kartySpoločnosť UNITED ASSISTANCE, s.r.o. zabezpečuje cestnú asistenciu, právnu asistenciu a domácu asistenciu. Súbor služieb poskytuje pre našich klientov nadštandardný komfort porovnateľný iba s uzavretím separátnych zmlúv u niekoľkých špecializovaných spoločností.

Viac ...

Automatická pokuta za neplatnú STK

Štat bude automaticky pokutovať, môže však upozorniť pomocou SMS alebo cez e-mail.

 

Od 1. marca spustí štát nový systém, ktorý bude vyhľadávať automobily s neplatnou technickou a emisnou kontrolou a ich majiteľom automaticky posielať pokuty. Preverovali sme na Ministerstve dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR všetky detaily a prinášame vám ich v prehľadnej podobe.

 

Pokuty prídu poštou

Čo znamenajú skratky STK, TK a EK?

TK je technická kontrola vozidla, teda povinná skúška funkčnosti všetkých technických súčastí nevyhnutných na správnu prevádzku vozidla. EK je emisná kontrola, ktorá preverí, či automobil nevypúšťa do ovzdušia viac škodlivín, než by mal podľa svojej homologizácie. STK je označenie pre stanicu technickej kontroly, teda miesto, kde sa skúška vykonáva. V hovorovej reči je ale často nesprávne používané ako všeobecný pojem zastrešujúci technickú aj emisnú kontrolu.

Čo znamená, že štát môže automaticky udeľovať pokuty za neplatnú technickú a emisnú kontrolu?

Štát vedie databázu, v ktorej sa evidujú všetky automobily a ich technické a emisné kontroly; vrátane dátumov, kedy ich majú absolvovať. Systém preto vie určiť, kedy najneskôr má majiteľ pristaviť auto ku kontrolám. Pokiaľ tak neurobí, majiteľovi na základe objektívnej zodpovednosti automaticky pošle poštou pokutu. Pokuta sa vtedy udeľuje v tzv. rozkaznom konaní.

Je možné sa proti udelenej pokute odvolať?

Pokiaľ napríklad automobil skutočne absolvoval technickú či emisnú kontrolu a tá v systéme nebola zaregistrovaná, je možné proti pokute podať odôvodnený odpor. Včasným podaním odporu sa rozkaz ruší v celom rozsahu a netreba ho uhradiť. Okresný úrad následne bude v konaní pokračovať klasickým správnym konaním o správnom delikte prevádzkovateľa vozidla. Vtedy je možné udelenú pokutu definitívne zrušiť. Ak ale nakoniec bude pokuta aj v správnom konaní uložená, bude navýšená o trovy spojené s prerokovaním správneho deliktu vo výške 30 eur.

Aká je výška pokuty za neplatnú technickú a emisnú kontrolu, ktorú štát zašle vodičom automaticky?

Aktuálne je výška pokuty za každú z dvojice neplatných kontrol 165 eur, čiže dohromady až 330 eur. Pokiaľ do 15 dní od doručenia rozkazu uhradíte 2/3 z uloženej pokuty, pokuta sa bude považovať za uhradenú v plnej výške. V tom prípade bude teda pokuta vo výške 220 eur.

Líši sa výška pokuty podľa toho, či je držiteľom súkromná osoba alebo firma?

Nie, výška pokuty nezávisí od toho, kto je majiteľom vozidla.

Ako rýchlo budú odosielané automatické pokuty za neplatnú technickú alebo emisnú kontrolu?

Pokutu podľa zákona možno uložiť do dvoch rokov odo dňa, keď sa príslušný orgán štátneho odborného dozoru dozvedel o porušení povinnosti, najneskôr však do piatich rokov odo dňa porušenia povinnosti. Pokiaľ vám teda nepríde po piatich rokoch, už ju ďalej čakať nemusíte.  V praxi ale budú podľa všetkého prichádzať rýchlejšie, presný čas však nie je možné teraz určiť. „Vzhľadom na veľký počet vozidiel s neplatnou TK/EK systém bude jednotlivé rozkazy o udelení pokút generovať postupne,“ píše sa v odpovedi ministerstva dopravy.

Do marca bez pokút

Čo znamená generálny pardon vyhlásený ministerstvom dopravy?

Generálny pardon v praxi znamená, že v januári a februári 2016 pokuty za neplatnú technickú a emisnú kontrolu nebudú automaticky rozosielané. Neznamená to ale, že vodičovi nemôže byť uložená pokuta napríklad policajnou hliadkou. Generálny pardon sa vzťahuje iba na automatizované doručovanie pokút.

