kartySpoločnosť UNITED ASSISTANCE, s.r.o. zabezpečuje cestnú asistenciu, právnu asistenciu a domácu asistenciu. Súbor služieb poskytuje pre našich klientov nadštandardný komfort porovnateľný iba s uzavretím separátnych zmlúv u niekoľkých špecializovaných spoločností.

Viac ...

Už budúci mesiac sa mení maximálna aj minimálna rýchlosť na diaľnici. Prinášame presné znenie zákona

Moderné autá môžu mať problém, pretože ich navigácie budú zobrazovať nesprávnu rýchlosť.


Spoločné pravidlá pre lepšie autá

V júli vstupuje do platnosti novela zákona o cestnej premávke č. 8/2009, ktorá definitívne zjednotí najvyššiu dovolenú rýchlosť vozidiel na diaľniciach. Účelov tejto zmeny môže byť hneď niekoľko, jedným z tých najdpostatnejších je príprava cestnej infraštruktúry na nové generácie dopravných prostriedkov homologizovaných pre použitie v rámci Európskej únie.

Ak majú byť nové automobily inteligentné a čiastočne samojazdiace, musí všade platiť jednotná dopravná politika, a to vrátane takých podstatných záležitostí, ako je platnosť značky práve po ukončenie jej platnosti, ale aj zjednotenie najvyšších dovolených rýchlostí na diaľniciach.

Ešte aj dnes na Slovensku podľa zákona o cestnej premávke platí, že ak motorista jazdí po diaľnici, môže ísť rýchlosťou nanajvýš 130 km/h. Ak je táto diaľnica vedená v meste, táto najvyššia dovolená rýchlosť je znížená na 90 km/h.

Takýchto úsekov už dnes na Slovensku veľa nenájdete, napokon aj značná časť bratislavského obchvatu sa nedávno vyňala z mesta a platí na nej štandardná maximálna rýchlosť 130 km/h za predpokladu, že rýchlosť nie je upravená dopravným značením.

Od 6. júla 2022, teda za mesiac, sa to však zmení. Práve v tento deň nadobúda účinnosť novela zákona o cestnej premávke, ktorá z paragrafu 16 odseku 4 odstráni druhú časť súvetia, ktorá motoristom prikazuje jazdiť na diaľnici v meste rýchlosťou nanajvýš 90 km/h.

§ 16 Rýchlosť jazdy ods. 4)

  • do 5. júla 2022 vrátane: Vodič smie v obci jazdiť rýchlosťou najviac 50 km h-1, a ak ide po diaľnici v obci najviac 90 km h-1.
  • od 6. júla 2022 vrátane: Vodič smie v obci jazdiť rýchlosťou najviac 50 km h-1.

V praxi to bude znamenať nasledovné: na každej diaľnici, bez ohľadu na to, či je v meste alebo mimo mesta a bez ohľadu na to, či je úsek spoplatnený alebo nie, maximálna povolená rýchlosť bude 130 km/h. Samozrejme, ak rýchlosť nie je inak upravená dopravným značením.

V súvislosti s touto zmenou prechádza malou úpravou aj paragraf 35 odsek 1, z ktorého sa od 6. júla vypustí časť o minimálnej rýchlosti na diaľnici v meste, ktorá bola doteraz 65 km/h. Po novom to bude 80 km/h, teda rovnako, ako v prípade diaľnice mimo mesta.

§ 35 Osobitosti premávky na diaľnici a ceste pre motorové vozidlá ods. 1)

  • do 5. júla 2022 vrátane: Diaľnicu môžu používať len vodiči motorových vozidiel; iným účastníkom cestnej premávky je používanie diaľnice zakázané. Na diaľnici smie vodič motorového vozidla jazdiť rýchlosťou najmenej 80 km h-1. V úseku diaľnice prechádzajúcom cez obec smie vodič motorového vozidla jazdiť rýchlosťou najmenej 65 km h-1.
  • od 6. júla 2022 vrátane: Diaľnicu môžu používať len vodiči motorových vozidiel; iným účastníkom cestnej premávky je používanie diaľnice zakázané. Na diaľnici smie vodič motorového vozidla jazdiť rýchlosťou najmenej 80 km h-1.


Čo táto zmena znamená pre motoristov?

Bežní motoristi nebudú pociťovať žiadne dôsledky tejto úpravy, pretože im z novinky nevyplývajú prakticky žiadne nové povinnosti - ak nepočítame fakt, že odteraz musia na diaľnici v meste jazdiť rýchlosťou aspoň 80 km/h, teda o 15 km/h rýchlejšie ako doteraz. V prípade hornej hranice ide o nárast až o 40 km/h, hoci bez akýchkoľvek fyzických zmien na cestách.

S čím ale predsa len môžu mať niektorí problém, je neaktuálny softvér v ich navigáciách v autách. Mapy, ktoré nebudú po 6. júli aktualizované alebo nezohľadnia legislatívnu zmenu, budú naďalej upozorňovať na maximálnu povolenú rýchlosť 90 km/h. Motoristi by preto mali sledovať dopravné značenie na týchto úsekoch ešte dôslednejšie ako doteraz a namiesto softvéru auta dôverovať reálnemu dopravnému značeniu a zákonu o cestnej premávke.

Na tomto mieste je potrebné podotknúť, že kto bude na diaľnici jazdiť rýchlosťou 90 km/h, pretože mu ju avizuje navigácia, nedopustí sa žiadneho priestupku, keďže minimum je stanovený na 80 km/h.

Kedy začne táto úprava platiť?

Obe úpravy, teda zmena max. povolenej rýchlosti na 130 km/h a zmena najnižšej dovolenej rýchlosti na 80 km/h, začnú platiť 6. júla 2022 vrátane. Nejde teda o návrh, ale reálnu zmenu, ktorú budú motoristi musieť zohľadniť pri svojich jazdách.

Autor: Erik Stríž

Zdroj: autoviny.sk