kartySpoločnosť UNITED ASSISTANCE, s.r.o. zabezpečuje cestnú asistenciu, právnu asistenciu a domácu asistenciu. Súbor služieb poskytuje pre našich klientov nadštandardný komfort porovnateľný iba s uzavretím separátnych zmlúv u niekoľkých špecializovaných spoločností.

Viac ...

Kupujete jazdenku? Dajte si pozor na tento nový typ podvodu!

Polícia SR vyzýva ľudí k zvýšenej ostražitosti pri kúpe jazdených áut z Európy.


Kúpiť si jazdené auto so sebou prináša niekoľko výhod. Pravdepodobne najčastejším je cena, ktorá je už aj po dvoch rokoch používania výrazne nižšia ako keď si kúpite nové auto. Pozor si však treba dať na podvodníkov, ktorí neustále hľadajú nové spôsoby, ako z ľudí vytiahnuť tisíce eur.

Ich najnovšou stratégiou je predaj síce reálnych áut, ktoré však nepatria im. Od skutočného majiteľa vozidla získajú podvodníci potrebné doklady pod zámienkou, že majú o vozidlo záujem. Následne použijú fotografie auta spolu s dokladmi pri internetovom predaji bez ich vedomia. Keďže ide o predaj zo zahraničia, záujemcom stačí, ak im podvodník pošle odfotené doklady od auta a následne požaduje od záujemcu zálohu alebo rezervačný poplatok. Po odoslaní tejto sumy sa však už záujemcovi nikdy neozve.

Pozor si treba dať aj na falošné doklady a neexistujúce spoločnosti, ktoré by ste si mali pred platbou dobre preveriť. Ako uvádza Polícia SR na svojej facebookovej stránke „Ide o stovky, ale aj tisíce eur. Samozrejme využívajú aj falošné a pozmenené doklady. Evidujeme prípady, kde takýmto konaním podvodníci pripravili poškodených Slovákov aj o sumu prevyšujúcu 50-tisíc eur. Aktuálne pri takomto podvode figurovala prepravná spoločnosť, ktorá mala vozidlo kupujúcemu dodať, pritom pravdepodobne ide o neexistujúcu, vymyslenú firmu.”

Na čo si dať teda pozor pri kúpe auta cez internet?
Skontrolujte si všetky dostupné informácie o predajcovi (sídlo firmy, dokumenty, certifikáty).
Všímať si pri prevode, do akej krajiny peniaze posielate a kde vozidlo kupujete (podľa začiatočných písmen IBANu).
Ak má predajca pobyt v inej krajine ako je vedený jeho bankový účet, môže ísť o podvod.
Ak je to možné, zaplaťte zálohu alebo plnú cenu až po tom, čo si auto osobne pozriete.
Čo vyplýva zo štatistík o jazdenách autách
Podľa informácií TASR sa priemerná cena jazdeného vozidla, ktoré si Slováci kupujú, zvýšila za posledných 10 rokov až o dve tretiny. Minulý rok zaplatili Slováci v priemere za jazdenku 11 400 eur, v roku 2009 to bolo 6 800 eur.

Priemerný vek kupovaného auta zostáva stále približne rovnaký, a to 6 rokov.

Podľa údajov spoločnosti Home Credit, si Slováci v porovnaní s Čechmi kupujú o 900 eur drahšie jazdenky.

Až 80% z ceny vozidla vykrývajú Slováci čerpaním pôžičky a priemerný vek osoby čerpajúcej úver na jazdené vozidlo je 36 rokov.

Zdroj: Facebook Polícia SR, autoviny.sk