kartySpoločnosť UNITED ASSISTANCE, s.r.o. zabezpečuje cestnú asistenciu, právnu asistenciu a domácu asistenciu. Súbor služieb poskytuje pre našich klientov nadštandardný komfort porovnateľný iba s uzavretím separátnych zmlúv u niekoľkých špecializovaných spoločností.

Viac ...

AKTUÁLNE: Lacné tankovanie končí! Maďarsko od piatku zavádza nové pravidlá pre „čerpacích“ turistov

Maďari od zajtra zavádzajú nové pravidlá lacného tankovania. Mnohých Slovákov určite nepotešia!

 

  • Lacné tankovanie v Maďarsku pre Slovákov definitívne končí!
  • Tamojšia vláda zavádza nové pravidlá, ktoré budú do veľkej miery diskriminovať zahraničných vodičov.
  • Od zajtra sa totiž ruší zvýhodnená cena pohonných hmôt pre autá, ktoré nemajú maďarské evidenčné číslo.
  • Naše čerpacie stanice majú aktuálne benzín opäť drahší ako naftu.


Aktuálne ceny pohonných hmôt na Slovensku atakujú dlhoročné maximá. Zatiaľ čo sme sa stihli zbaviť nepríjemného paradoxu, kedy bola nafta drahšia ako benzín, ceny sa naďalej šplhajú do extrémov. Momentálne nie je na Slovensku problém kúpiť liter benzínu za 1,84 €, či liter nafty za 1,78 €. Aj z tohoto dôvodu sa mnohí obyvatelia južných častí našej krajiny rozhodli chodiť tankovať do Maďarska. Avšak pozor! Od piatku 27.5.2022 sa tento luxus končí!


Lacné tankovanie pre Slovákov definitívne končí!

Maďarsko zaviedlo zastropovanie cien pohonných hmôt už v novembri minulého roku. Cena benzínu a nafty sa tak na tamojších čerpacích staniciach pohybovala na úrovni 479,9 forintov, čo je v prepočte niečo okolo 1,29 €. Celú situáciu okolo lacného paliva okamžite začali vo veľkom využívať Slováci, ktorí si z Maďarska urobili čerpaciu destináciu. Niet sa však čomu čudovať. Pri plnej 50-litrovej nádrži môžu aktuálne ušetriť až 27 eur v prípade benzínu alebo takmer 25 eur pri nafte.

Niektoré z pohraničných čerpacích staníc s touto situáciou bojujú zavádzaním čerpacích limitov, na iných sa zase tvoria dlhé kolóny. Viacerí vodiči sú kvôli lacnému tankovaniu ochotní čakať aj hodinu v kolóne. Avšak od 27.5.2022 sa táto „tankovacia“ turistika definitívne končí. Aj keď bude štátom riadená regulácia cien na maďarských čerpacích staniciach v platnosti ešte minimálne mesiac (predbežne by mala skončiť posledný júnový deň), od zajtra tam už za zvýhodnené ceny nenatankujete.

Diskriminačné nariadenie?

Šéf maďarského úradu vlády Gergely Gulyás vyhlásil, že zvýhodnené ceny pohonných hmôt sa budú od tohto piatka týkať len áut s maďarským evidenčným číslom. Odôvodnením takéhoto razantného kroku má byť práve zmienená „tankovacia“ turistika v okrajových častiach Maďarska a obrovský nápor na tamojšie čerpacie stanice.

Mnoho našincov sa teda bude musieť obrátiť na naše čerpacie stanice, kde zatiaľ nie je regulovaná cena pohonných hmôt. Medzitým sa však už aj na našej politickej scéne hovorí o možnom zásahu do nestabilných cien. Minister financií Igor Matovič už predstavil aj svoju daň z ruskej ropy, ktorá má štátu priniesť niekoľko desiatok miliónov. Ako však na ňu zareagujú ceny nafty a benzínu zatiaľ nie je známe.

Tiež nepoznáme odpoveď na otázku, ako to bude v prípade Slovákov, ktorí cez krajinu prechádzajú alebo v nej dovolenkujú. Aj oni potrebujú čerpať pohonné hmoty, ale v dôsledku nového nariadenia by bol nemožný už len samotný tranzit cez Maďarsko.


Autor: David Hecl
Zdroj: autoviny.sk