kartySpoločnosť UNITED ASSISTANCE, s.r.o. zabezpečuje cestnú asistenciu, právnu asistenciu a domácu asistenciu. Súbor služieb poskytuje pre našich klientov nadštandardný komfort porovnateľný iba s uzavretím separátnych zmlúv u niekoľkých špecializovaných spoločností.

Viac ...

Na Slovensku otvorili nový úsek rýchlostnej cesty. Ide o dôležité spojenie medzi západom a východom krajiny

Diaľničiari odovzdali do užívania nový úsek rýchlostnej cesty R2 medzi Mýtnou a Tomášovcami.


V roku 2022 sa diaľničiarom nepodarilo do prevádzky odovzdať veľký počet novovybudovaných úsekov diaľnic a rýchlostných ciest. Dalo by sa povedať, že aktuálne sa do prevádzky dostala jediná nová časť rýchlostnej cesty v tomto roku. Ide o dôležité prepojenie medzi západom a východom Slovenska južnou trasou.


R2 Mýtna - Tomášovce

Konkrétne hovoríme o úseku rýchlostnej cesty R2 medzi Mýtnou a Tomášovcami neďaleko mesta Lučenec.

Novootvorená cesta má dĺžku 13,5 kilometra a môžu ju využívať všetci motoristi. Úsek je spoplatnený pre vozidlá do 3,5 tony diaľničnou známkou a pre nákladné vozidlá príde k jeho spoplatneniu od 1.1.2023 prostredníctvom mýtneho systému. Informovala o tom TASR s odvolaním na hovorkyňu Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Evu Žgravčákovú.

S výstavbou tohto cestného prepojenia začalo konzorcium spoločností Metrostav a Hochtief už v roku 2019. Celkovo sa na novootvorenej časti R2 nachádza až 11 mostov s celkovou dĺžkou 1 660 metrov. Zazmluvnená cena za výstavbu úseku bola celkovo 128 miliónov eur, no nakoniec sa predražila o ďalších 8 miliónov. Predlžoval sa aj termín otvorenia, ktorý nadobudol celkový sklz rok a pol.


Novootvorený úsek rýchlostnej cesty R2 neďaleko Lučenca.
Zdroj: Národná diaľničná spoločnosť


Ďalšie odovzdanie v januári 2025


„Kľúčovým dôvodom, prečo stavba meškala, bola zmena projektu preložiek inžinierskych sietí. Svoje oneskorenie spôsobila aj pandémia, nedostatok pracovníkov a materiálov. Posledným najčerstvejším vplyvom bol konflikt na Ukrajine, ktorý spôsobil rast cien stavebných materiálov a ich nedostatok,“ uviedol dočasne poverený minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) pri príležitosti slávnostného otvorenia.

Okrem už zmienených mostných častí je súčasťou nového úseku aj 6 protihlukových stien a 24 kilometrov oplotenia. Nová časť R2 bude nadväzovať na úsek R2 medzi Kriváňom a Mýtnou, ktorý je aktuálne stále ešte vo výstavbe. K jeho otvoreniu by malo dôjsť v januári 2025.

Mapa zobrazujúca aktuálny stav diaľničnej siete na Slovensku. Čiernou farbou sú znázornené otvorené úseky, červenou úseky vo výstavbe a zelená farba znázorňuje úseky, na ktorých sa v budúcnosti má pracovať.
Zdroj: Národná diaľničná spoločnosť


Autor: David Hecl

Zdroj: autoviny.sk