kartySpoločnosť UNITED ASSISTANCE, s.r.o. zabezpečuje cestnú asistenciu, právnu asistenciu a domácu asistenciu. Súbor služieb poskytuje pre našich klientov nadštandardný komfort porovnateľný iba s uzavretím separátnych zmlúv u niekoľkých špecializovaných spoločností.

Viac ...

Dotovanú hypotéku získa od apríla viac mladých ľudí

Maximálna výška príjmu žiadateľa o zvýhodnenú hypotéku pre mladých do 35 rokov sa od apríla zvýši o viac ako 100 eur. Nárok na úrokové zvýhodnenie budú mať tí, ktorí vlani zarábali v priemere až 1 153,10 eur v hrubom.

 

Štatistický úrad dnes zverejnil údaj o priemernej hrubej mzde v národnom hospodárstve za posledný štvrťrok minulého roka, ktorá dosiahla 887 eur, vďaka čomu sa príjmová hranica na získanie zvýhodnenej hypotéky pre mladých od apríla zvyšuje zo súčasných 1 043,90 eur na 1 153,10 eur (1,3-násobok priemernej mzdy). „Príjmová hranica sa posudzuje vo vzťahu k priemernej hrubej mzde žiadateľa za predchádzajúci kalendárny rok, pričom jeho aktuálny príjem môže byť aj vyšší. V prípade manželov a partnerov platí dvojnásobná suma (2 306,20 eur), ktorá sa porovnáva voči spoločnému priemernému príjmu. Ak je napríklad jeden z partnerov na rodičovskej dovolenke s nulovým príjmom, priemerná mzda toho druhého za predchádzajúci rok tak môže dosahovať až dvojnásobok príjmovej hranice pre jednotlivca,“ uviedla Melinda Burdanová, vedúca oddelenia úverov VÚB banky. Nová príjmová hranica bude platiť do konca júna, následne sa predpokladá jej opätovný pokles zhruba na doterajšiu úroveň.

Úrokové zvýhodnenie platí na prvých päť rokov od poskytnutia hypotéky a jeho výšku stanovuje zákon o štátnom rozpočte na každý kalendárny rok individuálne. Jeho aktuálna výška je 3% (2% dotuje štát, 1% banka). Dotáciu k úrokovej sadzbe je možné získať najviac na sumu 50 000 eur a zároveň maximálne na sumu zodpovedajúcu 70% z hodnoty nehnuteľnosti. Časť úveru presahujúca niektorú z týchto hraníc sa úročí štandardnou úrokovou sadzbou. „Pri maximálnej, 50-tisícovej hypotéke so splatnosťou na 30 rokov môže mladý človek vďaka zvýhodneniu ušetriť mesačne aj viac ako 80 eur, čo za 5 rokov trvania zvýhodnenia predstavuje sumu prevyšujúcu 5 000 eur,“ doplnila Burdanová. Okrem finančnej úspory umožňuje hypotéka pre mladých znížiť splátky na polovicu alebo odložiť splátky istiny po dobu dvoch rokov pri narodení dieťaťa. Výhodou dotovanej hypotéky je aj to, že akúkoľvek jej časť možno kedykoľvek počas prvých piatich rokov splatiť bez poplatku.

Zdroj: vub.sk