kartySpoločnosť UNITED ASSISTANCE, s.r.o. zabezpečuje cestnú asistenciu, právnu asistenciu a domácu asistenciu. Súbor služieb poskytuje pre našich klientov nadštandardný komfort porovnateľný iba s uzavretím separátnych zmlúv u niekoľkých špecializovaných spoločností.

Viac ...

Dobré správy pre vodičov: Čoskoro by sme mohli tankovať lacnejšie, benzín i nafta zlacnejú

Rast cien palív by sa mal čoskoro zastaviť.

Cena ropy Brent zaznamenala počas minulého týždňa pokles o 3,5 percenta a od tohtoročného maxima sa obchoduje o viac ako 9 percent nižšie. Za poklesom cien ropy stali správy o tom, že Spojené štáty, Japonsko, Južná Kórea, India a Čína môžu uvoľniť spolu 120 miliónov barelov ropy, aby znížili ceny palív pre spotrebiteľov.
Medzitým sa členovia OPEC+ ako Rusko alebo Saudská Arábia držia svojho naratívu a hovoria, že pokles dopytu na prelome rokov 2021 a 2022 vyzerá vysoko pravdepodobne, najmä po tom, čo európske krajiny začali opätovne zavádzať pandemické obmedzenia. V dôsledku toho OPEC varoval, že na svojom najbližšom zasadnutí môže prehodnotiť, či bude pokračovať vo zvyšovaní produkcie. Uvoľňovanie strategických rezerv bude mať na trh len krátkodobý dopad.

Nemali by sme zabúdať, že strategické zásoby budú musieť byť znovu naplnené, takže ich okamžité uvoľnenie bude znamenať, že krajiny budú musieť čoskoro nakúpiť viac ropy. Na druhej strane, ak sa OPEC+ rozhodne nezvyšovať produkciu, môže to mať dlhodobejší vplyv na ceny.
Analytik spoločnosti XTB, Lukáš Lipovský, na základe vývoja cien PHM v Rotterdame očakáva, že priemerné ceny benzínu a dieslu na Slovensku by mali v nasledujúcich dvoch až troch týždňoch zaznamenať pokles do štyroch centov za liter oproti priemerným cenám z predchádzajúceho týždňa. Priemerné ceny benzínu zaznamenali na Slovensku behom minulého týždňa nárast o 0,2 centu za liter, pričom priemerné ceny dieslu zaznamenali nárast o 0,1 centu za liter oproti priemerným cenám z predchádzajúceho týždňa.

Autor: Filip Kadlečík

Zdroj: AUTOBILD.PLUSKA.SK