kartySpoločnosť UNITED ASSISTANCE, s.r.o. zabezpečuje cestnú asistenciu, právnu asistenciu a domácu asistenciu. Súbor služieb poskytuje pre našich klientov nadštandardný komfort porovnateľný iba s uzavretím separátnych zmlúv u niekoľkých špecializovaných spoločností.

Viac ...

Systém na detekciu alkoholu sa má stať bežnou súčasťu auta

Systém na zisťovanie množstva alkoholu v tele vodiča sa môže stať v blízkej budúcnosti súčasťou súboru bezpečnostných systémov v aute.

Automobiloví výrobcovia v súčasnosti ponúkajú množstvo asistentov a bezpečnostných systémov, ktoré majú zabrániť, prípadne znížiť následky nehody. Štatistiky však ukazujú, že príčinou veľkého počtu nehôd je alkohol za volantom. Proti tomu sa už pred rokmi rozhodlo zabojovať Volvo, ktoré je asi najvýraznejšie spájané s inováciami v oblasti bezpečnosti. V roku 2007 predstavilo systém Alcoguard, ktorý nedovolil naštartovať vozidlo predtým, ako vodič vykonal dychovú skúšku na alkohol. Ešte dva roky predtým žiadala automobilka od švédskych úradov výnimku zo striktných zákonov, aby jej vodiči mohli pod vplyvom alkoholu na vlastnom testovacom okruhu skúšať nový bezpečnostný systém. Ten mal v prípade spomalených reakcií vodiča z dôvodu únavy, alebo požitia alkoholu zasiahnuť a prebrať kontrolu nad vozidlom.  Najnovšia iniciatíva vzišla z podpory americkej vlády a asociácie združujúcej popredných automobilových výrobcov. Vznikol tak projekt so skratkou DADSS (Driver Alcohol Detection System for Safety). V rámci tohto projektu sú pripravované až dva spôsoby zmerania hladiny alkoholu. Prvý súvisí s meraním množstva alkoholu v dychu, aj keď nejde o klasické “fúkanie“, ako ho poznáme pri kontrole zo strany policajnej hliadky. Systém umiestnený pri volante automaticky zachytáva dych vodiča a vyhodnocuje pomer etanolu a oxidu uhličitého v dychu. Šofér tak nie je obťažovaný fúkaním priamo do testeru.

 

Využíva infračervené svetlo

Molekuly alkoholu a ostatných zložiek vzduchu absorbujú infračervené žiarenie v špecifických vlnových dĺžkach, a práve tento poznatok využíva táto technológia. Prístroj namieri infračervené svetlo na vzorku z dychu vodiča a analýzou rýchlo a presne zistí koncentráciu alkoholu. Zariadenie v laboratórnych podmienkach funguje. Pre dokončenie funkčného prototypu využiteľného v aute je nutné dosiahnutie kompaktných rozmerov. Otázkou ostáva aj samotné umiestnenie systému v aute. Predmetom skúmania je prúdenie vzduchu v kabíne po výdychu vodiča, ale aj ostatných pasažierov. Okrem priestoru pri volante pripadá do úvahy aj umiestnenie na šoférových dverách. Proces vývoja zariadenia pokračuje testovaním výdrže, náhlych zmien teplôt, či vplyvu prašného prostredia na funkciu systému.

 

Alkohol vyhodnotí aj pri dotyku

Druhý spôsob zisťovania alkoholu u vodiča v rámci projektu DADSS je založený na dotyku. Pri styku vodiča so senzorom infračervené svetlo prenikne do jeho tkaniva. Časť svetla sa odrazí späť, kde ho zachytí touchpad. Odrazené svetlo obsahuje informácie o chemických vlastnostiach kože, vrátane koncentrácie alkoholu. Systém musí rovnako pred prípadnou sériovou výrobou podstúpiť množstvo testov. Jeho najlogickejším umiestnením je gombík používaný na naštartovanie vozidla. Oba spomínané systémy môžu byť nastavené na toleranciu rôzneho množstva alkoholu v závislosti od miestnej legislatívy.

zdroj: auto.sme.sk