kartySpoločnosť UNITED ASSISTANCE, s.r.o. zabezpečuje cestnú asistenciu, právnu asistenciu a domácu asistenciu. Súbor služieb poskytuje pre našich klientov nadštandardný komfort porovnateľný iba s uzavretím separátnych zmlúv u niekoľkých špecializovaných spoločností.

Viac ...

3x a dosť! Notorickí cestní piráti to budú mať ťažšie. Pôjdu do autoškoly

Od včera 1. augusta platí na Slovensku prísnejšie postihovanie prekročenia rýchlosti.


Zmeny sa vzťahujú na tých vodičov, ktorí prekročia najvyššiu dovolenú rýchlosť v obci o 50 a viac km/h a mimo obce o 60 a viac km/h. Takéto prekročenie najvyššej dovolenej rýchlosti sa zaradilo medzi porušenia pravidiel cestnej premávky závažným spôsobom, píše Polícia SR na svojom Facebooku.


ZA PREKROČENIE RÝCHLOSTI HROZÍ AJ ZÁKAZ ČINNOSTI 🚗💨

➡️ Od včera (01.08.2022) platia pre vodičov, ktorí budú opakovane výrazne prekračovať rýchlosť prísnejšie sankcie. Zmeny sa vzťahujú pre tých vodičov, ktorí prekročia najvyššiu dovolenú rýchlosť v obci o 50 a viac km/h a mimo nej o 60 a viac km/h vyplývajúcej z dopravnej značky alebo dopravného zariadenia.

➡️ Takéto prekročenie najvyššej dovolenej rýchlosti sa zaradilo medzi porušenia pravidiel cestnej premávky ZÁVAŽNÝM SPÔSOBOM.

➡️ To znamená, že sa budú počítať medzi tri závažné priestupky počas 12 mesiacov. Po tom sa už vodič musí podrobiť opatreniam ako napr. doškoľovací kurz v autoškole, preskúšaniu odbornej spôsobilosti či preskúmaniu zdravotnej alebo psychickej spôsobilosti.

➡️ Pri opakovanom prekročení dovolenej rýchlosti sa zároveň zruší povinné prednostné prejednanie prekročenia rýchlosti v blokovom konaní a priestupok sa bude môcť riešiť aj v správnom konaní, kde sú sankcie od 500 do 1 000 eur a je možné uložiť aj sankciu zákazu činnosti od šesť mesiacov do troch rokov.

 

To znamená, že sa budú počítať medzi tri závažné priestupky počas 12 mesiacov. Potom sa už vodič musí podrobiť opatreniam ako napr. doškoľovací kurz v autoškole, preskúšaniu odbornej spôsobilosti, či preskúmaniu zdravotnej alebo psychickej spôsobilosti. Zároveň platí, že sa pri opakovanom prekročení maximálnej povolenej rýchlosti zruší povinné prednostné prejednanie prekročenia rýchlosti v blokovom konaní a priestupok sa bude môcť riešiť aj v správnom konaní. Tam hrozí sankcia na úrovni 1000 až 1500 eur a je možné uložiť aj zákaz činnosti viesť motorové vozidlo od šesť mesiacov do troch rokov.

Od augusta sa tiež zvyšuje maximálna výška pokút za používanie telefónu za volantom bez systému "voľné ruky" (handsfree). Spolu s podstatným prekročením povolenej rýchlosti sa manipulácia s mobilom zaradí medzi porušenia pravidiel cestnej premávky závažným spôsobom. Za oba priestupky tak bude hroziť aj strata vodičského oprávnenia. Vyplýva to z novely zákona o cestnej premávke, ktorá 1. augusta nadobudla účinnosť.

Horné hranice pokút za držanie a obsluhovanie telefónu počas jazdy bez systému "voľné ruky" (handsfree) sa zvýšia v blokovom konaní zo 100 na 150 eur a v riadnom správnom konaní z 200 na 300 eur. "Zároveň bude možné za tento priestupok uložiť zákaz činnosti a porušenie sa bude rátať medzi tri závažné priestupky počas 12 mesiacov," vysvetlila hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová. Ako zdôraznila, mať telefón v ruke počas šoférovania je neprípustné a trestné.

"Týmito krokmi sledujeme väčšiu bezpečnosť na cestách. Cieľom je, aby sa vodiči sústredili na šoférovanie motorového vozidla a doplnkovými činnosťami nestrácali pozornosť nad vedením vozidla a neohrozovali tak ďalších ľudí na ceste, ako aj seba. Cieľom je ochrana zdravia a životov," zdôraznil minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Novela prináša tiež zníženie vekovej hranice pri získaní niektorých vodičských preukazov. Vodičské preukazy C a CE budú môcť získať už vodiči vo veku 18 rokov namiesto súčasných 21. Pri vozidlách skupín D a DE sa minimálny vek zníži z 24 na 21 rokov. Podmienkou bude absolvovanie kurzu základnej kvalifikácie.

AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR, Polícia SR, podkapotou.sk