kartySpoločnosť UNITED ASSISTANCE, s.r.o. zabezpečuje cestnú asistenciu, právnu asistenciu a domácu asistenciu. Súbor služieb poskytuje pre našich klientov nadštandardný komfort porovnateľný iba s uzavretím separátnych zmlúv u niekoľkých špecializovaných spoločností.

Viac ...

Analytici predpovedajú priaznivý vývoj na čerpacích staniciach. Ako sa zmenia ceny pohonných hmôt?

Vyzerá to tak, že už čoskoro budeme tankovať lacnejšie. Ceny pohonných hmôt sa majú do konca leta znížiť. Na jednej nádrži by sme tak mohli ušetriť pekných pár eur.

Ceny pohonných hmôt na našich čerpacích staniciach sa aktuálne dlhodobo držia na rekordne vysokých sumách. Či už za benzín alebo za naftu si v priemere zaplatíme v závislosti od lokality čerpacej stanice aj nad 1,9€ za liter. Našťastie sa začína pomaly blýskať na lepšie časy. Ako upozorňujú analytici z Dáta bez pátosu, už koncom prázdnin by sme sa mohli dočkať výraznejšie lacnejších PHM.

Dáta bez pátosu zverejnili na svojom účte na sociálnej sieti Facebook predpoveď, ktorá mnohých určite poteší. Podľa ich predpovedí sa totiž už koncom letných prázdnin môžeme tešiť na lacnejšiu naftu a benzín. Zmeny cien má byť spojená s poklesom trhovej hodnoty ropy Ural a Brent. Zatiaľ čo Brent by sa mal v auguste pohybovať na cene 95 dolárov za (123 dolárov na začiatku júna), ruský Ural by mal byť ešte lacnejší. Jeho cena sa predpokladá na úrovni 70 dolárov za barel (90 dolárov na začiatku júna). Ceny sa samozrejme môžu pohybovať ešte na nižších čiastkach. Všetko záleží od aktuálnej situácie, ktorá bude v auguste.

Porovnanie cien ropy Brent a Ural za posledné mesiace.
Zdroj: Trading Economics


Bude lacnejšie

Ak by sme však skutočne mali cenový vývoj ako Dáta bez pátosu predpokladajú, ceny pohonných hmôt by mohli ísť výrazným spôsobom dolu. Celkové zlacnenie je zatiaľ otázne. Avšak keď sa pozrieme na obdobie, v ktorom sa barel ropy Ural predával za hodnotu okolo 70 dolárov, vidíme, že priemerné ceny benzínu boli na našom trhu na čiastke 1,734 až 1,721€. Nafta sa v rovnakom období predávala za 1,713 až 1,742€ za jeden liter. To by znamenalo oproti 26. kalendárnemu týždňu tohto roka, kedy bola priemerná cena benzínu a nafty na sume 1,946 €/l, zlacnenie približne o 20 centov. Takýto veľký cenový rozdiel by tak na plnej 50-litrovej nádrži tvoril 10 eur.

Ako Dáta bez pátosu uvádzajú vo svojom statuse, okrem nižších cien za PHM by sme mohli byť svedkami zmiernenia inflácie. To by šlo ruka v ruke s lacnejšou dopravou a energiami. Tak či onak, už teraz vidíme klesajúci trend cien pohonných hmôt na našich čerpacích staniciach. Nižšie ceny by mohli byť teda už o pár týždňov realitou.

Autor: David Hecl

Zdroj: autoviny.sk