kartySpoločnosť UNITED ASSISTANCE, s.r.o. zabezpečuje cestnú asistenciu, právnu asistenciu a domácu asistenciu. Súbor služieb poskytuje pre našich klientov nadštandardný komfort porovnateľný iba s uzavretím separátnych zmlúv u niekoľkých špecializovaných spoločností.

Viac ...

Pri požičiavaní auta buďte opatrní

Za vozidlo zodpovedáte aj keď nesedíte za volantom, preto si dohodnite dopredu pravidlá.

 

Požičať auto rodine alebo známemu nie je nič zvláštne alebo neobvyklé. Rozmýšľali ste však už niekedy nad rizikami, ktorým sa pritom vystavujete? Áno, hovoríme o objektívnej zodpovednosti.

Dohodnite sa dopredu 

Najlepšie urobíte, ak si auto pred odovzdaním spolu pozriete, aby ste sa po jeho vrátení nemuseli dohadovať, či ten škrabanec na blatníku bol, alebo nie. Rovnako by ste mali postupovať pri preberaní auta späť.

Najlepšie je sa hneď dohodnúť, kto zabezpečí a zaplatí prípadné odstránenie škôd. Ideálnym riešením je uzatvoriť zmluvu o požičaní osobného vozidla.

Musíte tiež rátať s objektívnou zodpovednosťou. Ak spôsobí ten, komu ste auto požičali nejaký priestupok, polícia pošle pokutu majiteľovi vozidla bez ohľadu na to, kto sedel za volantom.

V prípade, že sa šofér neprizná, je to na vás, aby ste dokázali pravdu. Ak sa vám to nepodarí, pokutu musíte zaplatiť.

Za nehodu je zodpovedný majiteľ auta

Nezabúdajte ani na to, aby ten, komu auto požičiate zveríte, mal v poriadku vodičský preukaz. „Podľa zákona nesmiete zveriť auto ani jeho riadenie osobe bez vodičského oprávnenia," vysvetľuje Tomáš Kalivoda, riaditeľ Groupama Garancia poisťovne.

Ak by človek, ktorý šoféroval spôsobil nehodu, poisťovňa by od vás mohla požadovať náhradu vyplateného poistného plnenia. To isté platí aj pre alkohol za volantom alebo jazdu pod vplyvom omamných látok.

 

Zachrániť vás môže havarijné poistenie

Najhorším scenárom je dopravná nehoda. Vtedy vás zachráni len havarijné poistenie. Ako majiteľ ste v zmysle zákona aj prevádzkovateľom svojho auta, preto sa škoda na druhom vozidle uhradí z vášho povinného zmluvného poistenia.

Škodu na vašom aute pokryje havarijná poistka, pričom spoluúčasť by vám mal preplatiť ten, komu ste vozidlo požičali. Ak havarijnú poistku nemáte, môžete požadovať náhradu škody od známeho, pretože nehodu zapríčinil.

„Ľahko sa môže stať, že nám vozidlo nechtiac nabúrajú. Je dobré si vopred dohodnúť nejakú formu kompenzácie, napríklad, že nám kamarát zabezpečí zapožičanie iného auta, ak to naše zostane po havárii nepojazdné.“

zdroj: auto.sme.sk