kartySpoločnosť UNITED ASSISTANCE, s.r.o. zabezpečuje cestnú asistenciu, právnu asistenciu a domácu asistenciu. Súbor služieb poskytuje pre našich klientov nadštandardný komfort porovnateľný iba s uzavretím separátnych zmlúv u niekoľkých špecializovaných spoločností.

Viac ...

Nebezpečné situácie pri jazde autom v zime, na ktoré sa treba pripraviť!

Jazda autom v zime môže byť kvôli poveternostným podmienkam oveľa náročnejšia ako v lete. Sneh, blato, dážď, zlá viditeľnosť a mnohé ďalšie faktory vás môžu ovplyvniť alebo dokonca doviesť k nebezpečným situáciám.

Ktoré to sú, a ako ich správne zvládnuť?

Prehľad rizík zimnej sezóny

S ukončením jesene a príchodom zimy by mali byť na vozovke vodiči obzvlášť opatrní! Hmla sťažuje výhľad a mokré lístie na vozovke môže spôsobiť pošmyknutie. Pod krytom lístia sa môžu skrývať aj výmole, ktoré vedia poškodiť vozidlo, ktoré nie vždy jazdí primeranou rýchlosťou.

Zmena letného času na zimný znamená, že viac ciest sa uskutočňuje v tme . Dopravná špička sa tiež presúva na hodiny súmraku. V skorých ranných a večerných hodinách divoká zver čoraz častejšie prechádza cez cestu a zvyšuje sa riziko nehôd. Predvídavá jazda, výkonné LED do auta a dostatočný odstup idúceho vozidla sú preto v tomto období obzvlášť dôležité.

Mimochodom, vedeli ste, že zadné hmlové svetlo je možné použiť len vtedy, ak je viditeľnosť menšia ako 50 metrov a do maximálnej rýchlosti 50 kilometrov za hodinu. Ak hmla pominie alebo ak je viditeľnosť lepšia, zadné hmlové svetlo sa musí znova vypnúť, pretože oslňuje účastníkov cestnej premávky za vami.

Zmenená brzdná dráha na snehu a ľade

Asi viete, že pri rýchlosti 50 kilometrov za hodinu je brzdná dráha na suchej vozovke u väčšiny áut okolo 25 metrov. Brzdná dráha na zasneženej ceste je ale 4-krát dlhšia! Pri rýchlosti 50 kilometrov za hodinu tak môže byť brzdná dráha na snehu viac ako 100 metrov plus reakčný čas vodiča.

Preto treba rýchlosť v zime prispôsobiť poveternostným podmienkam. Samozrejme, dôležité sú aj kvalitné brzdové platničky, ktoré dnes nájdete v každom dobrom servise a dokonca aj v e-hope. Ak napriek všetkej snahe dostane vozidlo šmyk, vodiči by mali reagovať nasledovne:

  • Zošliapnuť spojku.
  • Opatrne brzdiť.
  • Opatrne otáčať volantom v požadovanom smere.
  • Vyhnúť sa trhavým pohybom riadenia.

V súvislosti s brzdnou dráhou je dôležité sa poistiť aj zimnými pneumatikami. Ak jazdíte s pneumatikami, ktoré nie sú prispôsobené poveternostným podmienkam, hrozí vám nielen pokuta, ale aj poškodenie zdravia či života. Gumová zmes v letných pneumatikách pri nízkych teplotách stvrdne, čo znižuje ich priľnavosť k vozovke.

Dobre pripravený na dlhšie cesty autom v zime

Pri zlých poveternostných podmienkach pribúda veľa nehôd, vďaka čomu potom môžu nastať dlhé zápchy alebo zablokované cesty. Na dlhšie cesty za príjemnou last minute dovolenkou si preto vezmite so sebou potrebné zásoby vody a jedla. Okrem toho by mal byť váš mobilný telefón nabitý, aby bolo možné v prípade núdze rýchlo privolať pomoc.

Odporúča sa mať so sebou vo vozidle aj núdzovú súpravu pre prípad poruchy alebo dlhých zápch. Určite nebudú na škodu aj odolné gumené rohože do auta, vďaka ktorým voda, sneh a prach nespôsobia znečistenie auta a jeho znehodnotenie koróziou.

No a pokiaľ plánujete vycestovať až za hranice, určite nezabudnite na dôkladný servis DPF. Vplyv emisií z výfukových plynov dieselových motorov je vo viacerých krajinách prísne danými normami limitovaný a kontrolovaný, takže ak nechcete prísť o vysnívanú dovolenku pre vysokú pokutu, dobre si filter pevných častíc nechajte prekontrolovať alebo zrepasovať.

Autor: autoviny . inzercia

Zdroj: autoviny.sk