kartySpoločnosť UNITED ASSISTANCE, s.r.o. zabezpečuje cestnú asistenciu, právnu asistenciu a domácu asistenciu. Súbor služieb poskytuje pre našich klientov nadštandardný komfort porovnateľný iba s uzavretím separátnych zmlúv u niekoľkých špecializovaných spoločností.

Viac ...

Slovensko bude mať stovky nových stacionárnych radarov. Nebudú kontrolovať len rýchlosť.

Policajný prezident SR oznámil nákup nových stacionárnych radarov. Tie budú inštalované na rôznych miestach po Slovensku a pokuty budú posielať automatizovane.


Prekračovanie rýchlosti, používanie mobilného telefónu za volantom, jazda bez bezpečnostných pásov alebo nezastavenie na „stopke“ patria medzi najčastejšie porušenia zákona z pohľadu slovenských vodičov. Polícia sa proti tomu snaží bojovať častejšími kontrolami, no napriek jej snahe to nestačí. Z toho dôvodu budeme mať na Slovensku úplne novú techniku, ktorá si nebude vyžadovať ľudský zásah a pokuty bude automaticky posielať previnilcom. Už čoskoro totiž na našich cestách pribudnú nové stacionárne radary.

Až 270 kusov nových radarov

Cieľom inštalovania novej automatizovanej techniky je podľa prezidenta Policajného zboru Slovenskej republiky aj minimalizovanie kontaktu medzi občanom a policajtom. Ako informuje portál aktuality.sk, prvá fáza inštalovania nových stacionárnych radarov bude pozostávať konkrétne z 270 kusov novej techniky. Vďaka nej bude možné okrem prekročenia maximálnej povolenej rýchlosti kontrolovať aj prejazd na červenú alebo nezastavenie na „stopke“. O pripravovaných novinkách informoval Štefan Hamran po stredajšom rokovaní Bezpečnostnej rady Slovenskej republiky.
Podľa jeho slov bolo primárnym zámerom nakúpenie nových mobilných radarov. Policajný prezident však tieto plány zmenil a tak do výbavy sledujúcej dodržiavanie predpisov na našich cestách pribudnú stacionárne radary. Výhodou tohto riešenia má byť zníženie ľudských síl potrebných na monitorovanie podobných druhov priestupkov. Tým sa policajti, ktorí by boli inak potrební na obsluhovanie mobilného radaru môžu zamerať na plnenie iných činností.

Príslušníci PZ budú mať po spustení nových radarov viac času na plnenie iných povinností. Zdroj: FB Polícia Slovenskej republiky


Automatizovaný systém odosielania pokút

Nová technika taktiež minimalizuje kontakt medzi policajtom a občanom, ktorý sa dopustil porušenia predpisov. Stacionárne radary totiž pokuty vyhodnotia automatizovane a na základe údajov z databázy ich odošlú majiteľovi vozidla. Podobným spôsobom prebieha ukladanie pokút aj v zahraničí. Napríklad na viacerých miestach v Rakúsku sa môžeme stretnúť so stacionárnymi radarmi. Okrem Rakúska sa takýto typ radarov vyskytuje aj v Maďarsku či v Česku. Ďalej sa v zahraničí používajú aj s tzv. úsekovými radarmi. Tie merajú čas, za ktorý sa vodičovi podarilo kontrolovaný úsek prejsť a následne z dát vyhodnocujú uloženie pokuty.

Financovanie nových stacionárnych radarov bude z plánu obnovy. Celkovo ich na našich cestách v prvej etape pribudne 270. Policajný prezident SR však uvádza, že Slovensko by ich potrebovalo približne 1000. Kúpa ďalších radarov ale závisí primárne od rozhodnutí politikov. Okrem toho Štefan Hamran priblížil, že ročne ja na našich cestách zanemených približne 12 až 14-tisíc dopravných nehôd. Alkohol hrá rolu približne v 12% z tohto množstva.


Autor: Erik Stríž

Zdroj: autoviny.sk