kartySpoločnosť UNITED ASSISTANCE, s.r.o. zabezpečuje cestnú asistenciu, právnu asistenciu a domácu asistenciu. Súbor služieb poskytuje pre našich klientov nadštandardný komfort porovnateľný iba s uzavretím separátnych zmlúv u niekoľkých špecializovaných spoločností.

Viac ...

Nové evidenčné čísla prídu už v januári. Štát na nich ušetrí milióny eur. Kto ich bude vyrábať?

Od 1.1.2023 sa na našich cestách začnú objavovať autá s novým dizajnom evidenčných čísel. Kto sa postará o ich výrobu a koľko to bude stáť?


Od 1. januára 2023 vstupuje do platnosti viacero noviniek, ktoré sa istým spôsobom týkajú všetkých motoristov. Okrem toho, že sa zavádza nový skúškový proces v autoškolách, mení sa aj zákon o tabuľkách s evidenčnými číslami vozidiel.

Po novom bude tabuľka s evidenčným číslom viazaná na vozidlo a bude možné ju prenášať z auta na auto. Zásadnejšou novinkou sú však zmeny v dizajne samotných evidenčných čísel.

O výrobu sa postará štát

Výrobu nových tabuliek s evidenčným číslom (TEČ) bude po novom zastrešovať štátna akciová spoločnosť Automobilové opravovne Ministerstva vnútra. Od januára 2023 príde k spusteniu výroby nových TEČ, ktorá bude prebiehať v zrekonštruovaných priestoroch štátnej akciovky v Banskej Bystrici.

Výhodou prenesenia zodpovednosti za výrobu na Automobilové opravovne Ministerstva vnútra je finančná úspora, ktorá bude predstavovať až 25% oproti pôvodnej cene. Za štyri roky by tak štát mohol ušetriť až 4,8 milióna eur. Taktiež štát získa aj dohľad nad samotným výrobným procesom a riadením spojeným s výrobou nových TEČ.

Rezort vnútra podľa TASR situáciu komentoval nasledovne: „Technológia automatizovanej výroby tabuliek s evidenčným číslom je otestovaná a výrobný personál zaškolený. Opravovne vytvorili vo výrobe šesť pracovných miest na trvalý pracovný pomer.“ Príprava výroby sa skladala s procesnej, materiálovej, technickej, dizajnovej a IT časti. Priestory novej výrobnej linky by mali byť pripravené k užívaniu najneskôr 15. decembra 2022.

Návratnosť investície je päť rokov

Celkovo štát investoval do výroby vlastných TEČ približne dva milióny. Ministerstvo vnútra predpovedá návratnosť investície v horizonte najbližších piatich rokov.

Výhodou výroby vlastných tabuliek s evidenčným číslom je aj zhodnotenie majetku štátnej akciovky, ktorá je platiteľom dane zo zisku právnických osôb.

O výrobu a distribúciu TEČ sa v minulosti starali prevažne súkromné firmy. Koncom minulého roka rezort vnútra uzavrel rámcovú zmluvu s českou spoločnosťou SPM Security Paper Mill. Do roku 2019 bola vlastníkom patentu na dizajn TEČ a dodávateľom firma Turčan Delta.

Autor: David Hecl

Zdroj: autoviny.sk