kartySpoločnosť UNITED ASSISTANCE, s.r.o. zabezpečuje cestnú asistenciu, právnu asistenciu a domácu asistenciu. Súbor služieb poskytuje pre našich klientov nadštandardný komfort porovnateľný iba s uzavretím separátnych zmlúv u niekoľkých špecializovaných spoločností.

Viac ...

Neplatiči budú mať v budúcnosti problém s autami. Tie ich budú môcť vymknúť či dokonca od nich odísť

lFord našiel azda najúčinnejší bič na všetkých neplatičov lízingu. Auto od nich odíde alebo ich jednoducho vymkne.


Svet technológií sa neustále posúva míľovými krokmi vpred. Dnes, keď už sú autá častokrát viac softvérovou ako mechanickou záležitosťou, sa výrobcom otvárajú nové možnosti. Niektoré funkcie je možné na moderných autách získavať formou predplatného. Iné si zase môžete zakúpiť priamo v obchodoch s aplikáciami v infotainmentoch. Doba digitálna sa len tak ľahko nezastaví a už dnes je zrejmé, že v budúcnosti budú autá pomáhať nielen majiteľovi, ale napríklad aj lízingovým spoločnostiam.

Bič na neplatičov

Americký gigant Ford totiž nedávno získal patent popisujúci možnosti odňatia práv na jednotlivé funkcie vozidiel v prípade, že ich majitelia budú meškať so splátkami úverov alebo ich odmietnu zaplatiť. Patent pritom ťaží predovšetkým z rozšírených možností digitalizácie a prepojenia auta s internetom. Jeho označenie je „SYSTEMS AND METHODS TO REPOSSESS A VEHICLE“, čo v preklade znamená „SYSTÉMY A METÓDY UMOŽNUJÚCE OPÄTOVNÉ PREVZATIE VOZIDLA“.

Samotný patent detailnejšie opisuje jednotlivé možnosti zásahu auta voči jeho majiteľovi, ktorý je dlžníkom jednej z inštitúcií. V prvých fázach neplnenia si povinností voči lízingovej spoločnosti, môže vlastník auta Ford prísť o niektoré z komfortných prvkov. Ide napríklad o klimatizáciu, vyhrievanie sedadiel, centrálne uzamykanie, rádio alebo navigácia. Taktiež auto môže vodičovi oznámiť, že musí zaplatiť splátku prostredníctvom hlásenia v infotainmente.

Od neplatičov auto samo odíde

Počíta sa napríklad aj so spustením nepríjemných zvukov, ktoré bude možné odstrániť až po uhradení dlžnej čiastky. Neskoršie fázy upozornení nebudú spočívať len v komfortných prvkoch, ale napríklad aj v odstránení prístupu do vozidla či dokonca vypnutí pohonnej sústavy. Ford v patente zachádza aj do témy autonómnych vozidiel. Ak by totiž dlžník odmietal za auto platiť vopred dohodnuté splátky, autonómne vozidlo s minimálne štvrtou úrovňou automatizovanej jazdy by od neho jednoducho odišlo a zaparkovalo by v priestoroch danej lízingovej alebo exekučnej spoločnosti.

Na druhú stranu je ale dôležité podotknúť, že patent počíta aj s možnosťou užívania auta v prípade núdze. Išlo by o prípady kedy by sa dlžník potreboval dostať napríklad do nemocnice alebo na policajnú stanicu. Autonómne systémy vozidla by ho tam bezpečne odviezli, no on by nemohol prevziať plnú kontrolu nad daným autom.

Auto sa dostaví aj na vrakovisko

Idea podobného prístupu voči neplatičom je pomerne zaujímavá, avšak v praxi by pravdepodobne narazila na viacero legislatívnych prekážok. Okrem toho samotný Ford vo svojej správe uvádza, že tento patent nemá v pláne v blízkej budúcnosti použiť na reálnych vozidlách. Najzaujímavejšou časťou patentu je ale možnosť automatického odchodu auta na vrakovisko ak dosiahlo príliš nízku zostatkovú hodnotu. Inými slovami, auto by sa samé dostavilo na miesto svojho zničenia.

Autor: David Hecl

Zdroj: autoviny.sk