kartySpoločnosť UNITED ASSISTANCE, s.r.o. zabezpečuje cestnú asistenciu, právnu asistenciu a domácu asistenciu. Súbor služieb poskytuje pre našich klientov nadštandardný komfort porovnateľný iba s uzavretím separátnych zmlúv u niekoľkých špecializovaných spoločností.

Viac ...

Most v Hlohovci mal byť už otvorený. Vykonali záťažové skúšky

Práve skúška zaťažiteľnosti odsunula predvianočný termín otvorenia mosta. Už je hotová.


Počas stredy (28. 12.) a štvrtka prebehla skúška zaťažiteľnosti mosta v Hlohovci. TASR o tom informovala hovorkyňa Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Natália Petkáčová.

Ako doplnila, jej výsledky budú známe v nasledujúcich dňoch. "Budú súčasťou podkladov na rozhodovanie o otvorení mosta pre dopravu. Stretnutie v tejto veci je naplánované na 9. januára 2023," uviedla Petkáčová.

Most je v súčasnosti otvorený pre peších. Stále sú k dispozícii dočasné záchytné parkoviská na oboch brehoch Váhu. Zachované ostáva aj posilnené vlakové spojenie Hlohovca a Leopoldova. Ďalšie informácie a mapy sú dostupné na www.hlohoveckymost.sk.

V dôsledku potreby dodržania technologických postupov a nutného vykonania skúšky zaťažiteľnosti mostného telesa sa termín sprejazdnenia posunul na prvú polovicu januára 2023.

Po položení asfaltových vrstiev pred dvomi týždňami prebiehalo pred vianocami zosilňovanie konštrukcie mosta. Konkrétne išlo o predpínanie externej konštrukcie a jej injektáž, ktoré zvýšia nosnosť mosta. Následne predbežne 28. decembra bude vykonaná skúška zaťažiteľnosti mosta, na základe výsledkov ktorej zaujmú stanoviská okresný úrad, dopravný inšpektorát a ďalšie orgány.

Po dohode zúčastnených strán bol termín miestneho zisťovania a stavebného konania stanovený na 9. januára. V prípade ich kladného záveru bude následne most daný do predčasného užívania. V tejto súvislosti bude určený režim premávky.

Most číslo 513-006 cez rieku Váh má 343 metrov a nachádza sa na ceste II/513. Bol postavený v 60. rokoch, pričom už 40 rokov prakticky nebol opravovaný. V lete 2019 bola po diagnostike mosta vylúčená nákladná doprava s váhou presahujúcou 12 ton. Cieľom bolo spomaliť tempo degradácie mosta tak, aby sa nemuselo pristúpiť k ďalším obmedzeniam, ako napríklad k zúženiu jazdných pruhov alebo zníženiu rýchlosti jazdy. Realizovaná komplexná rekonštrukcia mosta výrazne predĺži jeho životnosť. Navyše pribudnú nové chodníky a cyklotrasy po oboch stranách mosta. Na projekt v hodnote 5,6 milióna eur získal TTSK nenávratný finančný príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).

AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR, podkapotou.sk