kartySpoločnosť UNITED ASSISTANCE, s.r.o. zabezpečuje cestnú asistenciu, právnu asistenciu a domácu asistenciu. Súbor služieb poskytuje pre našich klientov nadštandardný komfort porovnateľný iba s uzavretím separátnych zmlúv u niekoľkých špecializovaných spoločností.

Viac ...

Chystá sa zmena maximálnej povolenej rýchlosti na Moste SNP. Môže za to jeho zhoršený technický stav

Nepopulárne riešenie spojené so zhoršeným technickým stavom Mostu SNP je na spadnutie. Príde na tejto dôležitej dopravnej tepne k zníženiu maximálnej dovolenej rýchlosti?


Bratislavský magistrát pri svojej nedávnej mimoriadnej kontrole technického stavu Mostu SNP ponad rieku Dunaj došiel k zisteniu, že zvary na tomto diele sú v zlom technickom stave. Konkrétne ide o zvary pozdĺžnych nosníkov na moste. Tie sú značne popraskané, no napriek tomu je podľa oficiálnych informácií most bezpečný. Práve jeho zlý technický stav ale prinútil predstaviteľov mesta, aby prišli s nepopulárnym riešením.

Rýchlosť pôjde o 10 km/h nižšie

Podľa informácií portálu Teraz.sk, by sa mala na Moste SNP v najbližšej dobe znížiť maximálna povolená rýchlosť na 50 kilometrov za hodinu.

Aktuálne je možné touto dôležitou dopravnou tepnou, spájajúcou Petržalku s ostatnými časťami hlavného mesta, jazdiť rýchlosťou 60 km/h.

Potvrdila to dokonca aj hovorkyňa Bratislavy Dagmar Schmucková. Zároveň dodala: „Hlavné mesto v súčasnosti pripravuje zmenu v definovaní najvyššej dovolenej rýchlosti zo 60 km/h na štandardných 50 km/h, ktorá je vo všeobecnosti platná v intravilánoch miest a obcí.“

Vodičov tak už čoskoro môže čakať dopravné obmedzenie súvisiace práve s nižšou rýchlosťou. Okrem toho má magistrát v pláne aj opravu zvarov na moste. Pred tým je však potreba zvoliť vhodnú technológiu, ktorá bude na tento úkon využitá. Výsledky výberu mesto odprezentuje už v najbližších týždňoch a následne sa na výber firmy, ktorá sa o opravu postará, začne verejné obstarávanie.


Cena opravy je zatiaľ neznáma

Magistrát zároveň dementoval informácie, ktoré hovorili, že samotná oprava mostu bude stáť až jeden milión eur. Cenový odhad vraj bude možné urobiť až po výbere vhodnej technológie pre zacelenie prasklín na zvaroch.

Hlavné mesto Slovenskej republiky aktuálne spravuje až tri mosty vedúce ponad Dunaj. Jedným z nich je práve Most SNP, ktorý sa z pohľadu stavebno-technického stavu aktuálne nachádza v stupni VI. Okrem toho mesto spravuje aj most Apollo. Ten je v stupni IV., čo znamená, že jeho stav je uspokojivý. Nachádzajú sa na ňom však miesta s koróziou niektorých oceľových častí prevažne v oblasti mostných ložísk. Aktuálne najmladší most, ktorý magistrát hlavného mesta spravuje, je Starý most. Ten bol do prevádzky uvedený v roku 2015 a jeho hodnotenie stavebno-technického stavu na stupni II., čo znamená veľmi dobré. Zároveň je dôležité dodať, že ani jeden z mostov v správe Bratislavy nie je v havarijnom stave.

Most Lanfranconi a Prístavný most má v správe Národná diaľničná spoločnosť.

Autor: David Hecl

Zdroj: autoviny.sk