kartySpoločnosť UNITED ASSISTANCE, s.r.o. zabezpečuje cestnú asistenciu, právnu asistenciu a domácu asistenciu. Súbor služieb poskytuje pre našich klientov nadštandardný komfort porovnateľný iba s uzavretím separátnych zmlúv u niekoľkých špecializovaných spoločností.

Viac ...

Vodiči pozor! Blíži sa koniec platnosti starých vodičských preukazov. Dokedy máte čas na ich výmenu?

Starým ružovým vodičským preukazom už čoskoro skončí platnosť. Mali by ste preto začať zvažovať ich výmenu za novší typ.

 

  • Pozor! Už čoskoro končí platnosť neobmedzených vodičských preukazov.
  • Zmena sa môže dotknúť viac ako 650-tisíc vodičov, ktorí ešte stále majú starý ružový vodičák.
  • Okrem pôvodných typov dokladov končia aj tie modernejšie.
  • Na výmenu najstarších máte už len rok a pol.

Pokiaľ vlastníte ešte starú verziu vodičského preukazu, ktorá má podobu ružovej papierovej karty zaliatej v plastovom obale, mali by ste spozornieť. Tento typ vodičského preukazu napriek tomu, že na sebe nemá uvedenú platnosť, čoskoro skončí. Okrem toho končí aj novší typ vodičského preukazu, ktorý tiež nemal obmedzenú dobu platnosti. Aj tento doklad bude potreba vymeniť, máte na to však viac času.

Ružové vodičáky za rok a pol končia!

Pôvodným starým vodičským preukazom sa taktiež hovorilo aj neobmedzené vodičské preukazy z toho dôvodu, že na rozdiel od aktuálne vydávaných dokladov na sebe nemali uvedenú časovú platnosť. Napriek tomu si ich už čoskoro budete musieť vymeniť za nové. Tento krok je v súlade so zjednotením dokladov na základe európskeho štandardu. Staré vodičské preukazy, ktoré boli vydané v období medzi 1. januárom 1993 a 30. aprílom 2004 budú v platnosti do 31. decembra 2023. Na ich zmenu máte teda približne rok a pol.

Typy vodičských preukazov
Zdroj: Ministerstvo vnútra SR


Výmena najstaršieho typu vodičského preukazu sa môže týkať približne 650-tisíc vodičov, ktorý vo vyššie uvedenom období získali tento typ dokladu. Niektorí z nich majú už dnes nové typy vodičských preukazov, no niektorí sa stále spoliehajú na ich neobmedzenú platnosť. Je preto potreba brať do úvahy, že ku koncu ich platnosti môžu mať klientské centrá zvýšený nápor. Odporúčaním je preto výmena za novší typ dokladu skôr, než sa bude blížiť koniec budúceho roka.

Bude už len jeden vzor

Okrem ružových vodičských preukazov však končia aj tie, ktoré boli vydané medzi 1. májom 2004 a 18. januárom 2013. Tieto doklady budú platiť do 31. decembra 2032. Na ich výmenu tak máte ešte približne 10 rokov. Konkrétne vzory aktuálne platných dokladov s podrobným popisom jednotlivých políčok nájdete na webe Ministerstva vnútra SR. Je tu zobrazených všetkých 5 druhov kartových vodičských preukazov, ktoré sú aktuálne v platnosti.


Autor: David Hecl

Zdroj: autoviny.sk