kartySpoločnosť UNITED ASSISTANCE, s.r.o. zabezpečuje cestnú asistenciu, právnu asistenciu a domácu asistenciu. Súbor služieb poskytuje pre našich klientov nadštandardný komfort porovnateľný iba s uzavretím separátnych zmlúv u niekoľkých špecializovaných spoločností.

Viac ...

Počet cestujúcich v hromadnej doprave vlani vzrástol o tretinu

Osobná doprava vlani zaznamenala medziročne tretinový nárast počtu cestujúcich.


Za celý rok na Slovensku prepravilo 609 miliónov osôb. O približne polovicu sa zvýšil počet kilometrov, ktoré cestujúci najazdili. Aj po rastoch počas roka 2022 boli počty cestujúcich v cestnej aj železničnej doprave o viac ako 10 % nižšie ako v roku 2019, informoval v piatok Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Množstvo prepraveného tovaru, naopak, medziročne pokleslo.

"Približne tretinový medziročný nárast počtu cestujúcich a 50-percentný rast objemu osobokilometrov súviseli s postupným návratom verejnej dopravy k normálu po dvoch rokoch útlmov spôsobených pandémiou," uviedol ŠÚ. Výkony v osobokilometroch boli v železničnej doprave nižšie o viac ako 20 % a v cestnej doprave nižšie o vyše 30 %.

Všetkými druhmi nákladnej dopravy sa za celý rok 2022 prepravilo takmer 229 miliónov ton tovaru, medziročne tento objem poklesol o 2,6 %. Súčasne bol objem prepraveného tovaru približne o 20 % nižší ako v poslednom roku pred pandémiou (2019). Výkony v tonokilometroch zohľadňujúce prepravnú vzdialenosť sa medziročne zvýšili o 2,4 %, ale stále boli o 5 % nižšie ako v roku 2019.

Ukazovatele nákladnej dopravy vylepšoval rast výkonov zohľadňujúci prepravnú vzdialenosť, útlm bol dôsledkom úbytku prepravy po železnici a potrubím. Celkový vývoj ovplyvnil najmä pokles ostatnej dopravy, v ktorej je dôležitá potrubná doprava a rast rozhodujúcej zložky – cestnej dopravy. Autami sa medziročne previezlo po cestách o 4,2 % viac tovaru a výkony po započítaní prepravných vzdialeností stúpli v porovnaní s rokom 2021 tiež o vyše 4 %.

Ukazovatele nákladnej železničnej dopravy počas roka 2022 pokračovali v niekoľkoročnom trende poklesov, objem prepraveného tovaru sa medziročne znížil o 6 % a výkony v tonokilometroch o takmer 5 %.

Súhrnné tržby v odvetví doprava a skladovanie za rok 2022 po odpočítaní vplyvu inflácie medziročne narástli o 23,1 %. Počet zamestnaných osôb medziročne vzrástol o 2,6 % a priemerná nominálna mesačná mzda vzrástla o 7,6 % na 1182 eur. Reálna mzda po zohľadnení inflácie však medziročne klesla o 4,6 %.

V decembri minulého roka dosiahol objem nákladnej prepravy 18,8 milióna ton tovaru, čo predstavovalo medziročný pokles o 6,2 %. Vývoj niekoľko mesiacov ovplyvňuje najmä menší objem ostatnej dopravy, kde je rozhodujúca potrubná doprava. Podstatná zložka - cestná doprava, medziročne vzrástla o 4,9 %. Už ôsmy mesiac po sebe sa však prepravovalo medziročne výrazne menej tovaru po železnici, v decembri o 19,5 % menej ako v rovnakom mesiaci pred rokom. Výkony v nákladnej doprave zohľadňujúce aj prepravnú vzdialenosť dosiahli vlani v decembri 3,3 miliardy tonokilometrov, medziročne vzrástli o 6,5 %.

Osobná doprava vykázala v decembri rast počtu cestujúcich o 49,9 %. Vyššiu akceleráciu rastu cestujúcich zaznamenala železničná doprava (viac ako 62 %). Naďalej platí, že deväť z desiatich cestujúcich vo verejnej doprave cestuje autobusmi alebo inými dopravnými prostriedkami po cestách. Decembrové výkony osobnej dopravy, ktoré zohľadňujú aj dĺžku ciest, boli oproti vlaňajšku vyššie o 65 %.

 

AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR, podkapotoru.sk