kartySpoločnosť UNITED ASSISTANCE, s.r.o. zabezpečuje cestnú asistenciu, právnu asistenciu a domácu asistenciu. Súbor služieb poskytuje pre našich klientov nadštandardný komfort porovnateľný iba s uzavretím separátnych zmlúv u niekoľkých špecializovaných spoločností.

Viac ...

Deň bez áut: samosprávy vyčlenia viacero oblastí pre chodcov a cyklistov

Slovenské mestá a obce vyčlenia počas Dňa bez áut oblasti výhradne pre chodcov, cyklistov a verejnú dopravu.


Slovenské mestá a obce vyčlenia počas Dňa bez áut (22. 9.) na celý deň jednu alebo viacero oblastí výhradne pre chodcov, cyklistov a verejnú dopravu. Uviedol to štátny tajomník Ministerstva životného prostredia Michal Kiča.

Európsky týždeň mobility každoročne vrcholí Svetovým dňom bez áut. Počas štvrtka majú na vybraných uliciach a námestiach prednosť nemotorizované dopravné prostriedky. Podľa Kiču je dôležité motivovať ľudí k udržateľným spôsobom dopravy, ktoré je ekologickejšie a často aj efektívnejšie a rýchlejšie. "Obmedzením využívania dopravných prostriedkov na fosílne palivá znižujeme emisie uhlíka a zároveň prispievame k lepšej kvalite ovzdušia," poznamenal.

Do tohtoročného Dňa bez áut sa zapája skoro polovica zo všetkých prihlásených slovenských samospráv, ktoré sa registrovali do Európskeho týždňa mobility. "Spolu s Ministerstvom životného prostredia SR vyzývame verejnosť, aby sa do Dňa bez áut aktívne zapojila, a to aj tým, že nechá auto doma," vyzval generálny riaditeľ Slovenskej agentúry životného prostredia Michal Maco.

Prvý medzinárodný deň bez áut sa konal v roku 1999 v Európe ako pilotný projekt kampane Európskej únie V meste bez môjho auta. Od roku 2002 je tento deň súčasťou týždňa mobility.

AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR, podkapotou.sk