kartySpoločnosť UNITED ASSISTANCE, s.r.o. zabezpečuje cestnú asistenciu, právnu asistenciu a domácu asistenciu. Súbor služieb poskytuje pre našich klientov nadštandardný komfort porovnateľný iba s uzavretím separátnych zmlúv u niekoľkých špecializovaných spoločností.

Viac ...

Pozor na zmenu: Cyklisti môžu jazdiť už aj vedľa seba, novela zákona prináša viac dôležitých noviniek

Motoristi si už za pár dní musia dávať pozor aj na minimálny odstup od cyklistov a vodičov malých motocyklov. Vzdialenosť sa pritom líši od rýchlosti.

Už 1. marca 2022 nadobúda účinnosť úpravy Zákona č. 8/2009 o cestnej premávke, ktorá sa týka motoristov aj cyklistov.

Parkovanie na chodníkoch zrejme bude dovolené ďalej

Mediálne najčastejšie pokrývaným bodom novely je zákaz parkovania na chodníkoch už aj pre vozidlá do 3,5 tony. Najnovšie správy z Národnej rady však avizujú, že zákaz zastavenia a státia vozidiel do 3,5 tony na chodníkoch síce do platnosti vstúpi, ale podstatne neskôr - až 31. marca 2024. Vyplýva to z návrhu zákona o cestnej premávke, ktorý minulý štvrtok posunulo do druhého čítania plénum Národnej rady.

Dôvod tejto úpravy už schválenej novely na poslednú chvíľu je ten, že mestá a obce by sa za takto krátky čas nestihli pripraviť na rozsiahle zmeny, ktoré by so zákazom parkovania na chodníkoch súviseli. V niektorých mestách by malo ísť až o tretinu všetkých miest pre státie vozidiel.

Iné úpravy ale majú ostať v platnosti od pôvodného termínu, teda už od marca tohto roka. Ide o zmeny, ktoré súvisia s cyklistami.

Väčšia bezpečnosť cyklistov, chodcov i vodičov malých motocyklov

Od 1. marca 2022 vstupuje do platnosti novela Zákona o cestnej premávke, ktorá vôbec prvýkrát definuje vzdialenosť áut od chodcov, cyklistov a motorkárov.

Dostatočný bočný odstup pri predchádzaní malého motocykla, cyklistu alebo chodca je spravidla najmenej jeden meter pri najvyššej dovolenej rýchlosti do 50 km/h a 1,5 metra v ostatných prípadoch, uvádza § 15 ods. 3 Zákona o cestnej premávke.

Pre ostatné motocykle však platí iba „dostatočný bočný odstup“, čoho benevolentné znenie dáva priestor špekuláciám.

Metrovú vzdialenosť v dynamickej premávke nemožno považovať za dostatočnú, preto ju zákon uvádza ako najmenšiu. V praxi by si mali vodiči vozidiel osvojiť pravidlo odstupu aspoň 1,5 metra, pretože cyklista či používateľ kolobežky môže kedykoľvek vybočiť z priebežného smeru kvôli kanálom, výmoľom alebo kameňom.

Ilustračná fotografia: Na Slovensku už dospelí cyklisti nemajú povinnosť nosiť prilby a ak sú organizovaní v útvare aspoň šiesti, môžu po ceste jazdiť aj dvaja vedľa seba. Na cestičke pre cyklistov, v obytnej zóne či na poľných cestách tak ale mohli jazdiť aj doteraz.


Dvaja cyklisti vedľa seba sú od marca v poriadku, ale nie vždy

Ďalšími novinkami sú dovolenie jazdy bicyklom po chodníku aj pre osoby, ktoré sprevádzajú dieťa mladšie ako 10 rokov, a tiež to, že v skupine najmenej šiestich cyklistov môžu jazdiť dvaja cyklisti vedľa seba. Doteraz mohli cyklisti jazdiť vedľa seba len na cestičke pre cyklistov, na lesnej či poľnej ceste a v obytnej zóne.

Toto je naozaj dôležitá zmena, na ktorú by mali vodiči motorových vozidiel pamätať vždy, keď budú chcieť vynadať cyklistom za to, že nejazdia za sebou. Po novom totiž môžu jazdiť vedľa seba, ale len v prípade, že ide o skupinu aspoň šiestich cyklistov. Takto organizovaný útvar cyklistov na ceste zaberá pôdorys ako väčšie nákladné vozidlo. Je potrebné uvedomiť si, že v takomto prípade je jazda vedľa seba bezpečnejšia, keďže zástup cyklistov núti vodiča pri prechádzaní vychádzať čiastočne do protismeru na dlhší čas.

Naďalej pritom platí druhý odsek § 55, že na ceste cyklisti smú jazdiť len jednotlivo za sebou, ak ich nie je aspoň šesť.

Okrem toho pribudol celkovým nový paragraf 59a o osobitných ustanoveniach na bicyklovej ceste. Po novom platí, že po bicyklovej ceste sa jazdí rýchlosťou najviac 30 km/h, motorové vozidlá majú na takúto cestu vjazd zakázaný a ak výnimku majú, musia dávať všetkým cyklistom prednosť.

Autor: Erik Stríž

Zdroj: autoviny.sk