorý ochráni vás aj pasažierov vo vašom vozidle. Druhou možnosťou je takzvané poistenie sedadiel.

1. Havarijné poistenie


Havarijná poistka býva uzatváraná primárne kvôli komplexnejšej ochrane vozidla. V rámci nej však máte možnosť ďalších pripoistení a jedným z nich je práve úrazové pripoistenie posádky.

  • Úrazové pripoistenie posádky

Úrazové pripoistenie posádky zabezpečí finančné krytie škôd a nákladov pri trvalých následkoch úrazu či smrti vodiča alebo kohokoľvek z jeho posádky, v prípade ak je daný vodič vinníkom nehody. V opačnom prípade sú všetky škody hradené z PZP druhého vodiča.

Dnes už je na trhu k dispozícii bohatá ponuka rôznych úrazových pripoistení. S výberom vám môže pomôcť aj online kalkulačka na havarijné poistenie, ktoré za vás jednotlivé produkty porovná a navrhne vám niekoľko možností, ktoré vyhodnotila ako najvhodnejšie pre váš prípad.

2.Poistenie sedadiel v rámci PZP

Okrem úrazového pripoistenia posádky v rámci havarijného poistenia existuje teda ešte ďalší poistný produkt, vďaka ktorému ste v prípade zavinenia nehody finančne chránení vy aj vaša posádka. Je to už vyššie spomínané poistenie sedadiel v aute.

Poistenie sedadiel v aute si môžete dobrovoľne pripoistiť v rámci povinného zmluvného poistenia. Podobne ako pri úrazovom pripoistení posádky ide o finančnú ochranu vodiča, ktorý zavinil nehodu, rovnako ako jeho posádky. Konkrétne sa jedná o krytie trvalých následkov po úraze alebo smrti v dôsledku poistnej udalosti spojenej s vozidlom.

Tu je však nutné podotknúť, že niektoré poisťovne umožňujú poistiť len vodiča, zatiaľ čo väčšina z nich poisťuje celú posádku. Ak sa rozhodnete uzatvoriť poistenie sedadiel v aute, odporúčame určite vyhľadať takú poisťovňu, ktorá umožňuje pripoistiť všetkých pasažierov. Nielen z morálneho, ale koniec koncov aj z finančného hľadiska.

Morálna povinnosť: za posádku je zodpovedný vodič

Poistenie posádky vnímame ako morálnu povinnosť vodiča, pretože za jej bezpečie je vo veľkej miere jednoducho zodpovedný on. Každý človek by si mal pred nastúpením za volant uvedomiť, že si sadá do riadenia 1,5 tonovej zbrane, ktoré je schopná zabíjať v intervale niekoľkých sekúnd.

Nejedná sa teda o nepotrebný poisťovací produkt, za ktorý budete mesačne vyhadzovať zbytočné peniaze, ale o veľmi dôležitú záležitosť, ktorá vám pomôže v prípade, keď to budete skutočne potrebovať.

Samozrejme vám prajeme len statisíce šťastných kilometrov bez nehôd, ale myslieť na zadné vrátka je jednoducho zodpovedné. Ak už si vyberiete ktorúkoľvek z možností pripoistenia posádky, sme presvedčení o tom, že urobíte dobre.

AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: PR Union Poisťovňa, podkapotou.sk