kartySpoločnosť UNITED ASSISTANCE, s.r.o. zabezpečuje cestnú asistenciu, právnu asistenciu a domácu asistenciu. Súbor služieb poskytuje pre našich klientov nadštandardný komfort porovnateľný iba s uzavretím separátnych zmlúv u niekoľkých špecializovaných spoločností.

Viac ...

Čo znamenajú rôzne farby tabuliek s EČV? Toto sú všetky typy a farby používané u nás

Moderné tabuľky s evidenčným číslami majú rôzne veľkosti, tvary a farby. Vyznať sa v nich nemusí byť celkom jednoduché, pritom každý typ má svoj význam.


Každé vozidlo, či už osobný alebo úžitkový automobil, motocykel či iný druh motorového vozidla, ktorý podlieha evidencii na dopravnom inšpektoráte, musí by vybavené tabuľkou s evidenčným číslom, teda TEČ. V minulosti sme používali štátne poznávacie značky, ŠPZ, dnes hovoríme o evidenčnom čísle vozidla (EČV).

Napriek tomu, že sa ŠPZ prestali vydávať 1. apríla 1997 a platné boli iba do 31. decembra 2004, dodnes ľudia zvyknú tabuľku s evidenčným číslom volať „ešpézetkou“. Pôvodne boli vtedajšie nové TEČ vybavené iba znakom Slovenskej republiky a písmenami SK, dnes na nich nachádzame aj príznačný symbol Európskej únie so žltými hviezdami na modrom podklade, pod ktorým sú biele písmená SK a znak Slovenskej republiky sa nachádza za prvými dvomi písmenami evidenčného čísla. Podľa Ministerstva vnútra SR sú u nás naďalej platné aj verzie so štátnym znakom umiestneným na ľavom okraji tabuľky s EČ.

Na nové evidenčné čísla si ešte počkáme

Na Slovensku sa stále používa metodika, na základe ktorej sú prvé dve písmená evidenčného čísla značkou okresu, v ktorom je vozidlo zaregistrované. Toto sa malo zmeniť od 1. marca 2022, označovanie malo byť po novom prenosné z pôvodného na nového majiteľa motorového vozidla bez ohľadu na to, kdemá nový majiteľ trvalé bydlisko. Nový tvar evidenčného čísla pre Slovenskú republiku mal vyzerať nasledovne: AA000AA.

Realita? Je marec a nové evidenčné čísla k dispozícii nemáme. Motoristi si totiž budú na zmenu musieť počkať až na začiatok budúceho roka, pretože zlyhal evidenčný systém, informovalo TA3 pred tromi týždňami (zdroj).
Napríklad v susednej Českej republike podľa TEČ nerozlíšite, či je konkrétne vozidlo prihlásené v okrese Praha alebo Brno, ale môžete identifikovať kraj, v ktorom bolo zaevidované. „Prvé písmeno vľavo označuje kraj, v ktorom bolo motorové vozidlo registrované,“ uvádza Wikipedia, kde nájdete aj zoznam písmen pridelených ku konkrétnym krajom. V Česku sa tiež nepoužívajú zelené tabuľky s evidenčným číslom pre plug-in hybridné a elektricky poháňané automobily, namiesto toho sa tieto vozidlá označujú prvými dvomi písmenami „EL“ v evidenčnom čísle.

Všetky tabuľky s EČV používané na Slovensku

Od roku 2009 sa na Slovensku vydávajú aj TEČ typu Z, ktoré majú obdĺžnikový tvar s pomerom strán ako motocykle, ale so zeleným podkladom a čiernym písmom. Túto farbu minulý rok prebrali aj elektromobily a plug-in hybridy, ktoré sa aj takýmto spôsobom dajú rozlíšiť už na prvý pohľad a eventuálne sa tak zúčastňovať využívania výhod, napríklad pri parkovaní.

Nižšie prikladáme PDF dokument s kompletným výberom tabuliek s evidenčným číslom používaných na Slovensku od Ministerstva vnútra SR, ale s doplneným vizuálom nových TEČ určených pre elektromobily a plug-in hybridy s typickým zeleným podkladom, a to na základe popisu vydaného práve Ministerstvom vnútra SR.

Autor: Erik Stríž

Zdroj: autoviny.sk