kartySpoločnosť UNITED ASSISTANCE, s.r.o. zabezpečuje cestnú asistenciu, právnu asistenciu a domácu asistenciu. Súbor služieb poskytuje pre našich klientov nadštandardný komfort porovnateľný iba s uzavretím separátnych zmlúv u niekoľkých špecializovaných spoločností.

Viac ...

Tehotné za volantom: čo hovorí prax a čo zákon? Zásady, ktoré by ste si mali osvojiť

ehotenstvo nemusí byť dôvodom, aby ste prestali šoférovať. Vyhnite sa však dohadom, čo môžete a čo už nie.


Na cestách vidíme tehotné ženy v autách pomerne často. Nie je ojedinelé ani to, že sedia priamo za volantom a každý deň ho šoférujú do práce a večer domov. Nie je to správne, ale dnes nie je Slovensko natoľko vyspelé, aby tehotné ženy nemuseli chodiť do práce a dopravovať sa do nej doslova hodiny. Riešením nie je ani výmena auta za autobus alebo vlak, pretože pohodlím sa autu nedokážu vyrovnať, nehovoriac o podmienkach, ktorými je slovenská verejná doprava typická.

Každá budúca mamička by však mala poznať aspoň základné pravidlá a osvojiť si ich, aby nevystavovala zbytočnému riziku seba a svoje dieťa.

Dopravné nehody patria k častým príčinám úrazov tehotných žien. Častou príčinou smrti a vážnych poranení sú úrazy hlavy. Tie sú spojené s prudkým nárazom alebo tlakom na brušnú stenu či preťažením pri nárazoch auta do prekážky. V horšom prípade môže po nehode vzniknúť vnútorné krvácanie, predčasný pôrod alebo potrat.

Bezpečnostný pás sa zapína vždy. Iba s jedinou výnimkou.

V centre pozornosti u tehotných žien sú najmä poranenia brucha a panvy. Riziko, že sa vám pri nehode udeje smrteľný úraz v dôsledku nepripútania sa bezpečnostným pásom, je enormné a pri tehotných to platí dvojnásobne. Riziko smrti nenarodeného dieťaťa pri havárii je u nepripútaných tehotných žien prirodzene vyššie než u pripútaných osôb.
Ženy však majú majú často strach z bezpečnostných pásov, pritom by mali používať najmä v období gravidity. Výhovorky, že tehotné cestujú väčšinou iba na krátke vzdialenosti, prirodzene neobstoja. Najviac nehôd sa stáva práve cestou do práce, na nákup alebo k lekárovi - teda na krátkych trasách.

V období tehotenstva by si mali ženy na dlhých cestách robiť častejšie prestávky a uvoľniť sa spod prípadného tlaku bezpečnostného pásu. Strach z toho, že bezpečnostný pás poraní dieťa v lone matky, je neopodstatnený, ak je žena pripútaná správne.

Existuje jedna výnimka, kedy tehotná žena nemusí používať bezpečnostný pás v aute, ide však o veľmi špecifickú záležitosť. Ak jej z nejakého dôvodu bezpečnostný pás spôsobuje ťažkosti, môže po konzultácii s lekárom požiadať o vystavenie dokumentu s názvom Lekárske osvedčenie o oslobodení od použitia bezpečnostných systémov vozidla. Toto osvedčenie sa však vystavuje prevažne ľuďom s vážnymi zažívacími problémami a dôvodom na jeho vystavenie spravidla nie je ani rizikové tehotenstvo ako také.

Ako sa pripútať bezpečnostným pásom?

Nezávisle od toho, na ktorom sedadle auta budúca mamička sedí, mala by vždy použiť trojbodový bezpečnostný pás. To je ten bežný, ktorý dnes nachádzame v každom aute.Spodný popruh bezpečnostného pásu musí prechádzať čo najnižšie popod brucho.
Ďalšia časť pásu, ktorá smeruje od kotevného bodu šikmo cez telo k dverám, musí prechádzať pomedzi prsia a ponad brucho.

Spodná časť pásu sa nikdy nesmie dostať do polohy, kde by prechádzala cez bruško mamičky. Pás by nikdy nemal skĺznuť z pleca. Medzi bruchom a volantom musí byť zachovaná čo možno najväčšia vzdialenosť.

Ženy vo vysokom stupni tehotenstva by už nemali samy viesť vozidlo. Pevná hranica, dokedy môže tehotná žena šoférovať, však neexistuje, pretože všetko závisí od priebehu gravidity. Ak sa dostavujú nepríjemné príznaky tehotenstva, ako zvracania, opuchy nôh, nevoľnosť alebo kolísanie tlaku, vtedy je šoférovanie nežiadúce a rizikové aj v prvých mesiacoch tehotenstva.

Zásady cestovania autom pre tehotné:

- používať bezpečnostný pás
- robiť častejšie prestávky s prípadným „cvičením“
- požívať dostatok tekutín
- necestovať sama a v horúčavách
- nosiť pohodlné oblečenie a obuv
- v prípade akejkoľvek autonehody sa nechajte čo najskôr vyšetriť lekárom, hoci sa cítite byť v poriadku
- vždy mať pri sebe tehotenský preukaz

Ostatní účastníci cestnej premávky by si pre prípad nehody s tehotnou ženou mali osvojiť zásadu: Pri poskytovaní prvej pomoci pri nehodách prioritne zabezpečiť životné funkcie tehotnej ženy!

Ak budú tehotné motoristky rešpektovať a dodržiavať vyššie uvedené zásady, tak si ony môžu užívať bezpečnú jazdu.

Na záver apel na ostatných vodičov

Na záver kladieme dôraz na vodičov, ktorí nevezú tehotné ženy, ale správajú sa arogantne a ignorantsky. Nie ste na ceste sami a každé jedno vybrzďovanie, trestanie alebo iné ohrozovanie ostatných účastníkov cestnej premávky nepatrí do našej spoločnosti. Nikdy nemôžete vedieť, či sa v tom aute, ktoré ste práve predbehli a rozhodli sa ho vybrzďovať, nesedí na sedadle spolujazdca tehotná žena a vy tak vykonávate o pokus o zabitie hneď niekoľkých ľudí naraz.

Exemplárnym príkladom toho, že sa takéto prípady môžu stať, je udalosť, ktorá rezonovala v médiách pred štyrmi rokmi. Český súd rozhodol poslať do väzenia na 11 rokov vodiča BMW Martina Kostnera, ktorý zámerným vybrzďovaním vodiča staršej Octavie na diaľnici spôsobil ťažké úrazy muža a ženy a spôsobil smrť ich malého dieťaťa, ktoré v aute sedelo v detskej sedačke.

Autor: Pôvodný text od autorov MUDr. Zuzana Fülöppová a Alena Chorvátová vo februári 2018 výraznou redakčnou úpravou, Erik Stríž
Zdroj: idnes.cz.