kartySpoločnosť UNITED ASSISTANCE, s.r.o. zabezpečuje cestnú asistenciu, právnu asistenciu a domácu asistenciu. Súbor služieb poskytuje pre našich klientov nadštandardný komfort porovnateľný iba s uzavretím separátnych zmlúv u niekoľkých špecializovaných spoločností.

Viac ...

Dôležitá zmena: postup po dopravnej nehode sa od júla mení

Výška škody už nebude po nehode zohrávať takú úlohu ako doteraz. V praxi to znamená, že k nehode nebude potrebné volať policajtov v oveľa viac prípadoch ako doteraz, pretože už pôjde len o škodové udalosti.


Motoristi musia neustále držať krok s dobou a sledovať novely Zákona o cestnej premávke č. 8/2009 a tiež Zákona č. 30/2020, čo je vyhláška o dopravnom značení. Oba tieto zákony sa z času na čas novelizujú a my o týchto zmenách pravidelne informuje na našich podstránkach Legislatíva a Poradňa.

Najnovšie novelizáciou prešiel Zákon o cestnej premávke č. 8/2009, ktorý, okrem iného, v paragrafe 64 stanovuje aj to, kedy je potrebné k dopravnej nehode volať policajtov.

Doteraz platilo (a zatiaľ stále platí), že škoda na vozidle či majetku do výšky 3 990 eur je považovaná za škodovú udalosť, nad túto sumu už hovoríme o dopravnej nehode. Ide o jedenapolnásobok väčšej škody podľa § 125 Trestného zákona. Ani v jednom prípade nie je nutné volať políciu, ak sa účastníci dohodli na vinníkovi, avšak musí byť splnená aj ďalšia podmienka: že nebol pri incidente nikto zranený či usmrtený, nedošlo k úniku nebezpečných vecí a nebol niektorý účastník pod vplyvom alkoholu.

Rozlíšiť dopravnú nehodu od škodovej udalosti je kľúčové aj pri výmere trestu osobe, ktorá z miesta incidentu odišla.

Útek z miesta nehody je už nejaký čas odídenie z miesta nehody

Azda väčšina motoristov má skúsenosť s malými nehodami – škodovými udalosťami. Buď iné vozidlo, dopravnú značku alebo budovu poškodili sami, alebo ich vozidlo „šuchol“ niekto iný. Ak ide o malé poškodenie, zvyčajne motorista z miesta udalosti jednoducho odíde, v lepšom prípade za stieračom nechá odkaz s ospravedlnením alebo kontaktom. Do roku 2019 to bolo považované za útek z miesta nehody s hrozbou pokuty do 1 300 eur a zákazom viesť motorové vozidlá do päť rokov.

Dnes sú zákony miernejšie, za odídenie z miesta škodovej udalosti sa ukladá pokuta 200 až 1 000 eur, ale zákaz šoférovať až na päť rokov zotrval v platnosti naďalej.

Definícia dopravnej nehody sa mení

Ako uviedlo Ministerstvo vnútra vo svojom príspevku k téme, Národná rada Slovenskej republiky aktuálne schválila poslaneckú novelu zákona o cestnej premávke, ktorej cieľom je zmena definície dopravnej nehody v súvislosti so spôsobenou hmotnou škodou. Účinná bude od 1. júla 2022, do tohto termínu platí ešte aktuálna definícia a teda aj povinnosť volať políciu.

Od 1. júla 2022 bude platiť nasledovné:

Udalosť, ktorá sa stane v priamej súvislosti s premávkou vozidla a pri ktorej dôjde len k hmotnej škode bez ohľadu na jej výšku, sa nebude považovať za dopravnú nehodu, ale za škodovú udalosť.

  • Uvedené však bude platiť, len ak sa jej účastníci dohodli na zavinení a vypísali spolu tlačivo na zabezpečenie náhrady vzniknutej škody.
  • V takom prípade to účastníkom umožní vec vybaviť aj bez prítomnosti policajta na mieste, čím sa odstráni zbytočné blokovanie a obmedzovanie plynulosti cestnej premávky do príchodu policajta.

Obdobnú úpravu majú podľa ministerstva aj v Rakúsku a Maďarsku.

Zhrnutie

Aby sme to zhrnuli, keď na cestách či pri parkovaní poškodíte iné vozidlo (alebo bude poškodené to vaše), od 1.7.2022 sa už nemusíte zaoberať predpokladanou výškou škody. Určiť ju na mieste je totiž častokrát nemožné. Ak sa s druhým účastníkom dohodneme na tom, kto je za nehodu zodpovedný, udalosť sa stáva škodovou udalosťou a riešite ju vyplnením správy o nehode aj bez prítomnosti polície. Ak by sa pri tejto udalosti niekto zranil, vodič by bol pod vplyvom alkoholu či drog či by došlo k úniku nebezpečných látok alebo sa poškodil verejný majetok vrátane cesty, vtedy políciu volať budete musieť ako doteraz.

Autor: Erik Stríž

Zdroj: autoviny.sk