kartySpoločnosť UNITED ASSISTANCE, s.r.o. zabezpečuje cestnú asistenciu, právnu asistenciu a domácu asistenciu. Súbor služieb poskytuje pre našich klientov nadštandardný komfort porovnateľný iba s uzavretím separátnych zmlúv u niekoľkých špecializovaných spoločností.

Viac ...

Kvalitné pneumatiky doprajte aj staršiemu autu

Pokrok vo vývoji pneumatík nenahradia asistenčné systémy. Výkonnými pneumatikami možno aspoň čiastočne suplovať elektronickú kontrolu stability.

 

Foto: Continental

Počas posledných 15-tich rokov došlo vďaka pneumatikám k významnému zlepšeniu v aktívnej jazdnej bezpečnosti. Stojí za tým modernizácia ich výroby v súlade s najnovšími technológiami, vývoj pokročilejších zmesí aj optimalizácia dezénov.

Výrobcom pneumatík sa podarilo podstatne skrátiť brzdnú dráhu, zlepšiť ovládanie a znížiť valivý odpor. Porovnaním nových pneumatík s predchádzajúcimi modelmi zaznamenajú vývojári zvyčajne „len“ jednociferné percentuálne zlepšenie.

Vyrobili 15 ročnú "novú" pneumatiku

To, aký pokrok bol skutočne dosiahnutý, zistili vývojári spoločnosti Continental, keď vedľa seba postavili pneumatiku z roku 2000 a najnovší produkt. Ako príklad môže slúžiť fakt, že brzdný výkon na mokrom povrchu sa pri dnešných pneumatikách zlepšil až takmer o 20%.

Jednoduchý test prebiehal v prostredí testovacieho centra. Koncom minulého roka sa podobného testu zúčastnili zástupcovia aj našej redakcie.

Automobil BMW radu  1, modelový rok 2015, bol osadený osobnými pneumatikami z modelového roku 2000, konštrukčne typickými pre danú dobu. Naopak auto rovnakej značky z modelového roku 2000 inžinieri vybavili najnovšími pneumatikami značky.

 

Aj staršiemu vozidlu kvalitné gumy pomôžu

Pri testovaní ovládania na mokrom povrchu vykázalo pätnásť rokov staré auto výrazné zlepšenie najmä v presnosti a bezpečnosti riadenia. Výkon nového vozidla na starých pneumatikách však podstatne poklesol.

Výrobca tým chcel poukázať, že pokrok dosiahnutý vo vývoji pneumatík nemôžu nahradiť ani najnovšie asistenčné systémy, a naopak výkonnými pneumatikami možno aspoň čiastočne suplovať elektronickú kontrolu stability.

Porovnávací test tiež zdôraznil, že aj nové vozidlá vybavené radom asistenčných systémov budú dosahovať maximálny výkon ak ich pneumatiky dokážu dostatočne účinne preniesť dynamické sily na vozovku a zaistia tak čo najlepšiu priľnavosť.

zdroj: auto.sme.sk