kartySpoločnosť UNITED ASSISTANCE, s.r.o. zabezpečuje cestnú asistenciu, právnu asistenciu a domácu asistenciu. Súbor služieb poskytuje pre našich klientov nadštandardný komfort porovnateľný iba s uzavretím separátnych zmlúv u niekoľkých špecializovaných spoločností.

Viac ...

Diaľničnú známku budú kontrolovať bez vášho vedomia

Podklad na pokutu vám nevystavia policajti, ale osoby poverené výkonom kontroly. Zaplatiť môžete až päťsto eur.

 

Zákon o diaľničnej známke (488/2013 Z.z) priniesol zmenu súvisiacu s kontrolou diaľničných nálepiek. Po novom to, či máte známku nalepenú, nebudú kontrolovať policajti ale poverení kontrolóri. Policajti z tohto procesu nevypadnú, budú asistovať. Podľa Martina Wäldla z Prezídia Policajného zboru sa tak deje od 1. januára, prvého dňa účinnosti zákona. Kontrolóri sú zamestnanci Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS), ktorá je správcov výberu úhrady diaľničnej známky. Ten, kto vás bude kontrolovať, sa musí preukázať preukazom, ktorý vydalo ministerstvo.

 

Kontrolórov majú dostatok

"Samotný proces kontroly bude aj naďalej prebiehať v režime, ktorý vodiči poznajú už z minulosti v súlade s legislatívou,“ uviedol hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti Michal Fúrik. Podľa neho NDS je pripravená zvládnuť novú povinnosť. Policajti počas kontroly usmerňujú vozidlá na kontrolné miesta a môžu vám zakázať pokračovať v jazde (alebo prikázať smer jazdy), ak nemáte zakúpenú známku. Po overení, či známku máte, je kontrolór povinný vyhotoviť vám doklad o kontrole. Oprávnený kontrolór môže získavať a zaznamenávať údaje, zabezpečovať dôkazy o nesplnení povinností a poskytovať ich okresným úradom. Tiež môže od vodiča požadovať vysvetlenie na objasnenie priestupku

Za chýbajúcu známku vám hrozí vysoká pokuta

V tomto roku má do systému kontroly pribudnúť nový automatizovaný systém s využitím kamier. „Národná diaľničná spoločnosť bude známky kontrolovať bez zastavenia vozidla. Motorista nebude mať znalosť o realizovaní takejto kontroly,“ vysvetlil Fúrik. NDS tak využije inštitút objektívnej zodpovednosti, dodal hovorca. Odporúča motoristom, aby si včas kúpili diaľničnú nálepku na rok 2015. Ak budete bez nej jazdiť po diaľnici alebo rýchlostnej ceste, v blokovom konaní vám hrozí pokuta do 200 eur, alebo v správnom konaní až 500 eur. 

zdroj: auto.sme.sk