Ako dlho platí technická a emisná kontrola?

K obom kontrolám je potrebné auto prvý raz pristaviť po štyroch rokoch od uvedenia do prevádzky a potom každé dva roky. Iné pravidlá platia pre vozidlá taxislužby a autoškoly, tie musia kontroly absolvovať každý rok. Dátum vykonania technickej kontroly aj emisnej kontroly je vedení podľa dní a platí presne dva roky.

Je možné TK a EK absolvovať v predstihu?

Áno, je to možné, ale počítať sa bude vždy ten termín, kedy bola skúška absolvovaná. Pokiaľ vám teda váš termín vyprší povedzme 15. februára 2016 a vy sa rozhodnete skúšku absolvovať už 8. februára 2016, najbližšiu kontrolu budete musieť absolvovať najneskôr 8. februára 2018.

Koľko stojí technická kontrola a koľko stojí emisná kontrola?

Ceny za vykonanie technickej a emisnej kontroly nie sú pevne stanovené, každá STK (stanica technickej kontroly) si ich určuje samostatne. Líši sa tiež podľa typu vozidla a iná cena môže platiť aj v závislosti od typu pohonu. Pre bežné osobné auto s benzínovým či naftovým motorom sa zväčša poplatok za obe kontroly dohromady pohybuje od 40 do 60 eur, môže ale byť aj nižší či vyšší. Ušetriť sa dá napríklad zakúpením kupónov na zľavových portáloch, pomocou ktorých sa stanice snažia prilákať zákazníkov aj v „slabších“ obdobiach, keď prirodzene klienti neprichádzajú.

Štát spustil možnosť notifikácie o blížiacom sa konci platnosti technickej a emisnej kontroly. Je tento systém dostupný pre každého?

Áno, prihlásiť sa môže každý majiteľ, resp. držiteľ vozidla. Podmienkou je iba aktívne mobilné telefónne číslo a e-mailová adresa.

Ako je možné zaregistrovať sa na odber informačných správ o blížiacom sa konci platnosti TK/EK?

Postup sa líši podľa toho, či používate elektronický občiansky preukaz (eID) alebo nie. Pokiaľ áno, po prihlásení sa do systému na stránke www.jiscd.sk si systém automaticky spáruje všetky vozidlá, ktorých ste držiteľom alebo vlastníkom. Pokiaľ elektronický občiansky preukaz nevlastníte, môžete sa na rovnakej stránke zaregistrovať po zadaní niektorých údajov o automobile.

Je možné zadané štátne upozornenia na blížiaci sa koniec platnosti TK/EK úplne zrušiť?

V súčasnosti to nie je možné. Podľa slov hovorcu ministerstva dopravy by sa v e-maile, ktorý potvrdzuje aktivovanie notifikácií, mal nachádzať aj link na zrušenie. Niekoľko hodín pred publikovaním článku sme to ale skúšali a notifikačný e-mail síce prišiel, avšak bez odkazu. Od 1. marca bude zrušenie možné uskutočniť aj cez webovú službu.

Potvrdzovací e-mail má obsahovať odkaz umožňujúci zrušenie registrácie, nám však pri skúšaní systému neprišielPotvrdzovací e-mail má obsahovať odkaz umožňujúci zrušenie registrácie, nám však pri skúšaní systému neprišiel

Treba zmeniť nastavené notifikácie napríklad po zmene evidenčného čísla automobilu po presťahovaní do iného okresu?

Zmeniť nastavenie notifikácie nie je možné. Pokiaľ používateľ nie je registrovaný v systéme s elektronickým občianskym preukazom, je potrebné zrušenie stávajúcej a založenie novej notifikácie, čo sa dá v systéme spraviť bezplatne.

Je možné na jedno telefónne číslo zaregistrovať viac vozidiel a notifikáciu pre jedno vozidlo zaregistrovať na viac čísiel?

V oboch prípadoch je odpoveď áno. Žiadne podobné obmedzenie systém nekladie, upozornenia je možné nastavovať úplne ľubovoľne.

Akým spôsobom a s akým predstihom ma štát na blížiaci sa koniec platnosti TK/EK upozorní?

Zaregistrovaným používateľom bude bezplatne zaslaná SMS aj e-mail. Upozornenie je odosielané dvakrát – vždy 30 dní a potom 14 dní pred termínom, kedy auto treba pristaviť na STK. Spôsob notifikácie (teda či SMS, e-mail alebo oboje) bude možné v budúcnosti v systéme zmeniť, časy zasielania upozornení sú však pevne dané a nemenné.