kartySpoločnosť UNITED ASSISTANCE, s.r.o. zabezpečuje cestnú asistenciu, právnu asistenciu a domácu asistenciu. Súbor služieb poskytuje pre našich klientov nadštandardný komfort porovnateľný iba s uzavretím separátnych zmlúv u niekoľkých špecializovaných spoločností.

Viac ...

Česi majú oficiálne policajné Ferrari, stálo pritom menej ako nová Fabia

Polícia v susednom Česku má vo vozovom parku poriadnu raketu. Je ňou takmer nejazdené Ferrari 458 Italia, ktoré bolo zadržané z trestnej činnosti.


Zatiaľ čo sa na Slovensku rieši či a kedy bude mať naša polícia hybridné a elektrické vozidlá, naši západní susedia nasadzujú na cesty poriadne ťažký kaliber. Tamojšia polícia ním chce dohliadať na zrazy tunerov a byť konkurencieschopná v porovnaní s agresívnymi vodičmi.

Novinkou v tamojšom vozovom parku je totiž superšportové Ferrari 458 Italia. Políciu Českej republiky to pritom nestálo viac ako aktuálna Fabia.

Zadržaný z trestnej činnosti

Nový prírastok do vozového parku Polície Českej republiky bol získaný ako zaistený artikel z trestnej činnosti. Ferrari 458 Italia českej polície bolo pritom pomerne lacné. Ako uvádza tamojší zbor na svojej oficiálnej webovej stránke, jeho prestavba na služobné účely vyšla len na niečo málo cez 340-tisíc českých korún (~13 827 €).

Nakoľko ide o zadržané auto, je to jediná väčšia investícia, ktorú do tohto superšportového Taliana polícia mala.

Jiří Zlý, riaditeľ služby Dopravnej polície ČR hovorí: „Vozidlo bude slúžiť na celorepublikovom útvare a rátame s jeho nasadením proti tým najagresívnejším vodičom českých ciest. Jeho potenciál môžeme využiť aj pri prenasledovaní ukradnutých vozidiel, ktoré cez naše územie prechádzajú do susedných krajín. Škála úloh, ktoré bude vozidlo plniť, je naozaj široká.“
Ferrari bude slúžiť na viaceré účely. Jedným z nich bude potlačenie nelegálnych pretekov, ktorých bolo v roku 2021 na území ČR až 31.

Zdroj: Youtube | Policie ČR

Jedno z mála

Ferrari 458 Italia pritom podľa Polície Českej republiky nie je ani zďaleka najluxusnejším a najdrahším autom, ktoré sa podarilo zadržať.

Len za minulý rok sa v Českej republike zadržalo až 900 vozidiel. Z nich drvivá väčšina má už dnes nového majiteľa.

Výťažok z predaja je určený na eliminovanie škôd, ktoré krádež vozidla spôsobila. Niektoré zadržané autá však končia priamo vo vozovom parku polície a následne sú využívané na služobné účely.

Rovnaký osud čaká aj zmienené Ferrari, pre ktoré má tamojší zbor už uplatnenie. Informácie na stránke policie.cz prezrádzajú, že auto bude nasadzované predovšetkým na boj s medzinárodnými nelegálnymi pretekmi, pri dohľade na tuningových zrazoch, pri pátraní po ukradnutých vozidlách, pri dohľade na bezpečnosť a plynulosť premávky na diaľniciach a taktiež aj pri preventívnych aktivitách a prezentáciách Polície ČR.

Skoro nové a „zadarmo“

Novinka vo vozovom parku českej polície má najazdených zatiaľ len niečo málo cez 2 000 kilometrov.

Výkon vozidla sa dosahuje 416 kW a zabezpečuje ho vidlicový osemvalec s objemom 4 497 ccm. Maximálna rýchlosť je až 326 km/h.

Auto bolo pred zaradením do služby potreba uviesť do prevádzky, nakoľko bolo uskladnené po dobu 10 rokov. To si vyžiadalo ďalších 130-tisíc korún. Polícia ČR tiež uvádza, že náklady na servis za rok 2022 sú na čiastke 25-tisíc korún.

https://youtu.be/oh5Dl3Rdwtc

Autor: David Hecl

Zdroj: autoviny.sk