kartySpoločnosť UNITED ASSISTANCE, s.r.o. zabezpečuje cestnú asistenciu, právnu asistenciu a domácu asistenciu. Súbor služieb poskytuje pre našich klientov nadštandardný komfort porovnateľný iba s uzavretím separátnych zmlúv u niekoľkých špecializovaných spoločností.

Viac ...

Poškodil vám sneh či ľad vaše auto?

Zima prináša pre autá veľa nástrah. Tentokrát sa pozrieme na poškodenia, ktoré môžu na vašom aute spôsobiť napríklad odletené kusy ľadu z okoloidúceho kamióna.

Veľkým problémom pri takýchto situáciách je určenie vinníka. Najlepšie je vyhotoviť jednoznačný dôkaz, ako je napríklad fotka alebo video, či mať k dispozícii svedkov. V takom prípade bude poistné plnenie vyplatené z PZP vinníka. Ak sa však zodpovednú osobu určiť nepodarí, máte dve možnosti, ako si škodu uplatniť. Prvou a zároveň najrýchlejšou možnosťou je havarijné poistenie. Ak tento typ poistenia nemáte, zachrániť vás môže pripoistenie čelného skla v rámci vášho PZP. V takom prípade vám poisťovňa preplatí opravu rozbitého čelného skla, prípadne aj ostatných skiel na vašom aute.

Auto poškodené od odhŕňača snehu. Čo teraz?
Chladné ročné obdobie si vyžaduje aj pravidelnú údržbu ciest a často sa stáva, že vozidlá stojace pri ceste poškodí odhŕňač snehu. Zlou správou je, že na pracovnú činnosť odhŕňača platí výluka z PZP. Za takýchto podmienok si môžete škodu nárokovať jedine u prevádzkovateľa odhŕňača a z jeho povinného zmluvného poistenia. Podobne ako pri odletených kusoch ľadu, aj pri takýchto nehodách platí, že najväčšou istotou je havarijné poistenie. Ak pre vaše vozidlo havarijnú poistku nezvažujete, stavte na vhodné doplnkové pripoistenie k vášmu poisteniu auta.

Pozor na to, kde parkujete
Nešťastná náhoda sa nemusí stať iba na ceste, ale aj vtedy, keď máte vaše auto zaparkované pri nejakej budove. Poisťovne evidujú každý rok stovky prípadov, keď bolo motorové vozidlo poškodené ťarchou snehu, ktorý spadol zo strechy domu či inej budovy priamo na auto. V takom prípade náhradu škody môžete požadovať od správcu budovy, prípadne vlastníka domu, ktorý by svoju nehnuteľnosť mal mať poistenú. V rámci poistenia nehnuteľnosti ponúkajú niektoré poisťovne aj možnosť pripoistiť si zodpovednosť za škodu vyplývajúcu z vlastníctva budovy.

Zima naše autá naozaj nešetrí a vaše auto sa môže poškodiť naozaj kdekoľvek. Ak vinníka poznáte, domáhajte sa svojich práv u správcu daného vozidla alebo budovy. V situáciách, keď sa zodpovednú osobu určiť nepodarí, platí zásada, že kvalitné poistenie auta je nutnosť. Je už na vás, či stavíte na kombináciu povinného zmluvného poistenia a havarijného poistenia alebo na vhodne zvolené doplnkové pripoistenia v rámci vašej zákonnej poistky.

Zdroj: Komerčný článok, autoviny.sk